Rettidig omhu

Der har været masser af mindeord for Mærsk Mc-Kinney Møller, men jeg har nu alligevel lyst til at skrive et, ligesom jeg gjorde for Steve Jobs for et halvt års tid siden, hvilket affødte en del debat.

De var begge to mennesker der gik meget op i detaljer, og de skabte to store og fantastiske virksomheder, men derefter hører lighederne også op. For hvor Steve Jobs skabte nogle anderledes produkter, så gjorde Mærsk de samme ting som alle andre, han gjorde dem bare bedre. Mærsk sejler containere på samme måde som mange andre, men de gør det lidt mere effektivt og lidt mere præcist. Og så var han frem for alt en dygtig købmand, der havde erfaring og kapital nok til at investere når der var lavkonjunktur, og tjene penge på det når der var højkonjunkturer.

Men man fornærmer næppe nogen af de to ved at sige at Mærsk næppe kunne have ledet Apple, og at Steve Jobs nok heller ikke havde klaret sig godt indenfor shipping. Mærsk tilhørte en anden tid, og hans principper er de rigtige i de brancher som Mærsk konkurrere i, men ikke i de nye vidensvirksomheder. Bare sammenlign Mærsks rettidige omhu med Apples motto “think different”, eller mit eget slogan om at vi reparerer skibet mens vi sejler. Det er nok ikke et slogan som Mærsk ville have brudt sig om, og det fungerer nok også bedre i IT-branchen end i shipping-branchen.

Men Mærsk havde et langt og fantastisk liv, og efterlod sig nogle ting og principper, som består og som vi andre kan arbejde videre på. Steve Jobs
kunne vi godt have beholdt lidt længere, men vi har stadig hans produkter.
Læs og deltag i debatten om Steve Jobs

Held og lykke med jobsøgningen!

Venlig hilsen Kaare Danielsen

Dette indlæg blev udgivet i Andet og tagget , , . Bogmærk permalinket.

25 Kommentarer til Rettidig omhu

 1. Johnny Ramm skriver:

  Din direkte vanæring af Mærsk Mc-Kinney Møller kan vi godt være foruden. Du skulle prøve at komme ud i den virkelige verden og slippe dine “I så gode produkter”.

  At sammenligne ham med “jeg ved alt og alle skal følge mit bud Steven Paul Jobs” er vanærende. Ja han var en hård chef, men ikke en fanatiker.

  Du hører vist til på DR2 i A-Klassen og har vel stået i kø til den nye I-dims da den udkom, på trods af falsk markedsføring.

 2. Johnny Ramm skriver:

  Dansk er vist heller ikke din stærke side. Ø ligger meget langt fra Y på et standard WYSIWG keyboard/tastatur.

  At man har lØst noget er ikke det samme som at man har lYst til noget.

 3. Johnny Ramm skriver:

  Og der manglede lige et Y i WYSIWYG. What You See Is What You Get.

 4. Tem Bryde Hansen skriver:

  Hr. Kaare Danielsen

  Før du kommer med sådanne udtalelser om Hr. Møller og Mærsk koncernen, burde du sætte ind i hvad Mærsk fortager sig ude i den store verden og ikke KUN hjemme i den lille ”børnehave Danmark”.

  Med venlig hilsen

  Expaten

 5. Steffana skriver:

  Hej Kaare. Vi har et andet slogan her. “We are the stars” + vi skal have det sjovt på arbejdet, men ikke mere sjov end at vi tjener penge. MVH Steffen.

 6. Henry Langkilde Rasmussen skriver:

  Når man udtaler sig om andre personer, kendet som HR. Møler og Steve Jobs, eller mindre kendte, som Hr. Kaare Danielsen, så tænker jeg det er lige vigtigt at sætte sig ind i, hvad det egentlig er, man udtaler sig om.

  Jeg kan blot oplyse til hvem, der måtte være interesseret, at HR. Møllers Imperium byggede på slægtens ihærdighed, flid og visionære tanker. Og Hr. Møller fortsatte, omend på sin egen til tider barske facon, i samme spor, i min optik lidt mere ydmygt og mindre selviscenesættende – og meget fokuseret på at være og gøre noget for andre.

  At han ikke sulle have været nytænkende kan jeg have lidt svært ved at se, når man tænker på de mange teknologiske verdensrekorder der er blevet, og fortsat vil blive sat i koncernen, alene inden for skibsbygningen, inden for transport til søs, inden for logistik, og inden for offshore-industrien.

  Det bliver bare ikke udbasuneret på store selvpromoverende, glamourbaserede og til tider forblændende sceneshows. Det foregår, som med mange andre ting i Hr. Møller’s ånd ved anerkendelse af konkrete personer for de opnåede resultater og udmeldinger i de interne kommunikationskanaler. De, der lever stille,…..!!

  Og jo! Jeg er sikker på, verden ville have godt af at have haft Steve Jobs mange år endnu. Det overskygger dog på ingen måde de fantastiske resultater, og samfundsmæssigt set, den værdifulde og meget betydende indflydelse Hr. Møller som person og gennem sin koncern har givet Verden. Når ingen andre ville eller turde, så tog Hr. Møller initiativ.

  Jeg håber for alt i verden, at koncernen vil bygge videre på de værdier og tendenser, og ikke mindst den filosofi, som altid har kendetegnet den, nemlig:

  “Ingen skade og intet tab må påføres os, hvis det kan undgås ved rettidig omhu!”

  • Henrik Knage skriver:

   Rettidig omhu. Det har mange udtryk, alt efter hvor man kommer fra i landet. Der hvor jeg kommer fra hedder det “fremme i skoen”, eller “skarp i skuffen”. Stedet hedder Jylland, og jeg er selv forfatter til dette indlæg.Der findes ialtfald 3 uskrevne regler her. Den første og mest grundlæggende regel er, at alle indkøb og al udkørsel foregår med trailer på krogen, uanset om du blot skal hente 1 kg. mel i DagligBrugsen, eller en pizza og 1 l. mælk plus 5 løse fra pakken.
   Den anden regel er, at man går til “hovedet” frem for til “røven” i første hug. Så ved man hvor man er. Derud fra ved du også om det er på tide at skifte job.
   Den 3. og sidste er at vi lige “ser folk an”. Dvs. at de får en chance – men heller ikke flere.
   Håber det kan bruges – du har kun dig selv, at takke for din succes.

 7. u765148 skriver:

  Har du løst en opgave, eller haft lyst til at skrive?
  Beklager, – men med en del grammatiske fejl, vil jeg anbefale artiklen runder en kollega til gennemgang, inden den publiceres. Det er mange mennesker, du når ud til..

 8. Christian Seier Wittus skriver:

  Jeg har været tilmeldt Jobindex i flere år, men det er første gang, jeg føler lyst til at kommentere på dine sædvanligvis tilforladelige følgeskrivelser. Og det er ikke en positiv kritik, der her følger.

  Kaare, hvad i himlens navn foretager du dig? For det første er din retstavning og grammatik helt i skoven, men det skal hurtigt vise sig, at være dit held, når man læser selve indlægget. Mage til naivt verdenssyn skal man lede længe efter, og jeg havde bestemt ikke forventet at støde på det i en officiel kommentar fra en ansat i en af Danmarks største jobbanke.

  Jeg føler mig hensat til dagpengeland(.dk), og det er slet, slet ikke en rar følelse. Jeg foreslår, at du gemmer din lommefilosofiske tanker til de kollegiale samtaler ved kaffemaskinen i stedet, da de på ingen måde skaber tryghed omkring din professionalitet som informationsformidler til ledige.

  Venligst
  Christian

 9. thomas nordbo jensen skriver:

  En mærkværdig sammenligning kaare, de to gutter er så lant fra hinanden som nogen kan være.

 10. Anita Feddersen skriver:

  Hej!
  Mangler du en korrekturlæser? Så kontakt mig, jeg er pt. ledig – og vil gerne have jobbet. Jeg kan også sætte komma og punktum, og redigere for fejl med nutid><datid – i det hele taget læse korrektur.

  Jeg har med LYST – LÆST – og LØST (med fornøjelse) dine skriverier, jeg er ikke altid enig med dig i alt, hvad du skriver, men det er helt OK med mig. MEN kunne du ikke få LYST til at få LÆST – og LØST – din skrivefejl , så ville jeg få endnu mere LYST til at LÆSE teksterne.
  OBS: forskellen mellem LØST, LYST og LÆST.
  mvh
  Anita

 11. Jes Hilkøb skriver:

  Til Kaare Danielsen.

  Total usammenhængende samligning og den er totalt ude at proppation!.

  Begge ledere er fra hver sin tid og begge bidrog med noget helt unikt på hver deres måde :-) Steve tilførte og nytænkning og visioner og bidrog med ideer til en bedre fremtid :-)

  Hr.Anold Mærsk Mckeinney Møller bidrog med fremragende ledelse og elegance,dannelse, osv.og ikke mindst viste han at man kan hvad man vil bare man vil det nok :-)

  Jeg syntes også at han var en rollemodel for nutidens unge hvad angår dannelse og opførelse og det der kaldes rettidigt omhu:-)

 12. Inge Marie Mathiasen skriver:

  Tak for indlægget. Vi jobsøgere bliver anbefalet at undgå fejl i ansøgningerne. Det kan smutte. Selv om jeg er en god staver, laver jeg også fejl, men er bedre til at se splinten i andres øjne end bjælken i mit eget.
  Men indrømmet! Din løst ødelagde min lyst til at læse videre. Krummer også tæer, nogen ligger indslag ind. Det er da bedre at sidde op og lægge ind. God weekend.

 13. Knud Palsbro skriver:

  Jeg er også imponeret over iværksætterne Steve Jobs og Arnold Mærsk Mckinney-Møller. De er ret forskellige men begge imposante. På sin vis i hver sin ende af spektret fsva. intuition og forsigtighed, grundighed, rettidighed og andre gode borgerlige dyder. Og alligevel, når vi taler om at innovere en branche med udtrykt konkurrence, så har de begge stået for innovationer vi bruger dagligt. Direkte eller indirekte. IT: musen, pc med indbygget drev, brugergrænseflader, hvor alle kan være med. Containere: Stordriften, opfindelsen af kølecontaineren, containeren med åben top og 45 fods containeren. Fælles for dem er de gode eksempler de har bragt tusinder af kollegaer og evnerne til at sætte klare mål og præge store organisationer, langt ud over de internt ansatte.

  Kaare, du er også et godt eksempel og roser andre, selvom det ikke rimer på jantelov og den almene tendens til at trække det negative frem. Tak for det.

 14. Jes Hilkøb skriver:

  Hmme.jeg glemte at tilføje….for ikke at glemme al det hr.Arnold Mc-kinney Møller har bidraget med og givet igennem tiden :-)

 15. Johnny Ramm skriver:

  @ Knud Palsbro:

  Nu er det så lige at “Æblet” ikke har opfundet så meget, men har lavet et enormt stort “hype” om deres produkter.
  De skal dog have “credit” for Ipad, men resten er nærmere plagiater af andres produkter som de så sagsøger opfinderene for at plagiere “dem/Æblet”. Det går så heldigvis ikke lige altid som de ønsker, selvom Dollars har en stor magt.

 16. Tina Nellemann Thrane skriver:

  Jeg har godt nok aldrig nogensinde hørt værre vrøvl og grammatisk sjusk før.

  Som tidligere ansat i Maersk er jeg rystet!!!

  Min gamle chef ville vende sig i graven hvis han hørte om dette.

  Det er vist på tide at få skiftet skribenten ud.

  Jeg har ikke før haft lyst (ikke løst) til at kommentere dine udtalelser her Kaare, men nu må jeg råbe vagt i gevær!!!

  Et godt råd til Jobindex A/S – helt gratis råd i øvrigt :

  Begynd en prik-runde på jeres skribenter!!!

  Jeg arbejder til dagligt på en skole med kvinder med anden etnisk baggrund end dansk og selv de har mere styr på det danske grammatik end dig Kaare – og vi har endda analfabeter på skolen!!!

  Et godt råd til dig Kaare: STAVEKONTROL og korrekturlæsning – bland det med en god gang kritiske holdninger og empati så er du kommet meget langt!

 17. jan olsen skriver:

  smag kan ikke diskuteres !!

 18. Joachim Pape skriver:

  Hej,

  Jeg er tysk, jeg arbejder (bogholder, controller) og jeg bor i Tyskland. Men ønsker at ændre dette, og jeg er så i 2 år med Jobindex.dk “engageret”.

  Kommentaren af Kaare død af to store iværksættere, kapitalister, berømtheder, modeller jeg tage en chance her for at give min mening.

  Desværre, i dag er store virksomheder knap en personlighed som en kransekagefigur på toppen. Normalt er der mere eller mindre ansigtsløse leder, hvis navn minder efter 4 ugers næppe nogen. Dette kan måske ikke så udtalt som i Tyskland, vil Danmark øge, men bestemt i forbindelse med en stadig mere globaliseret der. Det er derfor, jeg synes, det er godt, der kan ses på trods af de nuværende problemer på det danske arbejdsmarked, iværksætteren er ikke altid så onde kapitalister, men “som hesten at trække vognen.”

  Og en personlig bemærkning: Nogle kommentatorer blev modtaget kun på grammatik, stavning fejl, og ikke indholdet. Jeg troede det var tidligere en tysk vane.

  Så jeg undskylder for min slåfejl rigtigt og forkert grammatik. :-)

 19. Henry Langkilde Rasmussen skriver:

  Hvis jeg kigger på indholdet af de forskellige indlæg ovenfor, kan jeg undres over, at det for nogle af ophavspersonerne er vigtigst, endda under pseudonym, at fokusere mest på Hr. Kaare Danielsen’s kompetencer ud i dansk retstavning og grammatik.

  Dels finder jeg det useriøst, usmageligt og ganske godt beskrivende for disse personers fingrepegende personlighed, at det er vigtigere at fokusere på denne banalitet, (og for enkelte endda begå samme utilsigtede hændelser)end at kommentere det egentlige budskab, der oprindeligt ligger i Hr. Danielsen’s indlæg.

  Det er derfor med stor angst, jeg tillader mig at kommentere igen, og helt sikkert for aller sidste gang, da jeg frygter den hårde kritikerdom fra disse selvbestaltede, “anonyme”, grammatiske politibetjente, der ikke formår at holde en ligeværdig dialog på et seriøst indhold.

  Tak til Hr. Kaare Danielsen for det store arbejde, der fra Jobindex’s side lægges i en lang række af succesfulde aktiviteter rundt om i landet.

  • Christian Seier Wittus skriver:

   Anonym kritik er ikke det papir værd, som det er skrevet på, og jeg vil meget gerne stå ved min tidligere kritik, der omhandler både grammatik og indhold.

   Stavefejlene gjorde desværre bare, at jeg blev endnu mere opmærksom på indholdet. Det lyder måske småligt, men hvis så bare indlægget havde båret præg af at være mere gennemarbejdet, så ville jeg bedre kunne tage Kaares indlæg som et debatoplæg. Sådan er det jo, når man ikke står overfor den fysiske afsender og kan aflæse kropssprog og indgå i en dialog – tekst og sprog bliver lige pludselig ret så vigtig en bestanddel af budskabets modtagelse, mener jeg.

   Men som det står nu, ser jeg det som en lettere naiv vurdering af et par af vores tids dygtige ledere, skrevet af en person, der måske skulle vare sig med at antage, hvilke ledelsesprincipper, der fungerer hvor, når han som autoritet taler til en skare af jobledige.

 20. Ulrik Sørensen skriver:

  Jeg mener ikke “think different” og “rettidig omhu” ikke kan kombineres

  Mærsk beviste jo han kunne tænke ud af boksen.

  Hvor var olien ellers henne – var det fundet – eller havde DK ikke tjent pengene – eller alternativt havde det så været udenlandsk ejet ?

  Og hvad med Dansk Supermarked ? (det er heller ikke shipping)

  Og deres egne værfts (og ja – jeg ved godt Lindø lukker – men det har da givet jobs til mange årsværk i DK mens det eksisterede)

 21. Jonas Bred Poulsen skriver:

  Hej!

  Efter at have læst diverse indlæg i denne debat føler jeg mig nødsaget til også at byde ind med et par “korte” kommentarer:

  1. Hvordan i alverden kan en debat om et helt andet emne dog tage så en så drastisk drejning, at den ender med hovedsageligt at handle om dansk retskrivning. Det hører hjemme et helt andet sted og har jo slet ikke noget med sagen at gøre! – og da slet ikke når der, så vidt jeg kan se, kun er én eneste markant grammatisk fejl.

  2. Jeg ved ikke, om du (Kaare) har noget imod den omtalte hr. Mærsk og ser utrolig meget op til Steve Jobs, men det har størstedelen af debattørerne her åbenbart opfattet. Jeg vil slutte af med at nævne, at det var da absolut ikke den opfattelse jeg fik af at læse indlægget. Tvært imod opfattede jeg hele indlægget som gennemgående positivt…

  Mvh. Jonas.

  • Kaare Danielsen skriver:

   Hej Jonas, mange tak for din kommentar.

   Du har helt ret, jeg er en stor beundrer af både Steve Jobs og Hr. Mærsk. De har begge skabt nogle fantastiske firmaer og nogle fantastiske resultater. Men de tilhører to forskellige brancher og to forskellige tidsaldre, og det der virker i den ene type virksomhed virker ikke nødvendigvis i en anden.

 22. Skuli Johannesson skriver:

  Inge kommenter om indlæg ovenstående!

  Store roser til Jobindex personale!
  Hej Kaaren Danielsen!
  Tak for alle de beskeder, du har sendt dit navn i sine breve til mig.
  Jeg har ikke fået et job, heller ikke jeg har skabt job til mig.
  Som du ved, ingen ønsker at leje den gamle som mig, jeg ikke kender mig, men aged between er for mig ligesom de andre.
  Hav en god dag, og de ​​andre dage endnu bedre!

  Skuli Johannesson

  Hej Kaaren Danielsen!
  Tack for alla brev som du har skickad ditt namn kommer i breven till mig.
  Jag har inte fått jobb,heller jag har skapad jobb till mig.Som du vet ingen vill anställa in gammel som jag,jag känner mig inte men ålderen är på mig som de andra.

  Ha en god dag och de andra dagarna ännu bättre!

  Skuli Johannesson

Skriv et svar