Rekruttering

Vores it-ansatte? De sidder i Ukraine

Et danskejet firma ansætter 40 it-folk om måneden – i Ukraine. Det er lettere at få fat i den højtuddannede arbejdskraft dér end herhjemme, og så koster en it-ansat omkring 10.000 kroner om måneden. Stifteren af virksomheden mener, at Danmark skal vågne op og tænke anderledes i stedet for krampagtigt at holde fast i det, vi har.

Tilbage i 2000 sad Torben Majgaard med et ønske om at træde ind i softwarebranchen, fordi han mente, at det var dér, fremtiden lå. Han kendte ikke noget til branchen, men hans håb var at lære det hen ad vejen. Det har der dog ikke rigtig været tid til, for hans virksomhed har accelereret med sådan en fart, at han ikke har haft ro til at stirre dybt ind i computeren og dens indre. Udviklingen af virksomheden Ciklum optager al hans tid, og i dag har virksomheden cirka 900 ansatte tre steder i Ukraine – og desuden i Pakistan. Det var her, fremtiden lå.

I dag ansætter han 40 medarbejdere inden for it-branchen om måneden i Ukraine, hvor primært danske virksomheder nyder godt af formidlingen af den ukrainske arbejdskraft.

”Der er job-muligheder for de unge ukrainere, men de vælter sig ikke i jobs. It-branchen tilbyder en omgående internationalisering, hvor man bliver særdeles godt betalt, og det betyder, at en stor del af en ungdomsårgang vælger at uddanne sig inden for it,” siger Torben Majgaard, der fungerer som direktør i Ciklum. Desuden fortæller han, at den indenlandske efterspørgsel på it-medarbejdere ikke er så stor, og at iværksætterkulturen heller ikke er stor inden for det felt, og det giver flere nye medarbejdere at vælge mellem for et firma som Torben Majgaards.

”Men det er klart, at der fremadrettet skal gøres nogle ting for at tiltrække endnu flere folk. Det gør vi blandt andet ved at tilbyde nogle rigtig gode arbejdsforhold. Vi har for eksempel lige fået et nyt lækkert kontor i Kiev med en stor lounge, bordtennisbord og playstation. Desuden kigger vi os om efter andre steder i Ukraine, hvor vi kan etablere kontorer,” siger Torben Majgaard, der regner med at åbne to kontorer mere i Ukraine i løbet af et år.

Han mener, at de danske virksomheder har let ved at identificere sig med ukrainerne, som i høj grad minder om os rent kulturelt. Desuden er der ingen tidsforskel, som rent praktisk også er en fordel.

”I det øjeblik man lægger sin it til Indien eller Pakistan, så starter man kulturelt så langt fra hinanden, at udgangspunktet er sværere. Det er i hvert fald en anden type proces, men det er der, Ciklum går ind og specialiserer sig i forskellene.”

Ciklum har klaret sig rigtig godt i krisen, fordi mange virksomheder ifølge Torben Majgaard har tænkt anderledes.

”Pludselig blev tingene ikke længere automatisk til guld, og folk er stadig bange for, at der kommer en krise mere. Det gør, at der kommer en anden tankegang. Vi kan tilbyde lavere omkostninger og de rigtige folk, som man desuden kan komme hurtigt af med igen.”

Holder krampagtigt fast
Herhjemme sidder mange og ser måbende til, mens it-jobbene altså forsvinder til kollegaer fjernt fra de danske it-kontorer. Torben Majgaard forstår bekymringen – men han kan ikke forstå, at der ikke er flere, der er bekymrede for det – og gør noget ved det.

”Når jeg læser den danske presse og følger med i, hvad der foregår, så er det tydeligt, at Danmark er under pres. Det er lidt lige som i Grækenland, hvor man tydeligvis har arbejdet for lidt og brugt for mange penge. Man har holder krampagtigt fast i den status, man har i verden. Jeg tror ikke, at it branchen føler sig specielt truet, for jeg mener i bund og grund ikke, at det er forkert at flytte jobs til udlandet. Danskerne og de danske virksomheder er bedst tjent med, at tingene gøres der, hvor det gøres billigst.”

Han mener, at danskerne skal finde ud af, hvilken værdi de fremover skal bibringe verdenssamfundet, hvis vi skal opretholde en bedre levestandard end gennemsnittet i Ukraine. For at gøre det, skal vi også levere et større bidrag, ellers mener Torben Majgaard, at tingene på sigt vil blive udlignet.

For mange andre lande er det ifølge Torben Majgaard en vittighed at tale om at skulle arbejde 12 minutter mere om dagen, fordi de arbejder 10 timer mere om ugen – og kun har to ugers ferie om året. Direktøren for Ciklum er forsigtig med at komme med endegyldige løsninger på problemet, men han mener, det kræver, at man tænker anderledes.

”Det har noget at gøre med politisk lederskab. I dag overvejer man, at staten skal have nyt it, hvor man tænker i return of investment – hvilket er fint nok. Men hvis man nu valgte at sætte sig ud over det og ikke kun tænkte besparelser her og nu, så kunne man eksportere den viden, der kommer ud af at digitalisere den offentlige sektor. På den måde kunne Danmark blive det perfekte eksperimentarium. Når man har bygget den her kompetence op, så ville man kunne leve af den de næste 10 år. Det gælder også inden for andre brancher – men som sagt; det kræver politisk lederskab – og at man tænker på en anden måde.”

Det er præcis det at tænke anderledes, der har bragt Torben Majgaard hen, hvor han er i dag – og formentlig også bringer ham videre. Lige nu er han i gang med at udvide Ciklum til også at kunne tilbyde kunderne at sælge deres produkter på det russiske og ukrainske marked.

Torben Majgaard:
Alder: 40 år
Uddannelse: Næsten uddannet fra Herning Handelsskole.
Karriere: Elev og senere salgsleder i Obs, Holstebro. Butikschef UniPro. Stiftede 1993 Den Blå Butik, senere Vilcomp i Vilnius og i 2000 Ciklum med hovedsæde i Kijev.
Privat: Ukrainsk gift, sammen har de en søn og er netop flyttet til Danmark.

Læs også