Test dig selv: Er du nørd?

Hvad enten du er på vej til en ny virksomhed, og gerne vil sætte dig i respekt hos programmørerne, eller selv flirter med den ærefulde betegnelse af nørd, så kan du nu tage en lyntest, for at fastslå cirka hvor langt du er, fra at kunne smykke dig med en ægte geek-titel. Og hvis du allerede nu tænker "Hvem gider være en nørd?", så kan man kun ryste på hovedet og citere: "I find your lack of faith disturbing".

Rollespil og mangatøser

Hvis du synes betegnelsen "nørd" er pinlig, er du håbløst bagud og færdes i en isoleret, off-line kreds af neanderthalere. Nørde-begrebet har nemlig været på vej mod rockstjernestatus, lige siden Kim Schumacher oversatte "Revenge Of The Nerds" til "Nørderne kommer" tilbage i 1984.

I dag er det mere cool end nogensinde, at tilhøre den skarpe elite af tunnelsynede analytikere og vidensbanker, som ofte signalerer deres tilhørsforhold med trykte T-shirts og lidenskabeligt dyrker rollespil, computerspil, samlekort, bøger, tegneserier og film inden for genrerne gys, science fiction og fantasy.

"Geek-culture" er ikke bare en globalt blomstrende kultur, men en million-dollar industri der i høj grad er ensbetydende med, at følge med tiden og vide hvad der rører sig før alle andre. I Japan dækker "otaku" over unge (især mænd), der nærmest er besat af deres interesser - hovedsageligt animé og manga, og det er muligt at tage en omfattende, national test der udløser et officielt certifikat. Der findes japanske kvinder, der desperat konkurrerer med computeranimerede tøser i skolepigeuniformer, om disse nørders gunst - og i det hele taget er det absolut in at være nørd.

"Han er nørd, så han må vide det!"

Af alle slags nørder vil de fleste stadig betegne IT nørder som "creme de la nørd". Og deres kompetencer er også rygende hotte på arbejdsmarkedet i en computeriseret tidsalder, hvor alle er opkoblet til den globale udvikling. Jobindex har konsulteret en af slagsen, Ejnerd Fergeek, som både ser fordele og ulemper i den privilegerede status, der er opstået det seneste årti: "At være nørd er ikke noget man skammer sig over, og man kan nemt være ligeglad med, hvad nogle folk tænker, (medmindre man er forelsket i en poptøs)". Mange nørder tjener godt, og det hjælper også på selvtilliden. Men at være betragtet som nørd, kan også nogle gange være irriterende, fordi der altid bliver hevet fat i én, når der er det mindste tekniske problem, og den generelle tanke er: "Han er nørd, så han må vide det!".

Der er ikke langt fra forenkling til fordom, men selvom begrebet nørd er blevet både bredere og mere trendy, er der stadig nogle basale punkter, der ikke er til at komme uden om.

Her er en grundliste, man skal kunne forstå, genkende eller svare ja til, for at kunne aspirere til rang af ægte nørd - i de flestes øjne:

10 ting der definerer en nørd:

  1. Du kender og/eller læser Slashdot
  2. Du kender udtrykket "All your base are belong to us"
  3. Du ved hvad slags hardware der kommer om ½-1 år
  4. Du ved hvad det vil sige at bruge promt/shell
  5. Du kender forskellen på hacker og cracker
  6. Du ved hvad PHB står for (og mange andre akronymer)
  7. Du finder Star Treks LCARS system både fascinerende og til grin
  8. Du kunne aldrig finde på at købe en præfabrikeret computer
  9. ?
  10. Profit

Se de rigtige svar og løsninger til denne test her.

Hvis du er blevet nysgerrig, med hensyn til at fastslå hvor mange procent nørd du er, kan du også tage testen: "Er du en fuldblods nørd?" .

500 spørgsmål til professoren

Men en sand præmienørd vil sandsynligvis fnyse hånligt af både 10 og 25 spørgsmål, oven i købet på modersmålet, og kaste sig ud i den helt tunge engelsksprogede test, med ikke mindre end 500 spørgsmål i alle tænkelige kategorier, for at fastslå hvor på en ultimativ 13-skala han/hun befinder sig her.

- Og har du stadig ikke fået nok af nørderiet, kan du med fordele kaste dig over bogen "Geek Chic: The Ultimate Guide to Geek Culture" af Neil Feinman, Rob Davis (der grundlagde Solaris Media), og Chelseah Kalberloh. Her kan du få en fuldstændig kortlægning af nørde-begrebet fra oldtidens Grækenland og frem til Xboxen.

God fornøjelse!

Kilder:

Wikipedia

Interview med Ejnerd Fergeek

Links rådgivning: Anders Melchiorsen

Slashdot.org

Wired.com