Stem digitalt til næste valg


Stem digitalt til næste valg

Når krydset skal sættes, vil det om få år ske via stemmekort med RFID-chip. Metoden skal sikre en hurtigere og sikrere optælling end den, vi kender i dag – og vil muligvis også få flere til stemmeboksen.

Af Ida Marie Søeborg, Blankholm Kommunikation

”E-valg skal ikke bare være sikkert og pålideligt, men også mere sikkert og pålideligt end det, vi kender i dag."

Sådan siger Jacob Gyldenkærne, administrerende direktør i Aion, til Computerworld.dk i artiklen ”Sådan kan du stemme digitalt til næste valg”. Aion og Siemens er gået sammen om Assembly Voting – et samarbejde, der udvikler teknisk sikre, dokumenterede og brugervenlige deltagelses- og valgsystemer.

For selvom der umiddelbart ikke er de store fingre at sætte på den måde, folkeafstemninger foregår på i dag, kan optællingen blive både hurtigere og sikrere med e-valg. Ifølge Computerworld.dk håber flere politikere på, at vi allerede til kommunalvalget i 2013 vil have indført valgmaskiner i stedet for valgurner.

Én af dem er Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj (K). I umiddelbar forlængelse af folketingsvalget den 15. september i år, afprøvede et antal Frederiksbergborgere den elektroniske måde at stemme på. Jørgen Glenthøj forklarede inden e-valget overfor pressen, hvorfor kommunen ønskede at være med i forsøget:

"Vi har valgt at deltage i e-valget, fordi det giver en bedre borgerservice, en hurtigere og mere sikker optælling samt bedre økonomi i begrænsningen af valgtilforordnede og en øget valgdeltagelse."

Hurtigt og sikkert
Som Jørgen Glenthøj peger på, vil optællingen kunne gøres væsentligt hurtigere end det tempo, vi kender i dag, hvor optællingen er en helaftensforestilling. Ti minutter efter valgstedernes lukketid, vil resultatet kunne foreligge.

En anden, mere væsentlig fordel, er en øget sikkerhed i optællingen, som kommer ved, at krydset både registreres elektronisk og på papir.

E-valget foregår ved, at man afleverer sit valgkort til en valgtilforordnet og får en stemmeseddel. Intet nyt i det, bortset fra at stemmesedlen er digital. Der står ikke noget på sedlen, men den har en indlejret RFID-chip.

I valgboksen står der en terminal, der bliver aktiveret, når borgeren stikker sit stemmekort i en sliske midt på apparatet. Herefter dukker listen med partier op på touch-skærmen. Ved tryk på eksempelvis 'Socialdemokratiet' springer skærmbilledet ned til listen med personlige kandidater fra partiet. Hvis man ønsker at stemme på et andet parti, kan man trykke sig tilbage.

I stemmeboksen registrerer man sin stemme på valgmaskinen, og lægger derefter den kvittering, man modtager, i en valgurne. Derved kan man krydstjekke optællingerne og skabe langt større sikkerhed.

Stem i storcenteret
Udover tempo og sikkerhed betyder e-valget, at flere vil få mulighed for at stemme; i Sverige opstiller man for eksempel valgbåse i storcentre, så travle forældre og dovne teenagere kan kombinere indkøb og afstemning. Det vil også være muligt at køre rundt med valgbusser i eksempelvis industrikvarterer eller områder med ældre borgere.

Netop de ældre kan dog også være en gruppe, som kan spænde ben for projektet, som i sagens natur er afhængigt af en bred opbakning. Jacob Gyldenkærne siger til Computerworld.dk: "Hvis nu 40 procent af borgerne ikke kan lide e-valg, så eroderer vi demokratiet. […]”

Derfor har det høj prioritet, at borgere uden de store it-evner skal være i stand til at håndtere valgmaskinerne, og af den grund har Aion afholdt omkring 200 e-valg i eksempelvis ældreråd og integrationsråd i hele landet.

Annonce: