Jobsøgning

Sådan er dine ret­tig­he­der, hvis du bliver hængt ud på Facebook

Er du klar over dine rettigheder, hvis du pludselig bliver hængt ud på de sociale medier? Lær dem at kende her …

I starten af februar i år begyndte et billede af fem dagplejebørn, der tilsyneladende stod alene ude foran en butik at florere på Facebook. Dagplejeren fra Haderslev blev beskyldt for ikke at passe ordentligt på børnene. Ifølge Fagbladet FOA blev mistanken mod dagplejeren dog hurtigt manet i jorden, efter at kommunen undersøgte sagen, men situationen kan sikkert sætte tankerne i gang hos de fleste. Hvad gør du, hvis du en dag bliver hængt ud på de sociale medier; hvis du som dagplejer oplever en lignende situation, eller som butiksmedhjælper en dag finder ud af, at en kunde hænger dig ud?

Vibeke Borberg, der er forskningschef i medieret ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole slår fast, at reglerne er meget nuancerede, og at der reelt ikke er en facitliste, man kan følge.

”Som udgangspunkt kan man sige, at det er lovligt at fotografere dig, hvis du befinder dig på et frit tilgængeligt sted,” siger hun til FOA Bladet.

Ifølge hende dækker frit tilgængelige steder over gader, skove, parker og posthuse – men hun tilføjer, at man ikke må overvåge folk eller køre paparazzi mod folk, hvor man fotograferer den samme person hver eneste dag.

Bed om at få det fjernet

På Datatilsynets hjemmeside fremgår det, hvad man godt må offentliggøre på de sociale medier:

”Hvis du har samtykke fra en person, må du normalt godt offentliggøre oplysninger om ham eller hende. Hvis det er et mindre barn, er det forældrene, der skal give lov. Hvis du ikke har samtykke, må du kun offentliggøre harmløse oplysninger om en anden person. Altså noget, som er så uskyldigt, at man normalt ikke føler sig trådt over tæerne.”

Her kan man også læse, at man kan kontakte vedkommende, der har lagt tekst eller billeder ud – som du ikke bryder dig om – og bede ham eller hende om at få det fjernet.

”Hvis du har lagt noget ud, som du troede var i orden, og det så viser sig, at den anden ikke bryder sig om det, skal du lytte til ham eller hende. Du skal fjerne oplysningerne fra nettet, medmindre du kan godtgøre, at du har retten på din side,” lyder det.

Datatilsynet kan muligvis hjælpe

Datatilsynet har udgivet en folder ”Sociale netværk og internettet – Hvad skal du være opmærksom på,” hvor det tydeligt fremgår, at når du bor i Danmark, så er du omfattet af dansk lovgivning – også på de sociale medier.

Det betyder, at hvis man krænker andre personer alvorligt, så kan man komme i konflikt med straffeloven. Som man kan læse, så har man lov til at ytre sig og sige sin mening, men at ytringsfriheden ikke er en ubegrænset ret; de mest private og følsomme oplysninger om andre personer, skal man stadigvæk holde sig fra at offentliggøre.

Har du bedt den ansvarlige om at fjerne oplysningerne – foto eller tekst – om dig på Facebook eller et andet socialt medie, uden at vedkommende rent faktisk også gør det, så fremgår det af pjecen, at:

”Hvis den ansvarlige ikke fjerner oplysningerne, kan Datatilsynet måske hjælpe dig. Men hvis offentliggørelsen er i orden – for eksempel fordi den er omfattet af ytringsfriheden – så kan Datatilsynet ikke kræve det fjernet.”

Hvordan du skal forholde dig, er altså meget afhængigt af den konkrete situation.