LønØvrigt

Nyud­dan­net ci­vil­in­ge­ni­ør? Start på 36.710 kroner om måneden

Nyuddannede civilingeniører tjener knap 29 procent mere end for 10 år siden. En ekspert mener, at det simpelthen er en nødvendighed med den høje startløn for at kunne holde på talenterne.

Det kan være svært at få øje på den åbenlyse sammenhæng, for krise og høj dimittendledighed rimer umiddelbart ikke på en høj startløn. Men det gør det hos civilingeniørerne.

Ifølge Ingeniørforeningens Lønstatistik er begyndelseslønnen for en nybagt civilingeniør steget med knap 29 procent over de seneste 10 år, så den nu er på 36.710 kroner i gennemsnit mod 28.501 kroner på den første lønseddel i 2003. Ifølge Ing.dk er der en reel lønstigning på 7,6 procent tilbage til dimittenderne, når inflationen er trukket fra.

Kigger man nærmere på tallene for de seneste år, var der især fra 2008 til 2009 et gevaldigt lønhop på 7,7 procent, og det i et år hvor august bød på en rekordhøj dimittendledighedsprocent på 44. Ifølge Jørgen Stamhus, der er ekspert i løndannelse og lektor ved Aalborg Universitet, skyldes den høje stigning i lønnen for nyuddannede civilingeniører - samtidig med den høje dimittendledighed - flere forskellige faktorer.

"Virksomhederne ved godt, at det er ufornuftigt at være alt for karrig med lønnen. Er de det, risikerer de, at folk hurtigt rykker videre, og det kan koste virksomhederne meget mere end de par tusind kroner, de sparer. Når man ansætter ingeniører, går man efter de bedste, og derfor skal de have en konkurrencemæssig løn, og selv med høj dimittendledighed vil der altid være kamp om de dygtigste," siger han på Ing.dk.

Vær klar med dit udspil

Ingeniørforeningen råder til, at man som civilingeniør har et udspil med, der lyder på 37.300 kroner om måneden, når man går til lønforhandling med ens første rigtige arbejdsgiver. Det er altså den vejledende minimalløn for privat og offentligt ansatte civilingeniører.

Jørgen Stamhus mener dog, at der kan ligge en fare i, at man fastlægger en minimalløn - især i disse tider med høj dimittendledighed. Han mener (ifølge en anden artikel på Ing.dk, red.) hellere, at man skulle justere lønnen lokalt på arbejdspladsen, når den nyuddannede har været ansat et års tid.

"Man skal være varsom med at opjustere en minimallønsats i disse krisetider. Det giver folk et problem, hvis de bliver ansat til en lavere løn, fordi de får en fornemmelse af at være lavtlønnede. Det er med til at forringe den gode oplevelse af at have et job til en god løn. Derfor skal man være varsom med at opjustere en minimallønssats i disse krisetider," siger han på Ing.dk.

Ingeniørforeningens anbefalede minimalløn tager udgangspunkt i den gennemsnitlige begyndelsesløn blandt ingeniørerne fra den foregående årgang, hvor man har tillagt den forventede prisudvikling, i år på 1,5 procent.

I Norge ligger lønnen for de nyuddannede norske civilingeniører - i den private sektor - lidt under den danske. Her har man en årlig begynderløn på 490.418 norske kroner - og starter man inden for oliebranchen, kan man lægge yderligere 2.000 kroner oven i startlønnen ifølge Teknisk Ukeblad. Omregnet til danske kroner vil det være en startløn på omkring 433.000 - omkring 7.000 kroner mindre end den danske begynderløn.