Jobsøgning

Mind Map-metode

Brug hele hjernen
Mind Map-metoden

Kører du også kun på halv kraft? Går det galt, når du skal prioritere dine arbejdsopgaver eller strukturere din tid? I så fald er Mind Mapping helt sikkert en af de metoder, der kan hjælpe dig med at rydde op i kaos.

Mind Map-metoden blev udviklet af Englænderen Tony Buzan, der har gjort metoden kendt gennem sin bog "Brug hovedet bedre" (1978). I Danmark er det Torben Lausten, der med sin bog "Kan vingerne bære?" har givet en populær håndbog til jobjægerne og samtidig illustrerer, hvordan Mind Map-metoden kan bruges effektivt i jobsøgningsprocessen.

Hvad er Mind Mapping?
Mind Mapping er meget enkel. Metoden tager udgangspunkt i at skabe sig overblik over et emne ved at udarbejde et mønster af nøgleord frem for at notere lineært. Mind Mapping bygger på at aktivere begge hjernedele. Formålet er simpelthen at udvide hjernekapaciteten ved at få hjernens to halvdele til at arbejde sammen.

Venstre hjernehalvdel er den intellektuelle, matematiske og detailorienterede hjernehalvdel, der baserer beslutninger på kendsgerninger og sund fornuft. Det er den venstre hjernehalvdel, der holder styr på sprog, logik, tal, kronologi og analyse. I modsætning til dette, er den højre hjernehalvdel centret for fantasi og intuitiv tænkning. Højresiden tænker i farver, billeder og dimensioner.

Idéen bag Mind Map-teknikken er, at den højre hjernehalvdel supplerer den venstre halvdel. Torben Lausten skriver, at Mind Map-metoden kan gøre dig mere kreativ samt hjælpe dig med at løse dine opgaver væsentligt hurtigere. Hvordan det? Lad os kigge nærmere på det...

Hvordan fungerer Mind Map-metoden?
Du starter med at tage et stykke A-4-papir. Midt på papiret tegner du en cirkel. Du placerer hovedtemaet i centrum og så arbejder du med de tilhørende temaer og undertemaer - hele tiden ud fra cirklens centrum.

Ud fra cirklens centrum (hovedtanken) tegner du streger, såkaldte hovedgrene. For hver hovedgren skriver du et nøgleord, der har med den pågældende gren at gøre. Herefter forgrener du dig videre, trækker undergrene fra hver hovedgren, som atter kan dele sig i undergrene, osv.

De enkelte grene må aldrig krydse hinanden og du tegner først en gren, når du virkelig har behov for at tilføje et ord. På den måde spildes der ikke tid med at notere ord, der ikke hjælper din hukommelse.

Alle ord i Mind Map-mønstret kaldes for nøgleord. Hver gang, du skriver et ord, skal det udtrykke en tanke. Når du så senere ser ordet igen, er dette ord 'nøglen' til din hukommelse og genkalder den samme tanke igen. Det er nøgleord, der får tankeprocessen i gang og hjælper med at få andre idéer frem.

Tænk på et træ, så har du et godt billede af, hvordan strukturen i et Mind Map ser ud. Mind Map kan oversættes til hjernemønster, fordi metoden minder om måden, hjernen er opbygget og fungerer på.

Hvorfor er Mind Map-metoden så effektiv?
At tænke er ingen lineær men meget kompleks proces. Hjernen danner hele tiden nye associationer og strukturer ved hjælp af 'nøgleord'. Der kan altid 'hoppes' mellem de forskellige tankegange. Der kan tilføjes, varieres eller udvikles detaljer i selve tanken. På den måde opstår der et netværk af informationer, som er relateret til hinanden.

Ingen information går tabt og - du bliver bedre til at huske, løse problemer og udnytte dine kreative evner.

Hvad kan du bruge Mind Mapping til?
Når du nu sidder og skal fortælle om dine kvalifikationer, vil du normalt gå frem lineært. Til sidst håber du på, at du har fortalt historien i den rigtige rækkefølge.

Mind Map-metoden giver dig til gengæld muligheden for at tænke kreativt. Hver gang, du får en ny idé, kan du tilføje en ny gren på dit stykke papir. Du kan yderligere supplere din Mind Map med farver eller tegninger. Varme følelser kan fx udtrykkes med varme farver. Eller du kan give alle hovednøgleord den samme farve. Det skaber hurtigere overblik og øger genkendelseseffekten.

Generelt set, kan du bruge Mind Map-metoden til at gøre status over, alt det du kan - om det nu er din uddannelse, dine tidligere erfaringer, dine personlige data og vigtigst af alt, fremtidsvisionen af dit job.

Lausten afslutter, ved at skrive et problems bestanddele ned, er det allerede halvt løst. Samtidig er det første skridt til at realisere dine mål.


Mere om Mind Mapping:
Du kan læse mere om Mind Mapping på Tony Buzans hjemmeside www.mind-map.com
Derudover kan du downloade programmet MindManger, hvis du vil øve dig i Mind Mapping derhjemme på din computer.