Karriere

MBA vs. cand.merc.

Hvilken kandidat er den bedste til jobbet? Det er umiddelbart svært at sige, når man ikke kender de to kandidater, men på papiret vil de fleste nok vælge kandidat B. Alligevel er det de færreste studerende i Danmark, der har overvejet det samme uddannelsesforløb som kandidat B. Det fortæller Mike Hall, der er Programme Director for full-time MBA på Handelshøjskolen i København.

Hvilken kandidat er den bedste til jobbet?

Forestil dig et øjeblik, at du er personalechef i en dansk virksomhed. Foran dig sidder du med papirerne på to kandidater. Kandidat A har gennemført en 3-årig bachelor efterfulgt af en 2-årig cand.merc. og er netop færdiguddannet. Kandidat B har gennemført en 3-årig bachelor efterfulgt af 2 års erhvervserfaring fra en dansk virksomhed og har netop afsluttet et 2-årigt MBA studie.

Mike Hall påpeger, at der er mange grunde til, at model B i praksis ikke er nem at indføre i Danmark. Den første grund er omkostningerne. Det koster ikke noget at gennemføre en lang videregående uddannelse i Danmark, hvorimod den enkelte selv skal betale for et MBA forløb. For det andet gør arbejdssituationen i Danmark, at det er sværere at få arbejde som bachelor sammenlignet med cand.merc. "Hvorfor skulle en virksomhed ansætte en bachelor til kr. 20.000,- om måneden, når de kan få en cand.merc. til kr. 24.000,-?", spørger Mike Hall, der ikke overraskende er stor tilhænger af MBA modellen. Han mener også, at Janteloven er den dybere skjulte grund til, at mange ikke vælger MBA.

Stiller man de to uddannelser op mod hinanden, kan Mike Hall nævne de væsentligste forskelle mellem dem. Hvor cand.merc. studiet er en specialisering inden for et bestemt felt med mere dybdegående studier, er MBA forløbet mere generelt, da den studerende kommer ind på flere emner med en smule af det hele. Formålet med en MBA er at komme til at lede en virksomhed, hvor formålet med cand.merc. er at lede en afdeling i en virksomhed. I Amerika har 46% af alle CEO's en MBA sammenlignet med 14% i Europa. Mike Hall pointerer dog, at CEO's i Danmark så har en anden uddannelsesmæssig baggrund - fx en cand.merc. eller andet.

De studerende på MBA vs. cand.merc.

Ser man på de studerende på de to uddannelser, er der også her væsentlige forskelle. Mike Hall skønner, at de studerende på cand.merc. aldersmæssigt er omkring 24 år med en variation på +/- 6 måneder, hvor de studerende på MBA er mellem 26-40 år. Forskellen hænger bl.a. sammen med, at det forventes af den enkelte studerende, at denne bidrager til undervisningen med egne erfaringer, der kan komme de øvrige deltagere til gode. Det kræver en vis form for modenhed, samt at den studerende har prøvet nogle ting og kan bidrage til forløbet.

Da cand.merc. er en specialisering indenfor et bestemt område, vil de studerende have den samme uddannelsesmæssige baggrund, nemlig en erhvervsøkonomisk bachelor. Med en MBA kan de studerende komme fra meget forskellige uddannelsesmæssige baggrunde. Uddannelser der ikke nødvendigvis er erhvervsøkonomiske. Der er ikke kun et større spænd aldersmæssigt mellem de studerende, de studerende er også repræsenteret fra mange forskellige lande.

Forskellighederne stiller krav til den enkelte studerende, da denne skal kunne arbejde sammen med de øvrige i grupper og som nævnt, kunne bidrage aktivt til forløbet. Udover den arbejdsmæssige situation i Danmark, er alder igen en anden vigtig faktor, der gør det sværere for bachelorer i Danmark at vælge MBA fremfor cand.merc. Mike Hall medgiver, at det kan være et problem for en forholdsvis ung bachelor, der tager den lige vej, som kandidat B, at blive optaget på MBA studiet. For faktorer som modenhed og alder spiller en væsentlig rolle i den enkeltes ansøgning om optagelse. Men han mener, at tanken om MBA vs. cand.merc. er en meget interessant diskussion at tage op i Danmark blandt danske studerende.

Yngre Civiløkonomer har valgt at tage Mike Halls opfordring op og afholder i forbindelse med SICEF 2004, fredag den 1. oktober 2004 en workshop under titlen "MBA vs. cand.merc.". Workshoppen vil indeholde en diskussion af fordele og ulemper samt mulighederne ved begge retninger. SICEF har inviteret Rod Garcia fra MIT Sloan i USA samt Kim Staack Nielsen fra PiD (Personalechefer i Danmark) til at afholde workshoppen.