AnalyserArbejdsmarkedet

Job­sø­gen­de rejser gerne længere mellem job og bopæl

Danskerne er blevet mere villige til at pendle længere mellem deres bopæl og et nyt job, viser en undersøgelse lavet af Danske Medier. Det betyder, at alle virksomheder i Danmark har fået en større radius at finde nye medarbejdere indenfor.

Danskerne vil gerne rejse længere for at arbejde. Det viser tal fra Danske Medier, der har undersøgt danskernes adfærd i forbindelse med jobsøgningen.

Især veluddannede rejser længere

Udviklingen med de længere rejsetider hænger sammen med arbejdsmarkedet generelt, siger Ismir Mualic, lektor ved DTU Transport.

”Jeg ser det som et resultat af finanskrisen og den teknologiske udvikling, at folk kan rejse hurtigere og er villige til at rejse længere,” siger Ismir Mualic.

Ismir uddyber, hvilke profiler der er mest tilbøjelige til at rejse langt for jobbet.

”Generelt så gælder det, at jo højere uddannet du er, jo mere pendler du”, siger han.

Længere rejsetider er OK

Andelen af danskere, der er villig til at rejse 31-45 minutter én vej er steget med 2 procentpoint, men den helt store højdespringer er dem, der er villige til at rejse i længere tid end 60 minutter den ene vej. Her er tallet gået fra 8 til 14 procent i 2016. Denne udvikling er ikke set større i al den tid, Danske Medier har gennemført undersøgelsen.

Det er udenfor de største byer, der pendles længst, siger DTUs transportvaneundersøgelse fra 2014. Ismir kan forklare hvorfor.

”Vi pendler kortest afstand i København, for vi har mange job og husholdninger koncentreret her. Det gælder for de større byer generelt,” siger Ismir.

Den gennemsnitlige afstand mellem hjem og arbejde er ifølge DTUs transportvaneundersøgelse fra 2014 20,1 kilometer for én vej. 66 % foregår med bil, 20 % på cykel 11 % med kollektive transportmidler og 3 % til fods.

Læs også