RekrutteringUnge og talenter

Job-auditions vinder frem

Flere og flere virksomheder bruger auditions til at rekruttere medarbejdere, for eksempel til servicejobs. Det er tidsbesparende og viser ofte sider af kandidaterne, som ikke kommer til udtryk til den traditionelle jobsamtale.

”Jeg tror, det var ret grænseoverskridende – især under samtalerne, hvor de var fire inde ad gangen og hver havde tre minutter til at sælge sig selv – overfor tre andre aspiranter, mens de blev filmet af Sand TV, som lavede optagelser til en dokumentar.”

Køkkenchef Thomas Weismann var manden bag idéen til en audition, da det nye hotel Bella Sky i Ørestaden i foråret skulle ansætte kokkeelever. Ansøgningerne væltede ind, og det inspirerede til at tænke i alternativer til den traditionelle jobsamtale.

Audition bestod af en rundvisning på hotellet, et foredrag om livet som kokkeelev, samtaler og tests. Og selvom Thomas Weismann har på fornemmelsen, at mange af aspiranterne syntes, det var lidt grænseoverskridende, har det været en oplevelse, der har sparet ham en masse tid og givet ham nogle yderst kompetente medarbejdere:

”Vi skulle bruge seks elever, og der er kun to af dem, der ikke er her i dag. Den ene fordi hun fik hjemve og ville hjem til Jylland og den anden, fordi det ikke lige var ham alligevel. Så der er ikke nogen af dem, jeg har valgt, som ikke var gode nok.”

Gode elever med dårlige ansøgninger
Thomas Weismann mener, at audition-metoden har været ideel til at få sammensat et hold dygtige kokkeelever til Bella Sky – hvoraf flere ikke var nået gennem nåleøjet i en traditionel udvælgelsesproces:

”Jeg har valgt nogle unge mennesker, der typisk ikke ville have fået en chance, fordi ansøgningerne var for dårlige rent sprogligt; men mange af de bedste kokke er ordblinde, så det er helt sikkert givtigt i vores branche at se folk an og vurdere dem ud fra, hvad de rent faktisk kan, når de er pressede – og ikke på baggrund af, hvad de kan skrive på fejlfrit dansk i en ansøgning,” siger Thomas Weismann og tilføjer:

”Når vi sammensætter et hold, er det vigtigt at eleverne – ud over at være dygtige – også fungerer sammen og kan komplementere hinanden fagligt som socialt. Så det var skægt at se, hvilke dynamikker der opstod, når de for eksempel blev interviewet fire af gangen.”

Syn for sagen
Udover at auditions – som i Thomas Weismanns eksempel – kan gøre det nemmere for arbejdsgiveren at få et overblik over aspiranternes kvaliteter og deres indbyrdes dynamik, kan metoden også have fordele for de jobsøgende.

Til audition på Bella Sky blev der lagt vægt på, at aspiranterne fik et solidt indblik i branchen. De blev vist rundt på hotellet og hørte et foredrag, hvor Thomas Weismann blandt andet lagde vægt på at fortælle de unge, at jobbet som kokkeelev er en livsstil, som ikke efterlader særligt meget plads til fritidsinteresser eller fritid i det hele taget:

”Jeg gjorde det tydeligt, at fritidsinteresser er på hylden et par år, ligesom familiefester, juleaften og nytårsaften ofte må nedprioriteres. Jeg har også holdt foredrag om det på kokkeskolen, men det gav virkelig mening at holde foredraget i forbindelse med ansættelsen, så jeg med sikkerhed vidste, at de var klar over, hvad de gik ind til.”

Efter forårets vellykkede audition har både Bella Sky’s kokke-reserver og tjener-reserver efterfølgende været til audition i stedet for traditionel ansættelsessamtale, og Thomas Weismann barsler med planer om at lave en fast forårsaudition for hele Comwell-kæden; men det er ikke alle nye ansatte på Bella Sky, der skal forvente at komme til audition, ligesom metoden nok aldrig helt vil kunne erstatte det traditionelle ansættelsesforløb:

”Audition har den begrænsning, at nogle ansøgere jo gerne vil holde hemmeligt, at de søger et nyt job. Derfor går det ikke at holde audition for eksempelvis kokke og souschefer.”