JobglædeLedelse

Hold øje med me­d­ar­bej­de­re ude af balance

Et tårnhøjt ambitionsniveau til sig selv, arbejdet, fritiden, hjemmet og familien, ender for nogle medarbejdere med stress og depression. Vi glemmer at prioritere vores livsværdier og tage dem med på arbejde, mener forfatterne til en ny bog, der råder til, at man som leder og personaleansvarlig hjælper sine medarbejdere på vej i forhold til den enkeltes livsværdier.

”Bliver man lykkelig af materielle goder? Er lykken et hus i et dyrt villaområde, en stor bil, et spændende og krævende chefjob, råd til at shoppe igennem samt en au pair, der passer hus og børn? Eller er vi mere lykkelige, når vi arbejder på nedsat arbejdstid, henter vores børn selv, bor i et mindre hus og selv tager alle de daglige pligter? Det vil der være mange meninger om, men i en verden baseret på de vestlige, materielle og såkaldt civiliserede værdier, burde det give anledning til undren, at vi overhovedet kan få ondt i sjælen i form af stress, depressioner og angst.”

Sådan lyder det i indledningen til bogen ”Balance for Livet”, der netop er udkommet. Forfatterne Marlene Horsbøl Sylvester-Hvid og Rolf Sylvester-Hvid mener, at mange glemmer at tage sine livsværdier med, når de går på arbejde – og at det i værste fald ender med stress og depressioner.

”Vi er vokset op i et samfund, hvor det materielle er et bevis på, om vi har klaret os godt. Hvis vi har en stor bil og en villa i Nordsjælland, så er vi en succes. Men vi har glemt vores livsværdier, og det betyder, at vores liv kommer ud af balance,” siger Marlene Horsbøl Sylvester-Hvid og uddyber, at ens værdier for eksempel kan være respekt, kærlighed, frihed og nærhed.

”Som leder er det godt at kende sine medarbejdere og deres værdier. Går de for eksempel højt op i retfærdighed, er der måske en grund til, at de nogle gange reagerer kraftigt på konkrete problemstillinger,” siger Marlene Horsbøl Sylvester-Hvid, der også mener, at man skal hjælpe sine medarbejdere på vej, hvis de ikke er klar over deres livsværdier.

Vær opmærksom
Hun råder ledere til at kigge efter symptomer på stress eller depression som en kedelig bivirkning af negligerede livsværdier. Hvis en medarbejder for eksempel isolerer sig mere og mere, bliver mere indadvendt eller har lettere til tårer, er det tid til at reagere.

”Man kan indlede med at sige, at det virker som om, at der er nogle ting, der har forandret sig – at medarbejderen har fået en anden adfærd. Spørg til, om man kan hjælpe med at prioritere i opgaverne på arbejdet og spørg til, hvad der er vigtigt i medarbejderens liv.”

Forfatteren, der er selvstændig konsulent, var tidligere direktør i Berlingske Media – med ansvar for 500 medarbejdere. Hun sagde selv sin direktørstilling op, fordi hun ikke længere havde lyst til jobbet. I dag kan hun se, at hun ubevidst reagerede på sine livsværdier.

”Jeg er meget optaget af Maslows behovspyramide, hvor vi lever i vækstlagene af den. Vi har fået opfyldt vores behov for mad, kærlighed og tryghed. Nu er vi dér, hvor vi realiserer os selv, og hvor vi hele tiden presser os selv og går op i, om vi er lykkelige eller ej. Vi er ligeglade med vores krop, for vi bruger vores hoved hele tiden. Vi er så mentalt stærke, at vi kan undertrykke vores krops faresignaler, så vi til sidst bukker under og kun kan ligge og sove og græde de næste tre måneder.”

Ifølge forfatteren er der én god ting ved det scenarium, og det er, at personen finder ud af, hvad der er vigtigt for ham eller hende. Men der er også god mening i at stoppe op længe inden, og det kan man altså gøre som leder – lige som du kan gøre god brug af kendskabet til dine egne livsværdier.

Konkrete øvelser
Ved blandt andet at tænke på en arbejdsmæssig situation, hvor du følte stor glæde og succes på baggrund af noget af det, du gjorde – kan du finde frem til dine livsværdier – og altså nogle du kan tage med på arbejde. For var der en sammenhæng mellem præcis den oplevelse og dine livsværdier? Det kan for eksempel være, at du har været initiativrig eller har været konstruktiv i din tilgang til at løse et problem.

”For nogle tager det fem minutter at finde frem til deres livsværdier, hvis de er meget afklarede og bevidste om sig selv. Andre synes, det er rigtig svært. Til at starte med kan det godt tage fem minutter, men så kører det måske rundt i hovedet om aftenen, hvor man finder flere og måske vigtigere værdier, men det vigtigste er, at man kender sine livsværdier,” siger Marlene Horsbøl Sylvester-Hvid.

Læs også