Øvrigt

Hård kamp om ak­tie­a­na­ly­ti­ker-eliten

Den kommende tid byder formentligt på opsigtsvækkende skift blandt eliten af aktieanalytikere i bankerne. Under krisen er hvad der bliver vurderet til halvdelen af en generation af unge aktieanalytikere skåret væk som ofre for krisen. Det er en af årsagerne til den alvorlige mangel i dag blandt eliten af analytikere.

En stor rotationsmølle er gået i gang i analyseafdelingerne i blandt andet Danske Bank, Nordea, SEB og Carnegie. Flere af bankerne er stadig på udkig efter de dygtigste og bedste aktieanalytikere, og flere opsigtsvækkende skift forventes i den kommende tid at være på vej.

”Det er formentlig den største rokade blandt analytikere i de seneste 20 år,” siger en af de analytikere, som har skiftet job, men som ikke ønsker at blive citeret med navn – i Berlingske.

Efterspørgslen er ifølge Berlingske steget i fin takt med, at det danske aktiemarked buldrer frem, og at markedet for børsintroduktioner igen er åbnet. De dygtigste aktieanalytikere er nøglemedarbejdere i bankerne, da de står for den løbende kontakt til de største institutionelle investorer i ind-og udland. De har samtidig kontakt til de største børsnoterede virksomheder herhjemme. Det er med andre ord ikke tilfældige medarbejdere på gulvet, der er tale om, for bankerne.

Slankekuren mærkes nu

Mangelsituationen på topanalytikere skyldes blandt andet, at børsmæglerbranchen har været på slankekur i tre-fire år rent personalemæssigt, og det har mindsket antallet af unge potentielle talenter.

”Under finanskrisen blev analysedækningen skåret hårdt ned i bankerne, og der mistede man nærmest en halv generation af unge analytikertalenter, der blev ofre for krisen, og som man står og mangler i dag, hvor markedet vender,” siger Lars Topholm til Berlingske.

Han er aktieanalysechef i Carnegie, som har mistet Stig Frederiksen, der går til Nordea, og udover Niels Granholm-Leth, som kommer til, er Carnegie, ifølge Berlingske, på jagt efter yderligere kræfter til analyseafdelingen.

Erfaringen er vigtig

I Børsen har man også kunnet læse om rotationen i branchen. Henrik Mikkelsen, der er global aktiechef i Danske Bank, udtalte i en artikel den 4. juni 2014, at det er vigtigt at få fat i folk, der har erfaringen, da det tager lang tid at bygge et talent op til at være senioranalytiker. Derfor mener han, at det er vigtigt at have overblikket over, hvad der er på vej fra talentafdelingen, og hvad man kan købe udefra.

”At være chef for aktieanalyseafdelingen er meget lig det at være sportsdirektør,” siger han til Børsen.

Når Danske Markets skal have nye analytikere, er det væsentligste hensyn, ifølge Børsen, kundernes vurdering af analytikerne. Desuden lægges der vægt på analytikernes tæthed til virksomhederne og endelig evnen til at kunne formidle budskabet.

De er allerede flyttet:

Dan Wejse: Fra Nordea til Nordea Investment Management (investor)
Finn Bjarke Petersen: Fra Nordea til Danske Bank
Erik Bergöö: Fra Danske Bank til Skagen Funds (investor)
Morten Kongshaug: Fra Danske Bank til Industriens Pension (investor)
Daniel Patterson: Fra SEB Enskilda til Danske Capital (investor)
Niels Granholm-Leth: Fra SEB Enskilda til Carnegie
Lars Heindorff: Fra ABG Sundal Collier til SEB Enskilda
Mikkel Nielsen: Fra SEB Enskilda til selvstændig
Stig Frederiksen: Fra Carnegie til Nordea.