JobsøgningNy i job

Guide til nyud­dan­ne­de: Sådan springer du jobkøen over!

Hvad har en nyuddannet økonom, psykolog og arkitekt til fælles, når de lander deres første job inden for 6 måneder? De finder jobbet i en lille eller mellemstor virksomhed. Læs om alternative veje til dit første job og få råd om, hvordan det bliver dig.

Et stigende antal små og mellemstore virksomheder har fået øjnene op for akademikeres potentiale og ansat sine første. Der er dog stadig ingen tradition for, at de potentielle stillinger bliver slået op. Så hvis du vil springe jobkøen over, er det måske de små og mellemstore virksomheders døre, du skal banke uopfordret på.

Og at det kan være en god ide, bekræfter en ny undersøgelse, som Akademikernes A-kasse har lavet i samarbejde med Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Her viser det sig nemlig, at en stigende andel af de nyuddannede, som er i job inden for 6 måneder, får deres første job i en lille eller mellemstor virksomhed.

Eksempler på andelen af nyuddannede, der får deres første job i en lille eller mellemstor virksomhed.

Gælder for flere uddannelsesretninger

Tendensen kan ses på flere uddannelsesretninger. Hvor det tidligere for eksempel kun var hver femte psykolog, der fandt jobbet i en lille og mellemstor virksomhed, er det nu næsten hver tredje. Og hvor det tidligere var hver fjerde statskundskaber, er det nu næsten hver tredje.

Men uanset hvilken studieretning du tilhører, er der inspiration at hente. Overordnet set bekræfter undersøgelsen nemlig, at jobvinduerne står på klem i de mindre virksomheder, men du skal selv åbne dem:

”Som nyuddannet kan det være svært at komme igennem nåleøjet på de opslåede stillinger. Det er dog ikke det samme, som at man som nyuddannet ikke er interessant og kvalificeret. Det er bare ofte langt nemmere at gøre sig bemærket og interessant, når man ikke drukner i en stak af ansøgninger. Hertil er det også vigtigt at huske, at det fortsat er de færreste små og mellemstore virksomheder, der opslår stillingerne. Hvis man som nyuddannet til gengæld kan komme og fortælle virksomheden, hvorfor den har brug for en som dem, og hvad man kan bidrage med, er der gode chancer for, at det fører til noget”, fortæller vicedirektør i Akademikernes A-kasse Mette Gregersen, som er ansvarlig for jobrådgivningen til organisationens ledige medlemmer.

68 fortællinger som inspiration

Der er flere beskæftigelsesrettede tiltag, som har medvirket til tendensen, og som også kan hjælpe dig med at ’sælge dig’ ind i en virksomhed. Nogle af dem er, at du har mulighed for at tilbyde virksomhederne praktik, løntilskud eller InnoBooster-ordningen til at få en fod indenfor med.

Et andet tiltag, som formentlig har bidraget til de nye tendenser, er Akademikerkampagnen. Fra kampagnen kan du søge inspiration fra 68 fortællinger om akademikere, der har trodset normen og fået job i en lille eller mellemstor virksomhed.

Strategiske rammer for kreativitet og antropologiske risikovurderinger

En af dem er Michael Mortensen, cand.merc. i strategi, organisation og ledelse fra CBS. Michael Mortensen blev videnpilot i den kreative virksomhed TV Graphic, der laver grafiske designløsninger til tv-underholdning. Michael har bl.a. fået styr på virksomhedens tilgodehavender og kontrakter: "Noget af det første jeg blev mødt med, var tilgodehavender på sammenlagt en million kroner. ”De er sindssyge!”, tænkte jeg. For mig er det stadig svært at fatte, at man kan have så travlt med sin kerneydelse, at man ikke lige når at samle en million op."

Et andet eksempel er Anne Hylling, som er uddannet antropolog. Hun blev ansat som konsulent hos Green-Jakobsen. Et konsulenthus der yder rådgivning samt laver sikkerhedsanalyser og risikovurderinger for den maritime branche. Og både Anne og virksomheden har haft stor glæde af samarbejdet; ”Jeg kan virkelig bruge min antropologiske baggrund, og det er rart at se, at det, jeg har lært, giver mening”.

En tredje akademiker, der er gået imod strømmen, er juristen Gitte Sauerberg. For hende udviklede en tur hos zoneterapeuten sig til et job som HR-ansvarlig i Codehouse, en mindre IT-virksomhed. Hun fortæller bl.a., at ”Når man er et lille sted, så har man stor mulighed for at få indflydelse”. Se flere gode fortællinger.

Du kan blive den næste - 5 råd til hvordan:

  • Bliv afklaret i forhold til dine ønsker og dit eget ”produkt”. Med en lang videregående uddannelse er du både generalist og specialist. Mindre virksomheder efterlyser som oftest en bred vifte af generelle akademiske kompetencer. Så et job i en sådan virksomhed giver dig mulighed for mange og alsidige arbejdsopgaver. Af samme grund får du måske også mindre mulighed for kun at arbejde med det område, du har specialiseret dig inden for.
  • Søg viden om små virksomheder. Benyt fx værktøjet ”Business Insights”. Som jobsøgende i Akademikernes A-kasse har du adgang via selvbetjeningen. Her kan du finde oplysninger om virksomheder. Vælg 10 små virksomheder, som virker interessante, og sæt dig grundigt ind i deres produkt, potentiale og udfordringer.
  • Kontakt virksomhederne, og spørg yderligere ind til ovenstående. Lyt og forstå deres udfordringer og potentiale, og præsenter dig selv som løsningen. Prøv altid at få et personligt møde.
  • Sørg for, at dit cv og din LinkedIn-profil matcher typen af job, du søger. Hvis du søger job i små virksomheder som generalist, så skal dit cv ikke udstråle specialist og indforståede fagtermer. Som medlem af Akademikernes A-kasse kan du altid få hjælp og sparring til dette af en jobkonsulent hos os.
  • Download Akademikernes app JobCoach.

Kilde: Akademikernes A-kasse