Øvrigt

Fy­si­o­te­ra­pe­ut kræver de­fi­ni­tion af in­nova­tion

En fysioterapeut, der er i gang med at skrive speciale i innovation, mener, det vil gøre innovationssatsningerne på hospitalerne meget lettere, hvis det lidt fluffy ord bliver defineret ordentligt.

Region Nordjylland gav i 2009 et designfirma og et forandringsbureau den udfordring at sammentænke lægevagten og skadestuerne, og målet var at give borgere en mere enkel og brugervenlig service. Løsningen var blandt andet, at man vil have, at folk kan tilbringe en del af ventetiden derhjemme og ikke i venteværelset hos lægevagten. Center for Sundhedsinnovation er et andet eksempel på, at innovation i sundhedssystemet og på hospitalerne er noget, som er med i overvejelserne på landets hospitaler. Men innovationstankerne er slet ikke langt nok, ifølge Lotte Stächer, der er uddannet fysioterapeut – og er ved at afslutte sit speciale på en kandidatuddannelse i pædagogik med en afhandling, der beskæftiger sig med den innovative proces.

”Der er ingen tvivl om, at hospitalerne har en ganske sikker intention om, at de skal have innovation ind på hospitalsgangene. Center for Sundhedsinnovation i Region Hovedstaden skal støtte udviklingen af visionsstrategier, men man har ikke forholdt sig til begrebet innovation. Men det skal nok komme,” siger Lotte Stächer.

Hun mener dog ikke, at man dermed kan sige, at der slet ikke foregår innovation på centret eller på hospitalerne rundt om i landet – det har hun ikke nok kendskab til. Men hun er sikker på, innovationen er der, men selve definitionen af innovation mangler, og det er ifølge fysioterapeuten et stort problem, fordi man dermed ikke har et fælles grundlag at arbejde ud fra. Desuden har hun set eksempler på, at effektiviseringstiltag bliver beskrevet som innovation for at give det en positiv ladning.

Innovation starter tidligt
Lotte Stächer mener, at man på hvert hospital skal tænke over, hvad definitionen er – så man bliver enige om, hvad innovation er dér. Det er som sagt en forudsætning for at vide, hvordan man skal arbejde med innovation. Lotte Stächer beskæftiger sig med den første fase i den innovative proces i sin afhandling – den fase, hun kalder prejekt-fasen.

”Hvis man har fået sat et bestemt mål, og så inviterer folk ind i en innovativ proces, så har man sprunget et led over. Man skal starte med det, vi egentlig ikke ved, og så tage den derfra. Hvis målet er lagt fast fra starten, kommer der ikke noget nyt frem, og så er det ikke innovation, så er det bare et projekt. Man skal ind og arbejde, før projektet er lagt fast – i det, jeg kalder prejekt-fasen,” slår Lotte Stächer fast.

Hendes speciale handler blandt andet om de mange forudsætninger, der skal være der for at få en innovativ kultur. Er der for eksempel et rum på hospitalet, hvor man kan mødes fagene imellem og tænke innovativt? Er man åben over for de andre faggruppers verdensbillede?

Dumme spørgsmål er guld værd
”Man skal anerkende hinanden som ligeværdige, og så skal man turde stille de dumme spørgsmål, hver gang man ikke forstår noget. Man skal ikke forsvare sig, som man ellers har lært på mange uddannelsesinstitutioner, hvor man også helst skal spørge om det, læreren ved. Uddannelsessystemet er ikke gearet til andet, men bliver vi ved med at spørge om det, alle ved, så opstår der ikke noget nyt,” siger hun og fortsætter:

”Man skal være åben for sin såkaldte ”ikke-viden”, selv om det er meget sårbart, og der er fare for, at man taber ansigt. Det er vigtigt, at man på hospitalerne får skabt et miljø, hvor det er i orden, at man er åben, så man er med til at støtte innovationsprocessen.”

På hospitalerne mener hun, at der desuden skal ses på andet end det naturvidenskabelige tankesæt, som hun understreger, er et vigtigt tankesæt i forhold til medicin osv.

”Naturvidenskaben arbejder meget ud fra, der er et sandt svar – og ét verdensbillede – og det vil sige, at man ikke diskuterer særligt meget med andre, der ser helt anderledes på det. I en innovationsproces er det meget vigtigt, at man er åben, og ser nuanceret på viden og sandheder, og det er vigtigt, at de humanistiske og samfundsvidenskabelige tilgange får mere plads på hospitalerne især i relationer som tværfagligt samarbejde,” siger hun.

Læs mere om innovation hos Internationalt Center for Innovation www.iciaau.dk
Center for Sundhedsinnovation kan du finde på www.regionh.dk
Rådet for Teknologi og Innovation: www.fi.dk

Skriv om innovationspolitik og vind 150.000 kr.
Rådet for Teknologi og Innovation har udskrevet en konkurrence, hvor man skal beskrive fremtidens innovationspolitik. Skribenten bag den bedste opgave vinder 150.000 kr. Formålet med konkurrencen er at få ny viden om innovationspolitikkens effekter, betydning og anvendelsesmuligheder. Opgaven skal skrives som en analyse af fremtidens innovationspolitik, og den skal tage udgangspunkt i ny viden og forskning på innovationsområdet. Alle data skal være veldokumenterede, men ellers har kreativiteten frit spil.

Forfatterne til de tre bedste opgaver vil hver modtage en pris. 1. prisen er på 150.000 kr., 2. prisen er 100.000 – og 3. prisen er 50.000 kr.

Du kan læse mere på www.fi.dk.