JobglædeØvrigt

Fø­de­va­re­an­sat­te arbejder over i som­mer­fe­ri­en

37 procent af Danmarks fødevarearbejdere arbejder over, fordi kollegaerne er taget på sommerferie. Det er især i landets bager- og slagterbutikker og på mejerier, at de ansatte arbejder over.

Mens kollegaen er taget til Mallorca med hele familien og formentlig plasker rundt i en solbeskinnet pool, så arbejder kollegaerne derhjemme over for at dække ind for den sommerferieramte.

Mere end hver tredje fødevarearbejder arbejder nemlig over – helt præcist 37 procent – fordi kollegaerne er på sommerferie. Det viser en rundspørge blandt medlemmer af Fødevareforbundet NNF. Undersøgelsen, der er foretaget af Analyse Danmark viser, at det især er i landets bager- og slagterbutikker og på mejerierne, at de ansatte arbejder over.

Fokuserer man alene på mejerierne, kan man se, at hele 60 procent af medarbejderne svarer, at de enten har fået varslet overarbejde eller regner med at skulle have overarbejde på grund af andres ferier.

Mejeriarbejderne har dog en særdeles god grund til at sige ja til overarbejdet – det kan nemlig betyde, at de selv kan bestemme, hvornår de vil holde ferie.

Betaler for indflydelsen

”Man skal selvfølgelig passe på med overarbejde, men så længe medarbejderne selv har sagt ja og er blevet varslet i god tid, er det en pris, som medarbejderne gerne betaler for at have indflydelse på egen sommerferie,” siger Poul Erik Faarkrog, der er forbundssekretær i Fødevareforbundet NNF.

Ifølge Fagbladet NNF har 75 procent af de ansatte på landets mejerier fået sommerferie i de uger, de har ønsket.

”Det er dejligt, når vi kan se, at medarbejderne har indflydelse på deres arbejdsplads og i høj grad kan bestemme, hvornår de vil holde ferie. Det kan helt sikkert være en af forklaringerne på, hvorfor så mange tager overarbejde i løbet af sommeren,” siger Poul Erik Faarkrog.

Hvilke overarbejds-regler gælder for dig?

Generelt findes der ifølge Jobtryghed.dk ingen lovregler, som regulerer overarbejde. Jobtryghed.dk rådgiver om ansættelsesforhold og arbejder tæt sammen med fagforeningen ASE, og på Jobtryghed.dk fremgår det, at regler for overarbejde derfor som udgangspunkt skal findes i din overenskomst, hvis du er omfattet af sådan en – og/eller i din individuelle ansættelseskontrakt. Der kan også være oparbejdet en kutyme for, hvordan man gør i forbindelse med overarbejde på din arbejdsplads.

”Overenskomster vil ofte indeholde detaljerede regler for overarbejde, herunder betaling for overarbejde. Din individuelle ansættelseskontrakt kan også indeholde regler for overarbejde. I det tilfælde, at din individuelle ansættelseskontrakt eller en eventuel overenskomst ikke indeholder regler om overarbejde, gælder der nogle grundlæggende principper for overarbejde, herunder betaling for overarbejde,” lyder det på Jobtryghed.dk.

Vær derfor opmærksom på, at hvis der ikke er fastsat retningslinjer i din overenskomst eller din ansættelsesaftale for beregningen af overarbejde, så kan du som udgangspunkt kun kræve at få betaling for udført overarbejde med den sædvanlige timeløn.

Derudover findes der i arbejdstidsloven en regel om, at den gennemsnitslige arbejdstid i løbet af en syvdagesperiode ikke må overstige 48 timer – beregnet over en periode på fire måneder.

Læs også