Ny i jobØvrigt

Flere unge skal vælge ud­dan­nel­ser med ledige læ­re­plad­ser

For få unge vælger de uddannelser i industrien, hvor der er ledige lærepladser - og stor efterspørgsel fra virksomhedernes side. Dansk Industri mener, at en del af løsningen er at hjælpe de unge til bedre at forstå de uddannelsesmuligheder, de har.

"Mange unge søger i dag populære fag som automekaniker, tømrer og konditor, mens der er tomme lærepladser og tæt på jobsikkerhed i fag som smede, svejsere og industriteknikere," siger Karsten Dybvad, administrerende direktør i Dansk Industri, på DI's egen hjemmeside. Han fortsætter:

"Derfor er det en del af løsningen at hjælpe de unge til bedre at forstå de mange uddannelsesmuligheder, som de faktisk har."

En ny analyse fra DI viser, at næsten hver tredje af de mindre og mellemstore virksomheder, der har søgt efter kvalificerede medarbejdere det seneste år, har oplevet at søge forgæves. Det er ifølge DI en alvorlig udfordring for de danske virksomheder, fordi manglen på kvalificerede faglærte ikke ser ud til at blive mindre de kommende år.

Karsten Dybvad mener derfor, at virksomhederne har et fælles ansvar for at uddanne fremtidens medarbejdere - for om fire år er "lærlingen blevet til den faglærte medarbejder, som virksomheden står og mangler i dag".

Fare for fraskrivelse af erhvervsuddannelser

Samtidig peger han på risikoen for, at de unge helt fraskriver sig muligheden for en erhvervsuddannelse - af frygt for, at de ikke kan få en praktikplads, og her er det igen interessant at kigge på spredningen i de unges søgning til uddannelserne.

Tandhjulsproducenten Niebuhr Gears er en af de virksomheder, der har haft problemer med at skaffe lærlinge og industriteknikere. Derfor overvejede man nøje, hvad man kunne gøre, og det resulterede i Niebuhr Academy.

"Der er tale om et internt akademi i virksomheden med eget klasseværelse. Og vi laver udviklings- og uddannelsesplaner for hver eneste deltager - primært lærlinge. Men der er også forløb for andre medarbejdere," siger Rasmus Niebuhr, der er administrerende direktør i Niebuhr Gears på DI.dk.

"Vi udklækker dem, vi skal bruge om tre-fem år. Morgendagens talenter. Det er ikke for vore blå øjnes skyld, men fordi vi tror på, at vi skal bruge arbejdskraften fremadrettet," tilføjer han.

Lige meget med investeringer - uden medarbejdere

Tilbage i 2014 havde vi her på Jobindex.dk artiklen Umuligt at finde industritekniker i Midtjylland hvor Rasmus Niebuhr da også udtalte, at der måtte være en ledighed på 0 procent blandt industriteknikere i Midtjylland, og at det gjorde ham nervøs, fordi Niebuhr Gears alene af den grund ikke vil kunne følge med det spirende opsving.

"Vi køber mange dyre maskiner, som det kræver et vist kendskab for at kunne betjene, for at vi kan få mest ud af investeringen. Vi har måske 100 af disse maskiner. Vi kan kun have så mange, hvis vi har folk med de rette kompetencer. Har vi ikke dem, kan det jo være lige meget, hvad vi investerer i," siger han i artiklen.

Blandt gymnasie- og HF elever er det heller ikke kun udsigten til jobbet efter endt uddannelse, der er med til at afgøre uddannelsesvalget.

Sidste år viste en undersøgelse fra Studievalg København blandt knap 10.000 unge fra 3. g. og 2. år på hf, at en tredjedel vælger studie efter, hvor der er job at komme efter, frem for kun at lade valget afhænge af deres interesser.

To ud af tre svarer, ifølge Politiken, at de gerne vil lave noget, der interesserer dem, mens godt halvdelen vil gå efter deres drømme, og dertil kommer altså en tredjedel, der markerer, at de vægter jobsikkerhed efter endt uddannelse.

Samtidig er jobsikkerheden en tendens, der er blevet mere fremtrædende de seneste år, ifølge centerchef og studievejleder hos Studievalg København, Torben Theilgaard:

"Fra 2008 begyndte rigtigt mange unge at spørge til deres jobmuligheder. Det var krisen og desuden indførelse af at kunne forbedre studentereksamens gennemsnit ved at komme hurtigt i gang. Desuden akademikerarbejdsløsheden, som var et wake-up call," siger han til Politiken.

Ifølge artiklen fra sidste år bliver tendensen yderligere bestyrket af antallet af unge, der sidste år søgte ind på et af landets universiteter. Efter næsten en fordobling i antallet af ansøgere på bare seks år var antallet for første gang siden 2008 faldet.