Karriere

5 gode råd til dig, der vil skifte branche

Går du og overvejer et brancheskift, så sæt navn på alle dine kompetencer, lyder et af rådene fra en, der gik fra rengøringsmedarbejder til rekrutteringskonsulent.

I dagens Danmark er det ikke let at bevæge sig fra en branche til en anden uden formel uddannelse eller erfaring. Eric Jansen, rekrutteringskonsulent i Jobindex, har taget rejsen fra et rengøringsjob til nu at arbejde med rekruttering. Her får du hans råd.

1. Sæt ord på alt

Få alt det, du kan, med på dit CV eller i din ansøgning. Hvis du også har taget imod kunder, selv om du var ansat til at lave regnskaber i forkontoret, er det jo faktisk en kompetence, at du som regnskabsmedarbejder også kan modtage kunder.

2. Identificér dine kompetencer

Hvis du skal skifte branche er det vigtigt, at du fremstår som kompetent inden for dit nye område. Derfor skal du identificere de kompetencer, du kan overføre til den nye stilling. Har du beskæftiget dig med nogle områder, der er relevante i forhold til et brancheskift, er det vigtigt, at du får omtalt det.

3. Opdatér dit CV til nutidssprog

Giv dit CV et servicetjek ved at bruge de aktuelle stillingsbetegnelser og udtryk. Hvad der i 90’erne stadig kunne gå som EDB, kalder vi oftest IT i dag. I mange virksomheder kalder man en sælger for en key account manager.

4. Hvorfor søger du?

Alle virksomheder betragter sig selv som verdens navle, og de vil gerne vide, hvorfor du har valgt at søge hos dem, samt hvad de ”vinder” ved at ansætte dig. Det gælder også, hvis du fx vil gå fra at have ledelsesansvar til et job uden. De vil undre sig, hvis du ikke kommer med en god forklaring. Og desværre er det ikke nok at fortælle, at det er dit drømmejob. Relatér til de af dine kompetencer, der er relevante, og fortæl, hvorfor du kan bestride jobbet – også selvom du ikke har 10 års erfaring inden for området.

5. Tag al den videreuddannelse, du kan komme i nærheden af

Hvis du har mulighed for det, er det en god idé at takke ja til kurser og uddannelse. Det kan komme dig til gode i et senere job, at du fx har taget et kursus i LEAN eller sikkerhed.