Få virksomheder har succes på Facebook


Online shopping

Ulla Oppermann Blankholm

400 millioner brugere er koblet på Facebook, og det kunne derfor være et attraktivt sted for virksomheder at brande sig selv overfor en stor målgruppe. Men mange af brugerne er slet ikke interesseret i, at virksomhederne skal være på Facebook – og det er da også de færreste virksomheder, der har fundet den gyldne formel for, hvordan de kan bruge Facebook kommercielt.

Næsten to millioner danskere mellem 18 og 65 år har i dag en profil på Facebook, og det kunne derfor være et fantastisk sted for virksomheder at ramme potentielle købere. Men ifølge en ny undersøgelse fra it-virksomheden Dwarf mener knap hver anden, at erhvervslivet ikke har noget at gøre på Facebook. Det samme antal takker nej til kampagner, annoncer og produktoplysninger fra virksomheder, så det er op ad bakke for virksomheder, der drømmer om markedsandele via Facebook.

Ifølge Dwarfs analyse er det de færreste virksomheder, der har fundet en formel på, hvordan Facebook kan bruges kommercielt, fordi traditionel markedsføring ikke virker i det private og sociale rum, som Facebook er. I undersøgelsen er Facebook-brugerne blevet spurgt, om de kan nævne nogle brands eller virksomheder, som de er fan af. Kun 282 personer ud af de 2.545 adspurgte kunne nævne et enkelt brand. De, der blev nævnt flest gange, var Fitness World, SAS og Aarstiderne – som hver blev nævnt af fem personer – hvad der svarer til 0,3 procent.

”Det betyder ikke nødvendigvis, at virksomhederne skal ignorere Facebook. Men Facebook fungerer i dag først og fremmest som en lyttepost, hvor du kan blive klogere på dine kunder, og hvor man måske kan styrke et i forvejen stærkt brand. Forsøger man at pådutte brugerne noget, kommer man galt af sted,” siger Peter Grønne, der rådgiver om forretningsoptimering på nettet hos Dwarf og er administrerende direktør i virksomheden.

Fordel for stærke brands
En af de virksomheder i Danmark, der eksperimenterer med Facebook, er Telmore, der har 700.000 telefonkunder. På Facebook har Telmore 10.000 fans, men Facebook har ikke umiddelbart løftet virksomhedens salg. Det sociale medie bliver mere brugt som en lyttepost i forhold til kunderne – og som branding. Virksomheden er åben over for den direkte og spontane dialog, der er med kunderne på Facebook. Telmore har ifølge undersøgelsen dog endnu ikke fundet ud af, hvordan man bruger Facebook bedst i markedsføringsøjemed, fordi det er et meget anderledes medie.

En af de internationale virksomheder, som har formået at brande sig på Facebook er kaffekæden Starbucks, der har 5,9 millioner fans. Et af Starbucks mest populære produkter, Frappuccino, har sin egen profil med hele 1,5 millioner fans, der diskuterer varianter og nuancer.

”De allerede stærke brands, som passer til den selviscenesættelse, som er vigtig på Facebook, har klart den stærkeste tiltrækningskraft,” lyder det fra Peter Grønne, adm. direktør for Dwarf. En måde det er lykkedes virksomheder at tjene penge på Facebook er gennem spil. Knap hver tredje af de danske brugere har spillet spil på Facebook. Et af de mest populære spil af FarmVille, som på et halvt år har tiltrukket 81 millioner brugere. Spillene kan blive vanedannende for brugerne, der ifølge undersøgelsen kan blive knyttet tættere til virksomhederne på den måde.

Undersøgelsen fra Dwarf er baseret på 2.545 personer, der blev spurgt om en række spørgsmål. 1.775 af dem svarede, at de havde en profil på Facebook .

Er du som virksomhed klar til Facebook?

Har du et cool brand?
Siger det noget om mig, at jeg er fan af jer? Facebook forstærker det brand, du har i forvejen, så enten er du allerede cool – eller også tager du en modig beslutning.

Er I åbne?
Matcher Facebook med din kommunikationspolitik? Hvis du helst ikke offentliggør spørgsmål fra kunder på hjemmesiden uden at kigge dem igennem først, er det så klogt at stille op til åben debat på Facebook?

Vil du lytte eller bare sælge?
Facebook er ikke en push-kanal. Ingen har succes med at skubbe salgsbudskaber ud via Facebook. Det handler meget mere om at lytte og stille sig til rådighed – 24/7. Er du klar til det?

Kilde: Dwarf.

Annonce: