Karriere

Det er bedre at leve af andres kri­mi­na­li­tet

Claus Bonnez måtte som 23-årig afsone en dom på to års ubetinget fængsel. Han blev senere advokat, og efterlyser de muligheder, han selv havde, for de unge, der sidder i fængsel i dag.

78 kilometers forfriskende togtur - en yderst tiltalende måde at afsone sin to-årige fængselsstraf på. Claus Bonnez, der dengang var 23 år, kunne egentlig have nøjedes med 19 kilometer, hvis han havde valgt det gymnasium, der lå tættest på fængslet for at tage et studenterkursus. Helt bevidst valgte han den lange løsning med to togskift og lang ventetid mellem togene - for alternativet; at komme tilbage i fængslet, trak ikke.

Han værdsætter, at Kriminalforsorgen dengang var meget opsat på at få ham til at tage en uddannelse.

"Uddannelse er vejen frem for alle mennesker, og det har gennem mange år været det, der er blevet prioriteret fra politisk side. SU er mere kriminalitetsforebyggende end fængsel er, hvis du spørger mig, men nu går det op i lange fængselsstraffe og nul-tolerance. Det er det helt modsatte af, hvad der var dengang, hvor der var masser af muligheder og tolerance," siger Claus Bonnez, der i dag arbejder som forsvarsadvokat i Bonnez & Ziebe, der de seneste år i en række forskellige sager har fået Odense Universitetshospital, Kriminalforsorgen og Københavns Politi dømt for overtrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om forbud mod, umenneskelig og nedværdigende behandling.

Det giver mig masser af arbejde

Samtidig er han ikke bleg for at slå fast, at det betyder masser af arbejde til ham, at de unge bliver fastholdt i kriminalitet uden de store muligheder. At de indsatte skal betale sagsomkostninger og dermed ender i massiv gæld - og derfor er nødt til at begå ny kriminalitet, når de bliver løsladt.

"Det er dumt, men det er meget fedt for alle os, der arbejder med det her. Jeg vil heller ikke råde andre til at gøre som mig, hvis de sidder i fængsel, for så kommer de jo bare ud og stjæler mit job," siger Claus Bonnez, der samtidig mener, at det ikke er umuligt at uddanne sig og senere få sig en karriere, hvis man som ung sidder i fængsel i dag.

"Jeg tror ikke, at det er helt håbløst i dag, hvis man virkelig kæmper for det. Man kan bare undre sig over, at Kriminalforsorgen ikke gør mere for at hjælpe de unge på vej," siger Claus Bonnez og tilføjer, at mange politikere i dag lader sig lede af formiddagsbladenes hurtige overskrifter ved at slå hårdere ned på kriminelle.

"Det er især udgangsreglerne fra fængslerne, der er strammet, så der er færre, som kan uddanne sig uden for fængslet. Fængselsforbundet ser det helst ikke, for de vil selvfølgelig gerne have så meget arbejde som muligt og så mange ansatte som muligt, men det er utroligt, at politikerne hopper på den," siger han og tilføjer, at Kriminalforsorgen, dengang han sad i fængsel, var i fremgang - og at der eksisterende den førnævnte tolerance.

"Jeg tror, at den tolerance er forklaringen på, at jeg har fået et godt liv i dag - det har i hvert fald været en medvirkende årsag. Jeg fik muligheden, og det tror jeg, er rigtig meget værd. Det er bedre at leve af andres kriminalitet end af sin egen," understreger han og tilføjer, at han stadigvæk godt kan forstå, at han dengang, da han var i starten af 20'erne, var kriminel og havde hang til andres hurtige biler, for ifølge ham, så udnytter mennesker de muligheder, de har.

"De fleste kriminelle er jo ikke rekrutteret fra samfundets øverste lag, for så havde man bare lånt fars eller mors bil i indkørslen. Hvem gider stjæle, hvis man har muligheden lige udenfor? Grunden til, at andre ikke stjæler er bekvemmelighed. Hvorfor skulle jeg stjæle en bil i dag? Jeg går jo ud og tager min egen bil," siger Claus Bonnez og henviser til sin Ford Mondeo, som han hvert år kører omkring 60.000 kilometer i, når han besøger retssale, arrester og fængsler over hele landet.