KarriereNy i job

Danske aka­de­mi­ke­re er at­trak­ti­ve i Norge

Imens især mange nyuddannede danske akademikere har svært ved at få job i Danmark, ser det helt anderledes ud i Norge. Her står nordmændene i kø for at hyre danske akademikere.

Glæden er stor for mange, når den sidste eksamen er slut, og de er klar til at tage deres første skridt ud på arbejdsmarkedet som nyuddannet. Det skridt kan dog lade vente på sig, og glæden kan blive afløst af skuffelse. Hver tredje djøf’er, hver anden arkitekt og hver fjerde magister og ingeniør kommer som nyuddannet ud til ledighed.

I Norge kan man ifølge Magistrenes A-kasse sagtens bruge dansk akademisk arbejdskraft – her står nordmændene i kø for at få fingre i danske akademikere. Ifølge a-kassens oplysninger mangler man lige nu 6.000 ingeniører, 500 djøf’ere, 100 arkitekter og over 1.000 magistre (tal fra april 2013).

”Vores ledige akademikere kæmper hårdt i Danmark i disse år, og selv om jeg godt kan forstå, at ikke alle føler sig fristet til at flytte til Norge i morgen, så er det måske en god mulighed for andre. Hvis vi skal ud af dødvandet i Danmark, er det afgørende, at de ledige søger bredt, både fagligt, men altså også geografisk. Og her kan Norge vise sig at være vejen videre for nogle af vores ledige akademikere,” siger Anna Mee Allerslev (RV), beskæftigelses- og integrationsminister i Københavns Kommune, Magistrenes A-kasse.

Arbejdsløshed på 1,1 procent

I dag arbejder der næsten 15.000 danskere i Norge, og siden den økonomiske krise ramte Danmark, er tallet steget med 1.200. Det er blandt andet i byggeriet, sundhedsvæsnet og oliebranchen, at der bliver efterspurgt dansk arbejdskraft.

Ifølge Dansk Magisterforening er akademikerledigheden i Norge kun på 1,1 procent. Knut Aarbakke, der er formand for Akademikerne, Norges centralorganisation for 13 akademiske medlemsforbund, er der både i dag og på lang sigt brug for at lokke veluddannet arbejdskraft til Norge. Han siger til Magisterbladet:

”Vi håber, at både svenske og danske akademikere vil arbejde i det norske samfund, for der er brug for dem.”

Tre jobtilbud

En af dem, der har taget turen til Norge, er den danske arkitekt Mads Bille Kjær, som efter mange spredte projektansættelser valgte at søge job i Norge. Han tog til Norge til en række samtaler – og fik efterfølgende tre jobtilbud – og sagde ja tak til det ene.

”Jeg havde simpelthen ikke mulighed for at udvikle mig karrieremæssigt i Danmark, hvor jeg stort set kun kunne få rutineopgaver og opgaver i forbindelse med tilbudsgivning. Her er der så meget at lave, at vi ikke laver konkurrencer, men får bestillingsopgaver ind ad døren. Det betyder, at jeg får erfaring med regulært arkitektarbejde, hvor jeg har direkte kontakt med bygherren, starter med skitser og følger hele projektet til dørs,” siger Mads Bille Kjær til Magistrenes A-kasse.

Han mener, at man helst skal lave arkitektur hele tiden for at holde det ved lige – ellers mister man hurtigt fingerfornemmelsen. Nu har han fået lov til at beskæftige sig med det, han er uddannet til: Han tjener løn, er fri for dagpengesystemet, sparer op til pension og har gode kolleger.

Processen omkring jobsøgning i Norge er meget lig den danske, men det er mere almindeligt at søge job gennem rekrutteringsbureauer – også som nyuddannet. Vær desuden opmærksom på, at du kan tage dine danske dagpenge med i tre måneder, når du søger job i Norge.

Vil du også prøve lykken i Norge? Find dit drømmejob i Norge på www.jobbsafari.no.