ArbejdsmarkedetØvrigt

Alt for få højtud­dan­ne­de i byg­ge­bran­chen

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik har kun 10 procent af medarbejderne i byggeriet en videregående uddannelse. Konsekvensen er hvert år tab i milliardklassen i branchen.

Dansk Byggeri trykker nu for alvor på alarmknappen, for bygge- og anlægssektorens erhvervs- og arbejdsgiverorganisation ser bekymret på de nyeste tal fra Danmarks Statistik. De viser, at 10 procent af medarbejderne i byggebranchen har en videregående uddannelse, og det er alt for få ifølge Dansk Byggeri.

”Det skyldes formentlig tradition, hvor man tænker på de faglærte som kernearbejdskraften i byggeriet. At det er dem, der udfører arbejdet. Typisk er det ingeniører og konstruktører, der har haft noget merkantilt integreret i deres uddannelse, som har været de højest uddannede i byggeriet,” siger Sidse Frich Thygesen, der er uddannelses- og arbejdsmarkedskonsulent i Dansk Byggeri.

Ifølge en rapport fra Dansk Byggeri er veluddannede medarbejdere på alle niveauer vejen til øget effektivitet og øget vækst.

”En rapport fra norske SINTEF, svarende til Statens Byggeforskningsinstitut, viser, at det gennemsnitlige effektivitetsniveau i bygge- og anlægsbranchen i Norge er 79 procent. Det vil i praksis sige, at de mest effektive byggeprojekter har et effektivitetsniveau på 100 procent, alt imens gennemsnittet ligger på 79 procent. Der er altså mulighed for forbedringer på 21 procent,” lyder det i rapporten.

Hvis tallene kan overføres til Danmark, svarer det til mere end 50 milliarder kroner, der hvert år kan spares, og det er ifølge Sidse Frich Thygesen byggeledelsen og styringen, der er kernen i effektiviteten.

”Vi skal blive bedre til at lede og styre byggeprocessen. Hvis vi skal eksemplificere det, betyder det, at det er vigtigt, at man sætter fodpaneler op før radiatoren, ellers bliver det enormt besværligt. Man skal hele tiden tænke i trimmede processer, og det kræver højtuddannede medarbejdere,” siger Sidse Frich Thygesen.

Ny uddannelse
Ifølge uddannelses- og arbejdsmarkedskonsulenten er de fleste virksomheder i byggebranchen dog ved at få øjnene op for, at der er behov for de højtuddannede medarbejdere. I september 2010 lavede Dansk Byggeri en spørgeskemaundersøgelse blandt sine medlemmer, hvor 83 procent af de adspurgte svarede, at de enten har haft brug for eller vil få brug for en leder – og altså ikke en, der er udførende.

I Dansk Byggeri har man dog savnet en særlig videregående uddannelse inden for byggeriet, som kan imødekomme kravene fra branchen, og derfor anbefaler man, at der bliver oprettet en ny toårig erhvervsakademiuddannelse, hvor der især er fokus på ledelse, kommunikation og planlægning.

”Lige nu eksisterer der en toårig erhvervsakademiuddannelse, men den kræver, at man først søger ind på bygningskonstruktøruddannelsen og så beslutter sig for at stå af for at tage denne uddannelse. Det er der kun 45, der gør om året, og det er slet ikke nok,” siger Sidse Frich Thygesen og fortsætter:
”Vi håber desuden at kunne tiltrække nogle andre unge talenter end dem, vi får fra konstruktøruddannelsen, hvor man har meget hardcore matematiske fag. Den her uddannelse inden for byggeriet vil være lidt blødere med salg og planlægning, og det vil tiltrække nogle andre unge,” siger Sidse Frich Thygesen, der i sidste ende mener, at det er en fordel for alle virksomheder, når der kommer mere mangfoldighed blandt medarbejderne.

Den føromtalte rapport fra Dansk Byggeri viser, at der bliver op mod 20.000 færre med en erhvervsuddannelse inden for bygge- og anlæg frem mod 2020, og rapporten fortæller desuden, at europæiske analyser viser, at der bliver skabt 8,5 millioner nye job i EU frem mod 2020 – job, der kræver en videregående uddannelse.

Læs også