Karriere

Video til kommende og nybagte forældre

”Tryg Med Barn” er et nyt webbaseret online univers, hvor kommende og nybagte forældre via korte videofilm kan få information om graviditet, fødsel og livet med en lille baby. Sitet er blevet til på baggrund af et informationsbehov hos en kommende far.

”Jeg skulle selv have mit første barn og oplevede, at jeg godt kunne bruge et supplement til de informationer, vi fik hos jordemoderen og til fødselsforberedelse. Jeg tænkte, at det ville være rart, hvis man kunne gå hjem og lige få informationerne en gang til i fred og ro.”

Sådan siger Martin Kent Andersen om de tanker, der banede vejen for det webbaserede online univers ”Tryg Med Barn”, som Rigshospitalet lancerede den 9. april 2012 med støtte fra TrygFonden.

Som medejer af projektlederbureauet Buzz Cph., der har specialiseret sig i erhvervsvideoer, lå det til højrebenet at tage sagen i egen hånd og skabe et let tilgængeligt informationssite for kommende og nybagte forældre.

”Tryg Med Barn” er kommet til verden i et tæt samarbejde med Rigshospitalet, som har stået for det faglige indhold. Sitet tilbyder via 150 videofilm information ordnet under hovedemnerne graviditet, fødsel og de første tre måneder efter fødslen – samt links til emner som for eksempel unge mødre, rygestop og motion & graviditet og visuelle præsentationer af samtlige af landets fødeafdelinger.

Chefjordemoder på Rigshospitalets Obstetriske Klinik, Mette Simonsen, siger om visionerne for det online univers:

”I udviklingen af ”Tryg Med Barn” har vi haft fokus rettet mod at sikre kommende og nybagte forældre lettilgængelig og faglig relevant information om graviditet, fødsel og de første tre måneder efter fødslen. Samtidig har vi ønsket at gøre ”Tryg Med Barn” til et hospitalsneutralt online-univers for gravide og nybagte forældre over hele landet – uanset hvilken fødeafdeling, de er tilknyttet […]”

Udover at nå ud til brugere i hele landet, har Buzz Cph. og Rigshospitalet prioriteret at gøre informationen tilgængelig på flere forskellige sprog, så også brugere med anden etnisk baggrund end dansk kan få glæde af materialet:

”Vi har haft et stort ønske om at kunne imødekomme behovet for relevant information til gravide og nybagte forældre med anden etnisk baggrund end dansk. Derfor er ”Tryg Med Barn” versioneret til følgende seks sprog: Engelsk, tyrkisk, arabisk og urdu/pakistansk og grønlandsk. Vi håber dermed at kunne imødekomme de generelle behov for information hos kommende og nybagte forældre med anden etnisk baggrund end dansk,” udtaler Vicechefjordemoder Agnete Nørrelund-Madsen fra Rigshospitalets Obstetriske Klinik.

Et online opslagsværk
”Tryg Med Barn” er skabt til at nå ud til en bred målgruppe, men henvender sig ikke til gravide og nybagte forældre med komplicerede graviditeter og fødselsforløb, ligesom videoerne ikke går i dybden med de forskellige emner:

”Vi hverken kan eller skal erstatte fødselsforberedelse eller jordemoderbesøg. Videoerne skal give grundlæggende information, og så er vi overbevist om, at man søger videre eller kontakter sin læge eller jordemoder, hvis man har behov for yderligere information,” siger Martin Kent Andersen og tilføjer, at analysetallene viser, at de færreste tygger sig igennem indholdet fra A-Z, men i stedet bruger sitet som et opslagsværk.

Den enkle måde at søge information på imødekommer ifølge Martin Kent Andersen et moderne behov for at kunne tilgå information fra computer, smartphone og tablets. Martin Kent Andersen regner med, at også de kommende fædre, der måske står af på graviditetsbøger og stakken med foldere, vil være mere tilbøjelige til at søge information på trygmedbarn.dk:

”Mange mænd tænker, at alt det der har deres kæreste nok styr på – og kvinderne ved jo også ofte præcis, hvor de skal slå op i graviditetsbogen eller hvilken folder, der handler om hvad.”

For Martin Kent Andersen har det været dejligt at arbejde med noget, han har brændt for, siden hans nu 4-årige søn første gang gjorde opmærksom på sin eksistens – og på flere måder kan forløbet sammenlignes med en fødsel:

”Barnet har været længe undervejs og har især i løbet af det sidste halvandet års tid taget al vores tid. Processen har været som en graviditet og fødsel – efter at barnet er kommet ud, har det været det hele værd.”