Karriere

Vestjysk in­nova­tion markerer sig på ny

Esbjerg er en af de byer i Danmark, som er længst fremme med iværksætteri og innovation. Allerede fra folkeskolen og hele vejen op igennem uddannelsessystemet er iværksætteri på dagsordenen i den vestjyske hovedstad.

22-årige Thomas Wiborg Steen fra Esbjerg blev allerede sidste år spået en stor fremtid, da hans firma Computerfriends vandt en pris i Venture Cup-finalen – Danmarks største konkurrence for forretningsidéer. På det tidspunkt fokuserede hans firma, netportalen Computerfriend.dk, på at levere hurtig og effektiv it-support via nettet; men hurtigt fandt han ud af, at han kunne reparere smartphones hurtigere og billigere end andre udbydere – faktisk samme dag, som kunden indleverer telefonen. Det har givet basis for en endnu bedre forretning for den unge vestjyde. Computerfriends har 10 medarbejdere på et fysisk kontor i Esbjerg og 10-15 freelancere rundt omkring i landet. Det billige set-up med mange unge medarbejdere på deltid, er en del af nøglen til succes – og en del af forklaringen på, at omsætningen allerede ligger på den gode side af to millioner kroner.

Iværksætteri ind med modermælken
Det er nok ikke et tilfælde, at den succesfulde vestjyde stammer fra Esbjerg. Byen markerer sig ved et fremragende arbejde med at skaffe penge til iværksættere, samt lokale iværksættermiljøer af høj kvalitet. Thomas Wiborg Steen, der, sideløbende med sin forretning, studerer på den lokale afdeling af Aalborg universitet i Esbjerg, har for eksempel fået 2,7 millioner kroner i støtte til sit projekt fra Innovation Midt-Vest. Desuden har Esbjerg Erhvervsudvikling – som udvikler og formidler samarbejde mellem blandt andet erhvervsliv, turisme, det offentlige og vidensinstitutioner – gennem en årrække satset på at få iværksætteriet sat på dagordenen allerede fra folkeskolen og hele vejen op gennem uddannelsessystemet.

Innovative initiativer
I Esbjerg er det således ikke kun voksne iværksættere, der bliver holdt til ilden. Esbjerg Kommune har i samarbejde med Fredericia Kommune søsat projektet Den innovative skole, som skal rykke ved den måde, man traditionelt tænker skole på.

Projektet har været i gang i et års tid på fire skoler i Esbjerg – målet er at udvikle en skole, der aktivt bidrager til at sætte fokus på kompetenceudvikling, kreativ tænkning, innovation og iværksætteri. Ifølge Esbjerg Kommune er det helt afgørende, at skolen er med til at give børn kompetencer inden for innovation og iværksætteri.

Den innovative skole er udsprunget af et af Esbjerg Kommunes andre projekter, Edison, som er et opfinderprojekt med fokus på elevernes og lærernes holdning og evne til kreativitet og produktudvikling. Projekt Edison blev til gennem et samarbejde mellem Esbjerg kommunale Skolevæsen og UU Sydvestjylland. Det startede som et tilbud til eleverne i de lokale 7. klasser, men er nu udbredt til hele landet. Med Den innovative skole har Esbjerg ambitioner om at sætte innovation og iværksætteri på skemaet – ikke kun for elever og lærere i landets 7. klasser, men for samtlige klassetrin på landets skoler.

5.000 nye arbejdspladser
Esbjerg har gennem en årrække nydt godt af offshore-industriens vækst og mange nye arbejdspladser, og kommunen satser i høj grad på udviklingen inden for energisektoren. Håbet er, at nye iværksættere og firmaer kan understøtte udviklingen.

Ifølge Esbjergs erhvervschef, Kristian Bendix Drejer, er kommunens målsætning at skabe 5.000 nye job inden for de næste fem år - en stor del af virksomhederne og arbejdspladserne skal komme fra nye vækstvirksomheder.