ArbejdsmarkedetØvrigt

Unge Djøf’ere vil tidligt på pension

Mange Djøf’ere under 40 år ser stort på den megen snak om efterlønsreform og senere pensionsalder. En tredjedel af dem vil forlade arbejdsmarkedet – senest når de er 65 år, viser en undersøgelse.

De fleste politikere kunne godt tænke sig at se, at vi lukkede døren til arbejdsmarkedet senere i livet, end vi gør nu. Ifølge en undersøgelse fra fagforeningen Djøf er det dog ikke et ønske, som de unge Djøf’ere har tænkt sig at efterleve. En tredjedel af Djøf’s medlemmer under 40 år forventer at gå på pension senest, når de er 65 år – og syv procent af dem senest, når de er 62 år. Det viser undersøgelsen, som Djøf har gennemført blandt 1.135 medlemmer under 40 år.

Omkring halvdelen af de yngre Djøf’ere regner ifølge Djøf dog med, at de først forlader arbejdsmarkedet, når de er mellem 66 og 70 år – og 15 procent har ingen planer om at lade sig pensionere, før de er mellem 70 og 75 år. Når de yngre Djøf’ere ser på arbejdsmarkedet, er der altså stor forskel på, hvordan de ser sig selv som ældre – og det er ikke underligt, mener arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning:

”Politikerne kan sige og gøre, hvad de vil. På grund af Djøf’ernes store arbejdsmarkedspensioner er de jo i en økonomisk luksusposition, der gør dem uafhængige af folkepensionsalder og snakken om efterløn eller ej. De kan frit vælge, hvornår de går på pension. Det er lysten og helbredet og ikke økonomien, der er afgørende,” siger Flemming Ibsen på www.djoef.dk.

Ifølge undersøgelsen er det i højere grad kvinderne end mændene, der forventer at gå på pension tidligt, og ifølge Flemming Ibsen er det et helt klassisk billede.

”I et ægteskab er mændene typisk ældre end kvinderne, og hvis de skal gå på pension samtidig, er kvinden ofte yngre end manden. Og igen er økonomien ingen hindring for, at kvinden går tidligt. Samtidig afspejler det nok også nogle forventninger hos kvinden om at have overskud og tid til børnebørn, som måske typisk ikke er så udtalt hos mændene,” siger Flemming Ibsen til Djøf.

Fatale konsekvenser
Mange danskere har ikke overblik over, hvordan de egentlig er stillet den dag, de går på pension. I en artikel tilbage fra 2008 på Ekstrabladet.dk udtaler Anne Seiersen, der er underdirektør i Forsikring & Pension:

”Danskernes viden om pension er alt for dårlig, og det kan få fatale konsekvenser, hvis man tror, man har flere penge at leve for, end man reelt har.”

Hun mener, at det for eksempel kan betyde, at man ikke har råd til at blive siddende i den bolig, man har, når man går på pension:

”Hvis man ikke sætter sig ind i tingene, risikerer man enten at få en fattig alderdom eller alt for sent finde ud af, at man har levet for skrabet som erhvervsaktiv og sagtens kunne have brugt flere penge på familien eller boligen,” siger Anne Seirsen til Ekstra Bladet.

Selv om de fleste Djøf-medlemmer har en god økonomi, så er det alligevel værd at være opmærksom på, hvordan ens situation reelt ser ud, når man når pensionsalderen. Ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd skød en række 51-66-årige ifølge Ekstra Bladet 400.000 kroner ved siden af, da de blev spurgt om deres forventede rådighedsbeløb som pensionister. Undersøgelsen viser, at hver tredje har overdrevne forventninger til pensionisttilværelsen – 11 procent aner ikke, om de har en arbejdsmarkeds- eller privat pensionsordning.

www.pensionsinfo.dk, der er et samarbejde mellem pensionskasser, livsforsikringsselskaber, banker, sparekasser og offentlige myndigheder, kan du få overblik over din pension. Du kan også læse mere på Borger.dk.

Læs også