JobglædeØvrigt

Undgå af­bry­del­ser og tag kontrol over din hverdag

For nogle år siden blev en afdeling på Viborg Sygehus konstant afbrudt og forstyrret i deres dagvagt. Arbejdskulturen er blevet ændret, så man kun afbryder hinanden, når det er nødvendigt. Flere finder det vigtigt at tage kontrol over hverdagen og undgå de generende afbrydelser.

”Hvor er nøglen til medicinskabet?” Patienternes højlydte klokker, og lang tids søgen efter glemte, men vigtige remedier.

Ssshhh… havde sygeplejerske Lea Bruun formentlig lyst til at sige mange gange i løbet af dagen, og når hun for nogle år siden gik hjem fra arbejde, var det tit med en let ringen for ørene.

”Der var rigtig mange klokker, der bimlede i afdelingen, og det var enormt svært at planlægge sin dag. Når jeg gik herfra, kunne jeg tit blive i tvivl, om jeg havde husket alting. Jeg tænkte, gad vide, hvad jeg har glemt. Men jeg kunne ikke engang huske, om jeg overhovedet havde glemt noget,” siger hun i en artikel i Sygeplejersken i marts i år.

Hvorfor blev hun og kollegaerne på mave-tarm-kirurgisk sengeafdeling på Viborg Sygehus så trætte i hovederne? Et projekt blev sat i gang, og man fandt frem til, at afbrydelser var et stort problem: I gennemsnit blev medarbejderne ifølge Sygeplejersken afbrudt 126 gange i løbet af en ottetimers arbejdsdag – altså mere end 15 gange i timen, og det tal gjorde indtryk på de ansatte. Fokus blev lagt på at bringe antallet af afbrydelser ned – blandt andet ved at skaffe flere nøgler til afdelingens medicinskab og andre praktiske forbedringer. Blandt andet blev den gamle støjende klokke afløst af et system, hvor kaldet går direkte til en telefon i lommen til den rette sygeplejerske eller assistent. Og ikke mindst er der kommet bedre struktur på arbejdet og en fælles forståelse af, hvornår det er nødvendigt at afbryde hinanden. I løbet af et halvt år blev antallet af afbrydelser bragt ned med 28 procent.

”Vi havde en antagelse om, at det var alle mulige udefra, der kom og spurgte; læger, portører, pårørende osv. Men det var faktisk os selv, der afbrød hinanden,” siger Tue Linderoth, der er afdelingssygeplejerske.

Behov for fokus
Det er ikke kun på den mave-tarm-kirurgiske afdeling på Viborg Sygehus, at man føler, at de mange afbrydelser har negativ indflydelse på arbejdsdagen. Morten Münster, der er konsulent hos Bro Kommunikation, har undervist mange medarbejdere i staten om at blive mere effektive i jobbet – og for helt fra start at tage eventuelle betænkeligheder, siger han:

”Nej, effektivitet har ikke noget at gøre med, at du skal løbe hurtigt for ikke at blive fyret – eller at du skal knokle, for at chefen ikke skal blive sur,” understreger han.

”Derimod er der en masse positive ting forbundet med at være effektiv. Hvis du når de ting, du har sat dig for, bliver du bedre tilpas og får mere ro – og en bedre nattesøvn. Du får bedre tid til de sjove og anderledes ting. Det skaber et bedre arbejdsklima, fordi du bliver mere glad,” siger Morten Münster i en artikel på fagforeningen HK’s hjemmeside.

Men hvad er det så, der generelt forhindrer os i at være effektive – Morten Münster mener, der er tre hovedårsager, og afbrydelser er ikke overraskende en af dem:

  • Du mangler en plan.
  • Du bliver afbrudt af dig selv og andre
  • Du mister overblikket, har svært ved at prioritere det væsentligste, forsøger måske at multitaske – og bliver stresset.

Med ret simple trick kan man dog gøre noget ved hovedårsagerne. Det allerførste punkt skal ifølge Morten Münster håndteres ved, at man laver en plan – uden den starter du typisk et vilkårligt sted og bliver nemt fanget i driften. Men en plan i for eksempel et Excel-ark, kan du skrive ind, hvilke opgaver, der skal udføres hvornår, og kommer ud over det problem.

Når det kommer til afbrydelser kan ens mail-program være en stor synder
”Det er en elendig idé at have sit mailprogram åbent helt tiden. Du bliver slave af din indbakke, og hver gang det siger pling, eller en mail dukker op på skærmen, bliver du afbrudt. Vi har alle et naturligt behov for at være nødvendige på jobbet – eller er simpelthen nysgerrige – så mange har svært ved at give slip på mailen,” siger Morten Münster, der mener, at man skal tjekke sin mail få gange om dagen – for eksempel klokken 10, 13 og 16.

Det sidste punkt – og årsagen til manglende effektivitet – nemlig, at du mister overblikket – håndterer du ved at undgå at multitaske:

”Du kommer let ind i en ond cirkel, hvor du bliver stresset, fordi du synes, du skal holde et vist tempo i opgaverne. Det kan også give sig fysisk udslag i, at du faktisk begynder at småløbe på gangene for at nå det hele. Der er en masse, du skal nå, og du mister overblikket. Så får du svært ved at vurdere, hvilke opgaver der er vigtigst og løser dem hulter til buler. Det er let at forfalde til at multitaske for at nå det hele – men alle undersøgelser viser, at arbejdsmetoden er uhensigtsmæssig,” understreger Morten Münster i artiklen fra HK.

Læs også