KarriereOpsigelse

Ta' springet og sig op - uden et job på hånden

Mød en kvinde der gjorde det, hun blev frarådet: At sige op inden hun havde fundet næste job. Men for Rikke Berg, nu 37 år, var der ingen anden vej.

Rikke Berg var ansat som tekstforfatter på et reklamebureau. Selv om det ikke var et af de store trendy bureauer, var der alligevel det usunde arbejdsklima, som branchen er kendt for. En dag blev det nok, og mens finanskrisen buldrede på sit kraftigste i 2010, sagde Rikke op uden at have fundet sit næste arbejde.

”Lige pludselig kom den situation, hvor min leder kaldte mig ind og trådte én gang for meget på mig – uretfærdigt, følte jeg. Jeg følte, at nu var det nok,” fortæller Rikke.

Havde tænkt på at sige op

Gennem et års tid havde Rikke tænkt, at hun gerne ville finde et andet sted at arbejde, hvor hun kunne udvikle sig på en sund måde. Men hverdagen pressede sig på, og når hun kom hjem fra arbejde, var hun for udkørt og drænet på grund af det dårlige arbejdsmiljø til at orke at søge nyt job.

”Jeg har aldrig oplevet at være et sted, hvor det psykiske arbejdsmiljø var så dårligt. Enten blev folk fyret eller sagde op i stimer. Der var udskiftning hele tiden, og arbejdsklimaet var dårligt på grund af dårlig ledelse,” siger Rikke.

Nu er det eddermame nok

På selve dagen, hvor Rikke endelig fik nok, løb der mange tanker igennem hovedet.

”Det var lige op til sommerferien, og jeg kan huske, jeg tænkte ’nu er det eddermame nok.’ Jeg trampede ud af mødelokalet og var virkelig vred, jeg skulle bare ud og dampe af. Så kom en af mine kolleger ud og sagde ’du må for guds skyld ikke sige op, før du har noget andet’, og jeg tænkte, kan det virkelig være rigtigt. Det magter jeg ikke. Jeg kan ikke hive mig selv op og søge et nyt job, inden jeg kan sige op her. Der ville gå for lang tid. For jeg havde jo set, hvad der skete, hvis folk blev i det. Jeg havde set kolleager stå og græde ude på toilettet og folk, der gik ned med stress. Det ville jeg ikke byde mig selv,” siger hun.

Rikke gjorde klar til at gå på sommerferie og lukkede så mange opgaver ned, hun kunne. Inden i hende spirede tanken om, at hun måske ikke ville komme tilbage efter sommerferien. At hun ville sige op.

Ro til at beslutte sig

Rikke trængte til at kunne tænke sig ordentligt om.

”Jeg gav mig selv den snor, at jeg ville mærke godt efter i sommerferien. Jeg kunne få al den larm ud af mit hoved og tænke mig om. Og så var det faktisk dagen inden, jeg skulle tilbage, at jeg sendte en mail, hvor jeg sagde op. Jeg havde haft brug for den ro til at tage beslutningen endeligt.”

Men hun gik mange overvejelser igennem, inden hun sendte mailen.

”Nogle gange skal man helt derned, hvor man ikke har noget at tabe længere. Min personlige integritet var fuldstædig smadret, og jeg kunne ikke stå inde for at være en del af det sted,” forklarer Rikke videre.

Det nye job var at finde et job

Efter opsigelsen lagde Rikke en ambitiøs plan. Hendes fokus var 100 procent på at finde et nyt job, og hun ville finde det inden for en måned. Der var det rent økonomiske aspekt i, at der skulle penge ind i kassen til et hus og to børn, men også det aspekt, at der kom et fokus i hverdagen. Så Rikke ville søge mindst tre jobs hver dag. Samtidig puslede hun med en plan B, hvis der ikke kom et job. Hun begyndte at undersøge, hvordan hun kunne blive freelancer.

”Det gav mig en ro og en styrke i, at jeg havde kontrollen over situationen. Jeg var ikke afhængig af, at en arbejdsgiver kom og gav mig et job. Jeg kunne selv gå ud og hente mine penge hjem. På et tidspunkt tænkte jeg, at jeg ikke tror, jeg vil ha’ et job. Det er appellerende at være freelancer,” fortæller hun.

Men så skete der det, at Rikke fik et job.

”Det var lige omkring min deadline, at jeg blev ringet op, og de ville gerne ansætte mig. Så jeg nåede det lige!”, forklarer hun.

Rikkes råd til andre på vippen

Rikke har 2 råd at videregive til nogen, der overvejer at sige op.

”De fleste er jo lidt bange for ’hvad så’, findes der noget lige så godt, kan jeg få lige så god løn. Mange har jo husleje og børn, og når man siger op og starter på et nyt job, er der igen den der periode, hvor man er lidt usikker og kan blive sagt op. Der var mange, der sagde ’du må ikke sige op, inden du har noget andet’, og vi var jo midt i finanskrisen. Men hvis prisen er, at du ender med at slide dig selv psykisk eller fysisk ihjel, så skal du sige op og komme ud af det,” lyder Rikkes første råd.

Det andet råd går på, hvordan man får ekstra styrke til at sige op - uden at have det næste job på hånden.

”Hvis man har mulighed for at arbejde freelance med det fag, man laver, så giver det noget håb og en følelse af, at man har flere muligheder. Det at søge job og vente på svar, det kan virke lidt trøsteløst. Du er i andres vold, du venter på et ja eller nej. Som freelancer kan du altid opsøge en ny kunde. Jeg er heldig inden for mit fag, at der er den mulighed. Ikke alle har det, men det giver måske lige det sidste – hvis man overvejer at sige op, giver det lidt ekstra afstivning at ha’ den mulighed, ” slutter Rikke.

Rikke arbejder i dag som journalist hos Bolius og blogger på etheltualmindeligtliv.dk.