ArbejdsmarkedetØvrigt

Suc­ces­fir­ma har indledt jagten på nye it-kon­su­len­ter

Et fremadstormende it-firma vil udvide antallet af it-folk med 33 procent. Væksten lød sidste år på 68 procent i softwarehuset Inspari, som derfor søger it-konsulenter lige nu.

”Ari er det japanske ord for myre, så Inspari skal forstås som: Inspireret af myren. Et myre-samfund er imponerende effektivt og meget tilpasningsdygtigt i forhold til ændringer i omverdenen. Derfor er det også én af de ældste dyrearter, vi kender.”

Sådan lyder det på Insparis hjemmeside, der selv begrunder valget af lige nøjagtig den japanske myre med, at japanerne er kendt for deres evner til at optimere og effektivisere organisationer og arbejdsgange – for eksempel med begrebet LEAN – og derfor måtte myren naturligvis være japansk.

Ihærdigheden og de effektive arbejdsgange kommer tydeligt til udtryk i Insparis vækst. Ifølge Computerworld.dk vil softwarevirksomheden udvide sit antal af it-folk med 33 procent, og lige nu finder man ni jobopslag fra Inspari. Omsætningen steg 68 procent sidste år.

”Vores 30 konsulenter havde i 2011 en gennemsnitlig belægningsgrad på 89 procent, og vi er ved at nå grænsen for, hvor mange flere opgaver vi kan tage ind,” siger partner Jens-Jacob Thuun Aarup fra Inspari til Computerworld.dk.

Over de kommende måneder er målet at udvide antallet af konsulenter til 40, men virksomheden, der har base i Aarhus og Hørsholm i Nordsjælland, regner ikke med, at opgaven bliver let. De personer virksomheden søger er superspecialister med en økonomisk og teknisk baggrund, og de hænger ifølge Inspari ikke på træerne. Uden de nye medarbejdere – ingen fortsat vækst.

”Jeg er fortrøstningsfuld, men også lidt bekymret. Vi har brug for nye medarbejdere, hvis vi skal fortsætte vores vækst,” siger Jens-Jacob Thuun Aarup til Computerworld, der oplyser, at selskabets omsætning i 2011 lå på 31 millioner kroner.

Startede i Ukraine
Den danske virksomhed Ciklum har taget konsekvensen af, at det er svært at få fat i den højtuddannede arbejdskraft herhjemme – og ofte dyrt – og har derfor etableret sig i Ukraine, som Jobindex.dk tidligere har skrevet om. Ved artiklens offentliggørelse i 2010 blev der ansat 40 it-folk om måneden i Ukraine.

”Der er jobmuligheder for de unge ukrainere, men de vælter sig ikke i jobs. It-branchen tilbyder en omgående internationalisering, hvor man bliver særdeles godt betalt, og det betyder, at en stor del af en ungdomsårgang vælger at uddanne sig inden for it,” siger Torben Majgaard, der er direktør i Ciklum.

Han kan ikke forstå, hvorfor der ikke er flere, der rykker til udlandet efter arbejdskraft.
”Når jeg læser den danske presse og følger med i, hvad der foregår, så er det tydeligt, at Danmark er under pres. Det er lidt lige som i Grækenland, hvor man tydeligvis har arbejdet for lidt og brugt for mange penge. Man har krampagtigt holdt fast i den status, man har i verden. Jeg tror ikke, at it branchen føler sig specielt truet, for jeg mener i bund og grund ikke, at det er forkert at flytte jobs til udlandet. Danskerne og de danske virksomheder er bedst tjent med, at tingene gøres der, hvor det gøres billigst,” har han tidligere udtalt til Jobindex.dk.

Umuligt
I en artikel på Berlingskes Business.dk kunne man i november 2011 læse, at 2.000 it-job står ledige, og ifølge en undersøgelse fra brancheforeningen IT-Branchen, foretaget af Stratego, angiver 40 procent af de 126 topledere, som har deltaget, at rekruttering af kvalificeret arbejdskraft som et af tidens største problemer. Artiklen fortæller om Bo Sejer Frandsen, administrerende direktør for IT-softwarefirmaet Key2Know i Aarhus, der efter otte måneders søgen har lagt sine opgaver med udvikling i Microsofts SharePoint-system i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

”Jeg har i otte måneder konstant haft et par stillinger stående åbne, og da vi ikke kan få folk i Danmark og i forvejen har et udviklingshold i Minsk på omkring 20 personer, har vi nu udvidet dér, selv om jeg egentlig gerne ville have haft nogle af dem siddende i Danmark – nok en i Danmark for hver syv-otte i Minsk, altså tre her, hvis vi havde kunnet finde dem,” siger Bo Sejer Frandsen – til Business.dk.

Han er klar over, at beliggenheden i Aarhus trækker ned:
”Ja, det taler imod, at vi ligger i Vestdanmark. Muligvis havde udbuddet været lidt større, hvis vi lå i hovedstadsområdet. Men netop SharePoint-specialister er en af de kompetencer, som det er frygteligt svært at finde. Der er for få af dem, og de, der er, er optaget. Uddannelsesinstitutionerne uddanner dem ikke i det, og det kræver derfor typisk et års efteruddannelse. Men det er frygteligt omkostningstungt for en mindre virksomhed at skulle bruge et år på at efteruddanne medarbejdere til danske lønninger. Derfor kikker man primært efter nogle med erfaring andre steder,” siger Bo Sejer Frandsen til Business.dk.

Læs også