JobsamtaleJobsøgning

Spørg dig til jobbet under job­sam­ta­len

Bliver du bombarderet med spørgsmål, som var det et ubehageligt forhør, når du er til jobsamtale? Skal du ikke også spørge om noget? Er der ikke noget, du vil vide om din kommende chef og jobbet? Dine spørgsmål vil omdanne forhøret til en reel jobsamtale og stille dig langt bedre, end hvis det kun er dig, der bliver udspurgt. Se, hvad du kan spørge din næste chef om her.

”Har du ellers nogle spørgsmål?” Samtalen er ved at være slut, og du er blevet udspurgt om din erfaring, om dine stærke og svage sider og hvor du ser dig selv om fem år. Du har givet alt – og det er foregået som om, du stod oppe ved tavlen i en dårlig film fra 1960’erne, hvor du har svaret pligtopfyldende hver gang, læreren har spurgt dig om noget. Nu bliver det allersidste spørgsmål stillet fra den anden side af bordet, men rent faktisk betyder spørgsmålet ”Har du ellers nogle spørgsmål” ikke, at du nu kan starte på alle dine spørgsmål: Det betyder, at samtalen er ved at være slut, og måske har du slet ikke spurgt om noget undervejs. Hvorfor egentlig ikke?

Det er ikke kun din potentielt kommende chef, der skal spørge dig om noget, du skal da også spørge ham eller hende om noget: Det er jo ikke et forhør, du er til – det er en samtale.

Morten Fogelstrøm er jobkonsulent i Helsingør Jobcenter og deler ud af sin viden om jobsøgning på sin blog: jobcenterindsats.wordpress.com - og han mener, at det er langt at foretrække, at man får brugt sin tunge til at formulere spørgsmål i stedet for kun at svare på dem, når man er til jobsamtale.

”Det gode ved spørgsmål er, at de flytter fokus, og det giver dig mulighed for at lytte til deres verden. Der er mange chefer, der godt kan lide at høre sig selv tale, og hvis chefen taler rigtig meget, kan det være tegn på, at han har det godt, og efterfølgende vil synes, at det har været en god samtale. Det kan jo kun være en fordel for dig, og det er langt bedre, end hvis alle spørgsmålene bliver overladt til dem,” siger Morten Fogelstrøm og understreger, at det netop ikke skal være et forhør, når man er til samtale.

Det skal du spørge din kommende chef om

Ifølge Morten Fogelstrøm kan man bruge nedenstående spørgsmål eller lade sig inspirere af dem til at formulere sine egne.

  • Hvilken type leder er du?
  • Hvad er det vigtigste for at være en god medarbejder overfor dig som chef?
  • Hvad vil være noget af det vigtigste, jeg vil blive målt på de første tre måneder?
  • Hvad er altafgørende for, at jeg får succes i mit job?
  • Når jeg nu har fået succes, hvordan kan man så se det?
  • Hvor har virksomheden udfordringer, der skal tages hånd om?
  • Som chef – hvad er den bedste anerkendelse, du har fået?

Vær dog altid opmærksom på, at dine spørgsmål skal falde så naturligt som muligt og selvfølgelig passe ind i situationen.

”Det er en rigtig god idé at forberede sig hjemmefra på nogle spørgsmål, som er relevante for en og for den jobsamtale. Når du har øvet dig – måske med et papir foran dig – så smid det væk. For det er den mentale forberedelse, der er vigtig. Det er den, der gør, at du er godt forberedt og ikke føler dig i krise eller er stresset, men det skal ikke lyde alt for indøvet,” siger jobkonsulent Morten Fogelstrøm.

Han råder til, at man ikke laver om på sig selv, når man er til jobsamtale, men finder en god balance, hvor man hverken er for meget fremme i skoene eller for lidt.

Læs også