Jobsøgning

Smalltalk dig til et nyt job

Selv om det kan virke banalt at skulle tale om vejret eller receptionslokalet, så er det præcis det, man skal have mod til at være: Banal. Smalltalken skaber nemlig den gode kontakt, som på sigt kan være indgangen til et nyt job.

Dine tæer kryber sig mere og mere sammen i skoene. Du ved, at der til den her reception er utallige mennesker, der kan være en god kontakt på din vej til et nyt arbejde. Men det er bare ikke dig at gå hen og snakke om indholdet i sandwichene for at indlede en samtale med de relevante personer – det virker alt for banalt.

Ifølge Birgitte Sally, der er cand. mag. i kommunikation og teatervidenskab, er de tanker helt normale – især hos højtuddannede. Hun står bag bogen ”Tag Kontakt – guide til smalltalk”, der lige er udkommet.

”Vi taler så meget om netværk, og hvor vigtigt det er, så det ved vi alle sammen. Men hvordan gør jeg egentlig, og kan jeg virkelig være så banal? Faktisk handler det om, at man netop har modet til at være banal, og at man er nysgerrig,” siger Birgitte Sally, der anbefaler, at man tager udgangspunkt i det sted, man befinder sig, når man vil skabe kontakt til en anden – og altså indlede en smalltalk.

Det kan for eksempel være, at du er til et selskab, hvor bygningen er helt fantastisk, eller at der er nogle spændende møbler.

”Man skal dog altid vælge noget, der interesserer en lidt. Hvis man taler om sine omgivelser, vil man have det tilfælles, og det er let at gå til. Motoren i smalltalk er nysgerrighed, så tænk over, hvad du kan være nysgerrig på. Det skal man øve sig på, for det kan ofte føles lidt klodset og famlende for nogle,” siger Birgitte Sally, der i sit daglige arbejde oplever, at flere mænd end kvinder har udfordringer i forhold til at smalltalke. Mændene kan som regel ikke se formålet med at smalltalke og gider derfor ikke bruge tid på det.

Vejen til jobbet
Hvis man er på udkig efter et nyt job, fordi man er træt af det gamle, eller simpelthen vil skifte titlen som ledig ud, så kan smalltalken ifølge Birgitte Sally være vejen til et nyt job.

”Man skal allerførst finde ud af, hvad man brænder for og fortælle åbent, at man er på jagt efter nye udfordringer. Det er dog også en balance, for man skal passe meget på med, at man ikke sætter sit netværk i forlegenhed,” siger Birgitte Sally og råder til, at man i et privat selskab ikke spørger direkte om hjælp til at få et job i Novo Nordisk, hvis man drømmer om det.

”Der skal man hellere spørge, om vedkommende kender navnet på en kontaktperson i virksomheden. Du skal lade være med at presse den enkelte til at gøre noget konkret for dig, for det kan være svært for den anden at sige nej tak uden at tabe ansigt.”

Birgitte Sally mener, det er vigtigt at have sit kropssprog med sig. Ret ryggen, se folk i øjnene og smil. Hvis man ikke er fyldt med selvtillid, så handler det kort sagt om princippet: Fake it till you make it.

”Det er nemmere at finde et nyt arbejde, når man er i job, fordi man er mere interessant. Er man uden job, så skal man prøve at parkere de barrierer, der er i en selv. Det gør noget ved vores selvværd at være uden job, men lige nu befinder vi os midt i en krise, og så skal man lade være med at gøre det til noget personligt, hvis man er røget ud på den konto.”

Hvad er dit forhold til smalltalk?
Ifølge Birgitte Sally er det, man står og smalltalker om, egentlig irrelevant, fordi det handler om at tune ind på hinanden, og i bogen kan man for eksempel læse, at det er godt at afklare sit eget forhold til smalltalk, inden man går i gang.

”Smalltalk handler mere om forholdet til den, du snakker med, end om indholdet i jeres samtale. Når vi smalltalker, er det som sagt relationen, der er i fokus, og meget af kommunikationen foregår gennem kropsprog, øjenkontakt stemmeføring og ansigtsmimik.”

Forbered dig på smalltalk:
Du kan forberede dig på smalltalk, lige som du forbereder dig på så mange andre ting. Overvej, hvad der sker af aktuelle ting lige nu; læs avis, se nyhederne og tænk over, hvilken film du sidst har set, på en serie, du følger med i på tv, på en bog, du har læst, hvad du har lavet på din ferie, eller hvilke sportsgrene du er optaget af. Hvad er du optaget af, som også kan have interesse for andre?

Hvilke emner kunne du tænke dig at øve dig på? Hvordan kan du forberede dig på dem?

Kilde: Tag Kontakt – Guide til smalltalk.