ArbejdsmarkedetKarriereØvrigt

Små virk­som­he­der skal være op­mærk­som­me på vækst­mid­ler

Den såkaldte Fornyelsesfond har gjort midtvejsstatus, og tendensen er tydelig: Fonden fungerer reelt som en iværksætterfond, da halvdelen af de støttede virksomheder har færre end 10 ansatte. Fonden skal dele støttekroner ud halvandet år endnu – omkring 380 millioner kroner – så du kan stadig nå det.

For halvandet år siden satte den daværende regering og dens støttepartier Fornyelsesfonden i verden med en bevilling på 760 millioner kroner. Fonden har lige gjort midtvejsstatus, efter der i slutningen af august var blevet givet 321 millioner kroner til konkrete projekter. Konklusionen er ganske klar:

Landets mindste virksomheder med under 10 ansatte er dem, der i høj grad har gavn af støtten. 27 procent af dem, der har fået støtte har under 10 ansatte. At fonden dermed fungerer som en iværksætterfond har formanden for Fornyelsesfonden, koncernchef i Grundfos Carsten Bjerg, det fint med:

”Det er rigtig spændende, for det skaber mulighed for, at flere små og mindre virksomheder kan blive succesrige eksportvirksomheder,” har Carsten Bjerg udtalt til Børsen.

Fornyelsesfonden skal stadig dele omkring 380 millioner kroner ud, og du kan læse mere om betingelserne på www.fornyelsesfonden.dk og læse om de projekter, der allerede har fået støttemidler. Det er også her, du kan følge med i kommende ansøgningsrunder.

Fonden har tre indsatsområder; innovation, markedsmodning og erhvervsmæssig omstilling i hårdt ramte områder, og Fornyelsesfonden har siden oprettelsen og indtil dens midtvejsstatus holdt 11 ansøgningsrunder, modtaget 321 ansøgninger og givet tilsagn til 66 projekter.

Ekstra rygstød
Carsten Bjerg, formanden for fonden mener ikke, at fonden i sig selv kan skabe vækst, men at midlerne fra fonden kan give det ekstra rygstød, der skal til, for at en idé kan blive en succesfuld virksomhed.

”Jeg tror ikke på, at vi skaber vækst gennem finansloven eller anden form for støtte. Rigtig vækst handler om mennesker, der får succes med deres gode idéer, og at der efterfølgende er mennesker i verden, der vil købe resultatet af den gode idé,” siger han til Børsen.

En af de virksomheder, der har modtaget støtte, er Dall Energy, som har modtaget støtte inden for det ene af Fornyelsesfondens tre fokusområder – Markedsmodning. Her har Dall Energy fået et tilskud på fem millioner kroner ud af et projektbudget på 15 millioner kroner. Projektet har til formål at demonstrere Dall Energys nyudviklede ”biomasse til fjernvarme” koncept, hvor biologisk brændsel bliver omdannet til energi ved en meget høj virkningsgrad.

Idéer udspringer af kendskab
Tidligere på året bragte Jobindex.dk en artikel med iværksætteren bag Dall Energy, Jens Dall Bentzen, der helt tydeligt mener, at de gode iværksætteridéer kommer ud fra et solidt kendskab til en branche:

”Idéerne kommer af, at man er i branchen og ser og hører om de problemer, der er – og tænker over, hvordan de kan løses. Jeg fik en god teoretisk viden på mit studie på DTU og i min tid som forsker på DTU, og i COWI fik jeg en god indsigt i hele fjernvarme-branchen,” udtalte Jens Dall Bentzen dengang til Jobindex.dk.

Selv om det går godt med hans virksomhed nu, synes han, det har været nogle hårde opstartsår med Dall Energy: ”Det har været nogle hårde år. Tingene går ikke altid, som man gerne vil have dem til, og selv om man virkelig regner med at få ja til et projekt, kan du pludselig få et nej. Så er der ikke trøst at hente mange steder, men det er bare med at komme op på hesten igen. Jeg har haft søvnløse nætter, men nu er det spændende, og jeg glæder mig til, at anlægget i Bogense kommer i drift,” sagde han dengang.

I projektbeskrivelsen er Dall Energys projekt vurderet til at skabe 100 millioner kroner øget omsætning efter fem år – og desuden 30 arbejdspladser efter fem år. Carsten Bjerg vurderer i en artikel i Børsen, at de indtil nu 66 projekter overordnet kan skabe godt 10.000 arbejdspladser.

Læs også