ArbejdsmarkedetØvrigt

Slut med at unge bliver forfulgt af plettet straf­fe­at­test

Justitsminister Lars Barfoed vil ændre på reglerne for straffeattester for unge mellem 14 og 18 år. Hidtil er mange unge ikke kommet i betragtning til et job, hvis straffeattesten har været plettet, lyder det fra HK Handel – der anbefaler, at lovgiverne ser bredt på arbejdsgivernes store forbrug af straffeattester.

En ung 17-årig pige er uvidende blevet medskyldig i hæleri, da hun køber en stjålet telefon af en fremmed på Christiania. Hun modtager noget tid efter en bøde. Efterfølgende bliver hun fyret fra sit arbejde på en restaurant og modtager afslag på afslag, når hun søger om nyt job. Nu har hun nemlig en plettet straffeattest, og den forfølger hende i mange år frem.

Det faktum mener HK Handel er en skam:

”Der er unge mennesker, som ikke kan få en elevplads, fordi der er pletter på deres straffeattest,” siger Lisbeth Nørremark, der er faglig sekretær i HK Handel, hvor hun arbejder med arbejdsretlige spørgsmål. Lisbeth Nørremark påpeger, at de unge, der for eksempel vil studere på universitetet, ikke bliver mødt med krav om en straffeattest. Hun nævner det som et eksempel på forskelsbehandling ved uddannelsesvalg, men har ikke noget ønske om, at pletfrie straffeattester skal være adgangsbilletten.

”Arbejdsgiverne sigter alt for højt med deres krav om en straffeattest, fordi lovovertrædelserne i nogle tilfælde slet ikke har relevans for jobbet. Dermed bliver en række unge begrænset i at komme ind på arbejdsmarkedet eller få en elevplads,” siger Lisbeth Nørremark, der er tilfreds med, at justitsminister Lars Barfoed nu har ændret reglerne for unge mellem 14 og 18 år.

Begrænsede oplysninger

HK Handel har siden 1999 arbejdet for at få lempet reglerne om straffeattester. Når en arbejdsgiver i dag beder om en straffeattest, får han eller hun alle oplysninger. Det mener HK Handel er forkert. HK Handel peger på, at oplysningerne på straffeattesten, lige som under helbredsoplysningsloven, kun må indeholde relevante oplysninger.

”Derfor har HK Handel bedt Datatilsynet undersøge, om det nuværende system, hvor alle oplysninger hentes frem, er i strid med persondataloven. Vi peger på, at arbejdsgiverne kun skal bede om oplysninger, der er nødvendige for at udføre det pågældende job. De skal være sagligt begrundet,” siger Lisbeth Nørremark.

Ifølge Lisbeth Nørremark har mange unge medlemmer i HK Handel problemer med at få en elevplads på grund af deres plettede straffeattest, og mange arbejdsgivere ved ikke, hvad paragrafferne på straffeattesten dækker over. Står der for eksempel paragraf 244 i straffeloven, fremgår det ikke, hvilken slags vold der er tale om, og risikoen er, at ansøgeren automatisk bliver frasorteret.

Flere attester udleveres

Lisbeth Nørremark har ikke noget tal på, hvor mange der kommer i klemme på grund af deres straffeattest generelt. Ifølge forslaget om ændringen af reglerne for straffeattesterne, der blev fremsat den 20. april sidste år, er der sket en stor stigning i antallet af udleverede straffeattester i Danmark gennem de seneste mange år.

”De seneste tal tyder på cirka 137.000 udleverede straffeattester på landsplan i 2007 og cirka 163.000 udleverede straffeattester på landsplan i 2009 – en stigning på knap 20 procent,” lyder det.

På Avisen.dk advarede sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd tilbage i februar 2010 mod, at arbejdsgiverne bevidstløst frasorterer jobsøgende, blot fordi de i en fjern fortid har begået noget kriminelt.

”Det er ikke en fordel for samfundet, for langt hen ad vejen er den bedste kriminalitetsforebyggelse at få inkluderet folk, der lever på randen af det etablerede samfund,” siger Anna Karina Nickelsen.

En privat straffeattest indeholder oplysninger om domme, bøder og tiltalefrafald ved overtrædelse af straffeloven og ved overtrædelse af loven om euforiserende stoffer. De lovovertrædelser, som er registreret i Kriminalregistret, vil stå på den private straffeattest i to-fem år. På www.politi.dk kan du i skemaet nederst på siden se, hvor længe de enkelte lovovertrædelser i dag bliver stående på den private straffeattest.

Et politisk flertal i Folketinget vil sikre større gennemsigtighed på straffeattester, så de nævnte paragraffer på attesten bliver ledsaget af en forklaring – og justitsminister Lars Barfoed har som nævnt indskærpet, at førstegangstilfælde af mindre alvorlig kriminalitet ikke længere skal plette straffeattesten, når man er ung mellem 14 og 18 år.

Læs også