Skolepraktik fører til job og god løn


Skolepraktik fører til job og god løn

Hver femte nyudannet HK’er har været i skolepraktik, og ifølge en ny undersøgelse klarer de unge, der har været i skolepraktik sig rigtig godt. Praktikken fører til jobs – til en løn, der er næsten lige så høj, som den kollegaerne med virksomhedspraktik får.

Af Ulla Oppermann Blankholm, Blankholm Kommunikation

Det er en udbredt fordom, der næsten er blevet til sandhed, at det er dårligere at være i skolepraktik end at være i virksomhedspraktik. En ny undersøgelse fra AE Rådet afviser dog blankt den fordom. Undersøgelsen viser blandt andet, at erhvervsfaglige, der er uddannet via skolepraktik klarer sig næsten lige så godt på arbejdsmarkedet som dem, der har været i virksomhedspraktik.

”Ser man på beskæftigelseschancerne for nyuddannede via skolepraktik, er chancerne en smule mindre – en forskel, der dog mindskes markant de første fem år. Således er mere end 90 procent af de skolepraktikuddannede i beskæftigelse efter fem år, hvor forskellen i beskæftigelseschancerne mellem de skolepraktikuddannede og almindeligt uddannede blot er 3,8 procent,” lyder det i undersøgelsen, der understreger, at ulemperne ved skolepraktikken altså er små og aftagende over tid.

I AE Rådet mener man derfor, at skolepraktikken kan være med til at løse den voldsomme mangel på praktikpladser, som man ser lige nu. Næsten hver femte nyudannet HK’er har været i skolepraktik, og HK-eleverne er nogle af dem, der klarer sig allerbedst efter skolepraktik. Efter fem år på arbejdsmarkedet får de kun gennemsnitligt tre procent mindre i løn end kollegaerne, der er uddannet gennem virksomhedspraktik – og også her viser undersøgelsen, at forskellen på de to typer elever er lille, når det gælder om at finde et job efter uddannelsen.

”Det er en meget lille forskel, som på ingen måde berettiger det dårlige ry, skolepraktikken nogle steder har. De gode resultater viser, at der er al mulig grund til at øge antallet af skolepraktikpladser,” siger formand for HK, Kim Simonsen, på HK’s hjemmeside.

God investering
De nyeste tal fra august 2011 viser ifølge undersøgelsen, at 3.700 elever er i skolepraktik, mens 3.300 står uden en praktikplads – og det gælder inden for alle brancher. Det resultat skal ses i lyset af den økonomiske krise, hvor ledigheden lige nu er høj, og efterspørgslen på arbejdskraft er mindre end normalt. Resultaterne ville ifølge undersøgelsen være endnu bedre, hvis der ikke havde været krise i 2008 og 2009. Undersøgelsen fastslår desuden:

”Skolepraktik er en særdeles god investering for samfundet, da eleverne risikerer at ende som ufaglærte. Eksempelvis har tømrere og snedkere udlært gennem en skolepraktik en livsværditilvækst på 9,8 millioner kroner, hvilket er 2,1 millioner kroner højere end en ufaglært. Den samfundsøkonomiske gevinst af skolepraktikken, efter der er taget højde for lønefterslæbet efter fem år, er mellem 8-12 millioner kroner, hvilket er mellem 400.000-4,3 millioner kroner højere end de 7,7 millioner kroner, de kunne have tjent som ufaglærte.”

Ifølge HK tjener en faglært HK’er 45,5 procent mere end en ufaglært, hvor det tal generelt ligger på 35,5 procent.

”Alternativet for de tusindvis af unge uden en praktikplads er jo, at de må droppe deres uddannelse. Det er spild af deres tid og kræfter. Og det er også dumt set i et samfundsperspektiv, for om få år har vi brug for flere faglærte,” siger Kim Simonsen, formand for HK, på HK’s hjemmeside.

Ifølge undersøgelsen har regeringen i sit finanslovsforslag fremsat forslag om 1.500 nye skolepraktikpladser på erhvervsskolerne.

”Det vil samlet set løfte velstanden med 4 milliarder kroner set over de unges liv, hvis gevinsterne er som gennemsnittet for de valgte uddannelser. Regeringen er dermed på rette vej,” lyder det i undersøgelsen.