Karriere

Sådan skaber du din karriere, hvis du er nyud­dan­net

Som nyuddannet vil du sikkert bare ud og have et job: Uanset hvilket. Men passer det nu også? Der er sikkert en del job, du på forhånd har afskrevet, og derfor holder den tese formentlig ikke. Du skal afklare, hvad du vil, og en god idé er at søge vejledning for eksempel på din uddannelsesinstitution. Desuden skal du have skarpt fokus på din erhvervserfaring og dit netværk, fordi de parametre ofte halter hos nyuddannede.

Jobindex brevkursus - lektion 7

Finanskrisen er ikke blot det mest frygtede skrækscenarie for mange nyuddannede. Den er en uundgåelig realitet. Mange nyuddannede leder kun efter én ting, når de slår den sidste eksamensbog i: Et arbejde. Det er stort set ligegyldigt hvilket arbejde, bare de kan få et – og få noget erhvervserfaring.

Vibeke Bendix Didriksen er uddannet cand.merc., har blandt andet skrevet bogen Karriere Kompasset sammen med en række andre forfattere, og rådgiver i dag om karriere i sin virksomhed Karrierenavigation.dk Hun mener, der er farligt, hvis de unge fokuserer på at få et job uden at tænke over, hvad det egentlig er, de allerhelst vil.

”Som nyuddannet vil man som oftest bare ud og have et job, og man synes, man vil arbejde alle steder. Det er intentionen. Men graver man lidt dybere, passer det ikke, for vi har alle sammen nogle værdier og noget etik, og vi ved alle sammen, hvad vi i hvert fald ikke vil. Det betyder samtidig også, at der er noget, vi gerne vil. Man skal sørge for at få rangordnet, hvilke kriterier der er vigtige for en,” siger Vibeke Bendix Didriksen, der oplever, at nogle unge hellere vil bruge deres tid på at skrive ansøgninger end at nå frem til en afklaring omkring, hvad de egentlig vil.

Den type jobsøgende kender hun kun alt for godt, fordi hun også hjælper forskellige virksomheder med rekruttering. Når hun sidder og skimmer ansøgninger, anslår hun, at hun bruger et minut på hver. Nogle bliver lagt i ja-bunken. Andre i nej-bunken.

”Så kan man som nyuddannet sige, at dem der rekrutterer ikke gør deres arbejde ordentligt, men det gør vi faktisk, for man kan hurtigt se, om ansøgeren har de kvalifikationer, der skal til – og ikke mindst om de vil det her job,” siger hun.

Søg god rådgivning
Det kan være svært at stille sig selv de spørgsmål, der kan bringe en hen til en afklaring om, hvad man egentlig vil nu, hvor man skal starte sin karriere. Derfor mener Vibeke Bendix Didriksen, at det er en rigtig god idé at søge hjælp hos nogle, der er trænet i at stille de rigtige spørgsmål. Hun mener ikke, at det er nok at læse bibliotekets selvhjælpsbøger om karriere fra ende til anden, fordi det formentlig kun vil rykke dig et stykke ad vejen. Det kan dog være en god start.

”Allerførst kan man undersøge, om ens uddannelsesinstitution har et karrierecenter, det er der for eksempel på langt de fleste universiteter og handelshøjskoler. Der sidder nogle erfarne konsulenter, som kender mange brancher og virksomheder, hvor man kan få en god samtale,” siger Vibeke Bendix Didriksen, der desuden råder til, at man som nyuddannet melder sig ind i en a-kasse, så man er sikret økonomisk, hvis jobbet lader vente på sig.

I a-kasserne vil der ofte også være mulighed for at få karriererådgivning, lige som mange private virksomheder tilbyder karrierecoaching og vejledning.

Få erhvervserfaring
For nyligt talte Vibeke Bendix Didriksen med to kandidatstuderende, som havde planer om at blive færdige med deres studier i år, og spørgsmålet var, hvad de så skulle. De glædede sig enormt meget til at have de sidste timer på CBS – Copenhagen Business School. Når de havde haft deres sidste timer, skulle de aldrig sidde i et auditorium igen.

”Men spørgsmålet er, hvor travlt man skal have i forhold til det jobmarked, vi har lige nu. Jeg sagde til dem, at de skulle overveje, hvor præcise de kunne blive på jobmarkedet for at skille sig ud. Det kunne for eksempel være, at de skulle få noget undervisningserfaring, selv om det kun ville give lidt i løn. Det ville være en god måde at få erfaring på. Som nyuddannet står man ofte uden erfaring og netværk fra arbejdsmarkedet, og derfor må man prøve at bruge sin uddannelsesinstitution, når man er ved at være færdig – i stedet for bare at sige; nu er jeg helt færdig med den.”

Vibeke Bendix Didriksen mener, det er ærgerligt, at man ikke fokuserer mere på karriere på de danske uddannelsesinstitutioner, og nævner, at man i England for eksempel beskæftiger sig med karriere over et helt semester.

Når man skriver under på sine allerførste ansættelsespapirer, så mener hun, at det er individuelt, hvordan man skal håndtere jobbet, hvis man vil skabe sig en god karriere:

”Hvis man vil have en gammeldags karriere, så er det en god idé at søge derhen, hvor det kan lade sig gøre; altså dér, hvor der er prestige i at arbejde meget. Så nytter det ikke noget at havne et sted, hvor virksomhedens ambitioner er, at der er rum til balance mellem familieliv og arbejdsliv.”

Sådan skaber du en karriere, hvis du er nyuddannet:

  • Tænk allerførst over, hvilke job du absolut ikke vil have – og derefter hvilke du gerne vil have. Lav en rangorden over de job, du gerne vil have. Skriver du ansøgninger til job, du egentlig ikke har lyst til, får du sandsynligvis ikke jobbet.
  • Søg karriererådgivning – for eksempel på din uddannelsesinstitution, i din fagforening eller a-kasse – eller hos en privat karrierecoach.
  • Sørg for at få erhvervserfaring, og her kan din uddannelsesinstitution være guld værd for dig: Overvej om du for eksempel kunne blive undervisningsassistent.

Bliv klogere her:

  • ”Kanon Karriere – Få dit drømmejob og gør en forskel” af Stephen R. Covey og Jennifer Colosimo.
  • ”Kom forrest i køen, når du søger job” af Jørn Lauesen.
  • ”Now What?: The Young Person’s Guide to Choosing the Perfect Career” af Nicholas Lore – vær opmærksom på, at bogen er på engelsk.

Læs også