Rekruttering

Sådan laver du din egen ta­len­t­ud­vik­ling

En af mine gode venner og studiekammerater solgte for nylig en del af sit it-konsulentfirma Netcompany for et trecifret millionbeløb. Netcompany laver it-systemer i hård konkurrence med større selskaber som f.eks. KMD, CSC og IBM, men har alligevel på 17 år formået at vokse til 600 medarbejdere. Formlen har været simpel: Som der står på forsiden af deres hjemmeside, så leverer de "it-leverancer af høj kvalitet til aftalt tid og budget". Det lyder jo meget enkelt, men det er sværere end det lyder. Mange af konkurrenterne har fra tid til anden været involveret i nogle it-projekter, som de har haft svært ved at gøre færdige, men det er lykkedes Netcompany at holde sig fri af de værste it-skandaler. Det har givet stor troværdighed, og derfor vokser Netcompany hurtigere og tjener flere penge end konkurrenterne.

Organisation af store it-projekter

For snart 30 år siden skrev jeg selv HD-hovedopgave om organisation af store it-projekter. Vi interviewede nogle projektledere for store it-projekter, både nogle hvor det var gået godt og nogle, hvor man var endt med at kassere kode for to- og trecifrede millionbeløb. Vi nåede frem til, at de tre vigtigste faktorer bag succesfulde it-projekter er:

  1. Fastlæggelse af brugerkrav og ambitionsniveau

  2. Strukturerede teknikker og metoder

  3. Gode programmører

Det kan forekomme banalt, men hvis man ikke ved, hvad it-systemet skal kunne, når man starter, så er chancen, for at man opnår det, ikke særligt stor. Strukturerede teknikker og metoder er også vigtige, men det er aldrig manglende projektledelsesværktøjer, der gør at nogle projekter ikke bliver færdige til tiden. Der er til gengæld meget stor forskel på, hvordan man rekrutterer programmørerne.

Rekruttering og talentudvikling er vigtigt

Der er nemlig ikke noget, der kan erstatte dygtige programmører. Dygtige programmører finder typisk ud af at løse de problemer, der altid opstår undervejs. Men hvis man har de forkerte programmører, der ikke kan løse opgaven, så findes der ikke noget programmeringssprog eller projektstyringsværktøj, der kan hjælpe en.

Vi kender det fra sportens verden. De klubber der vinder, er dem som har råd til at købe de bedste spillere. Selvom træneren naturligvis er vigtig, så kan man ikke gøre så meget, hvis man ikke har de rigtige spillere. Derfor har enhver fodboldklub med respekt for sig selv også en junior-afdeling, hvor de spotter nye talenter og udvikler dem fra de er teenagere eller mindre. Tænk hvis man gjorde det samme for programmører!

Derfor yder Jobindex støtte til Coding Pirates, der er programmeringsklubber med undervisning for 7-17 årige. Vi sponsorerer en summercamp i programmering for gymnasielever og sammen med Netcompany sponsorerer vi DM i Programmering for universitetsstuderende. Det giver os kontakt til de bedste dataloger og dataingeniører mange år, før de bliver færdige med studierne, og før de fleste andre firmaer begynder at interessere sig for dem. Hvis det var Danmarks bedste junior-fodboldspillere, så er jeg sikker på, at alle fodboldklubberne ville kæmpe om at få fat på dem.

Andre virksomheder kan gøre det samme og støtte talentudvikling inden for de områder, der er vigtige for dem. For Danmark har ikke bare brug for dygtige fodboldspillere, vi har også brug for dygtige dataloger, ingeniører, biokemikere og meget andet. Det koster naturligvis tid og penge, men det er det hele værd, for rekruttering er nok i virkeligheden det vigtigste, en virksomhed fortager sig. Det er rekrutteringen af medarbejdere, der afgør om virksomheden overlever og får succes eller det modsatte. Så virksomhederne bør bruge mange flere penge på rekruttering, end de gør i dag, og ligesom fodboldklubberne bør de gå i gang med talentudviklingen mange år, før de skal bruge medarbejderne.

Artiklen er også bragt på Altinget.dk

Læs også