JobsamtaleJobsøgning

Sådan for­be­re­der du dig til job­sam­ta­len

Ligesom din ansøgning og dit CV er din første vigtige og skriftlige præsentation af dig og dine kompetencer også nøglen til at blive kaldt til samtale, så er netop jobsamtalen din adgang til personligt ”at sælge” dig selv og det, du kan – og derfor er det vigtigt, at du forbereder dig godt. Her er nogle tips til hvordan.

Virksomheden

Tjek virksomhedens website for at sætte dig ind i organisationen, produkterne, markedet og ikke mindst virksomhedens kultur.

Søg på internettet for relevante artikler/indlæg om virksomheden, markedet, konkurrenter, el.lign. Tjek chefens profil på LinkedIn og virksomhedens profil på Twitter, Facebook eller andre sociale medier. Alt dette giver dig et indblik i, hvad virksomheden er for ”en størrelse”, og kan også hjælpe dig til at forberede relevante spørgsmål. Her er et par spørgsmål til inspiration:

  • Hvad kendetegner de medarbejdere, som har succes i virksomheden?
  • Hvordan beskriver dine medarbejdere dig som chef?
  • Hvad skal en ny i jobbet gøre, for at du bliver positivt overrasket?

Dig selv

Overvej svar på spørgsmål, du kan forvente at blive stillet, som fx:

  • Dine styrker og svagheder (af nogle kaldet udviklingsområder)?
  • Din motivation for at søge dette job?
  • Hvilken succes du er mest stolt af?
  • Hvilken fejl du har lært mest af?
  • Hvad der er det vigtigste for dig de første 3 måneder og det første år i jobbet?
  • Hvilket job/ansvarsområde vil du gerne arbejde med om 3-5 år?

Kend din reaktion og nervøsitet, så du kan forberede dig på den og reagere hensigtsmæssigt. Det er helt forståeligt at blive nervøs i en jobsamtale; det er jo en vigtig begivenhed. Så du skal ikke bekymre dig om, at du måske bliver varm og rød af bare nervøsitet – det trækker ikke ned, så længe du bevarer overblikket og roen. Et hjælpemiddel kunne være at udarbejde et stikordsmanuskript, så du har noget at holde dig til. Du kan også træne samtalen med en ven, som du får til at agere ”djævlens advokat” eller foran et spejl.

Men vær også forberedt på at improvisere. Samtalen kan tage en anden drejning – det er jo ikke din agenda! Vis, hvem du er som person – vær ærlig. Det er ligeså vigtigt for dig som for virksomheden, at der er et match mellem dig og stillingen, for ellers kommer du jo ikke til at trives.

I Nordisk Film oplever vi nogle gange ansøgere, som er mindre interesserede i selve jobbet og i højere grad bare vil have en fod indenfor. Det dur ikke. Det er først og fremmest det ledige job, som du skal søge.

På dagen for samtalen

Kom i god tid – og ikke for sent, så du kan nå at få pulsen ned. Kom heller ikke for tidligt, 5-10 min. før er passende.

Klæd dig hensigtsmæssigt på i forhold til virksomheden. Virksomhedens website kan give dig et hint om, hvordan man klæder sig det pågældende sted. Hvis ikke, er en god rettesnor: Ikke for pænt og ikke for afslappet.

Sørg for at efterspørge nødvendig og relevant information, så du får et reelt beslutningsgrundlag.

For husk, at samtalen er en ligeværdig dialog, hvis formål er at finde det bedste match mellem job og person – i virksomhedens og i din interesse.