JobsøgningKarriere

Sådan finder du job i udlandet

Ihærdig research og et opdyrket netværk i det land, du drømmer om at få arbejde i, kan pludselig åbne døre på det globale arbejdsmarked.

Line Mørkbak går tydeligt igennem over Skype. Hun er cand.mag. i Moderne kultur og Kulturformidling fra Københavns Universitet og ejer af virksomheden Culture Crossing. Hun har været bosat og arbejdet flere steder i Europa og USA og er vant til at kommunikere over Skype med kunder, venner og familie. Lige nu befinder hun sig i Andalusien i Spanien. Hun har gjort det, som mange drømmer om – men hvordan tager man egentlig det allerførste skridt til et job i udlandet?

”Der er selvfølgelig en række nationale jobsites, man kan bruge, og det er som regel der, man starter. Derudover skal man finde ud af, hvad det er for et specifikt land, man har interesse i – og det skal selvfølgelig hænge sammen med ens sprogkundskaber,” siger Line Mørkbak, der desuden anbefaler, at man besøger Eksportrådets hjemmeside: www.um.dk.

”Jeg vil anbefale, at man på Eksportrådets hjemmeside under ”Markedsinformation” går ind og analyserer og researcher på det land, man vil til. Det giver indtryk af bestemte markeder – og hvordan økonomien for eksempel er i landet,” siger hun.

Desuden anbefaler hun et dansk netværk – Danes Abroad Business Group Online – www.dabgo.net, der holder møder over hele verden, og hvor man blandt andet kan søge job.

”DAGBO har stamborde i et hav af verdens storbyer – også herhjemme i København. Danske forretningsfolk kan få en guldgruppe af information og blandt andet få afprøvet nogle forestillinger om, hvordan det er at arbejde i et bestemt land,” siger Line Mørkbak, der ud over at eje Culture Crossing, også er interkulturel konsulent i Danes Worldwide.

Hun mener, at det er vigtigt, at man laver en analyse af det marked, man gerne vil ind i – og så gør sig det klart, at man ikke nødvendigvis er forrest i bunken til et job, alene fordi man er udlænding, med mindre der selvfølgelig er tale om et internationalt job.

Tag udgangspunkt i landet

I sin virksomhed Culture Crossing klæder Line Mørkbak blandt andet danske familier på til livet som udstationerede. Normalt er det ad den vej, at de fleste danskere får arbejde i udlandet, og de danskere, der har en virksomhed i ryggen, ankommer da også med en helt anden pakke i baghånden.

Når man derimod er ude at søge job på egen hånd, skal man tænke over, hvordan man præsenterer sine færdigheder.

”I Danmark er vi vant til at fortælle, hvad vi er gode til, men på grund af janteloven toner vi tingene ned, fordi vi ikke vil lyde som sælgere. Det synes vi ikke virker professionelt. I USA for eksempel er det helt anderledes, hvor man gerne må lave en mild form for selvforherligelse,” siger Line Mørkbak.

Bliver ens ansøgning valgt ud i bunken, pakker man gerne kufferten og tager til jobsamtale, men også her er der forskel på, hvordan man skal gebærde sig. Ifølge Line Mørkbak skal man være klar over, hvad det er for et hierarki, der eksisterer i den nationale kultur flettet sammen med virksomhedens egen kultur.

”Vi er vant til at tale meget åbent og vant til, at lederne gerne vil have kritisk feedback – gerne på eget initiativ. I andre lande kan det virke for energisk og dominerende, og der skal man vise sit engagement på en anden måde.”

Skab selv balance

Ejeren af Culture Crossing mener desuden, at man skal være klar over, at vi er forkælede i Danmark – og at man ikke får den samme slags goder i udlandet. I Danmark er der et stort fokus på balancen mellem arbejdsliv og familieliv – og vi er bevidste om, at arbejdsgiverne også har det fokus.

”Danmark er det land i verden, hvor der bliver arbejdet allermindst. Det betyder ikke, at vi ikke er effektive, men balancen mellem arbejdsliv og familieliv skal man selv skabe i udlandet. Man kan ikke læne sig op ad arbejdsgiveren."

Line Mørkbak er forfatter til bogen "Verden Kalder", som giver gode råd til livet i udlandet. Allerførste gang hun skulle arbejde i udlandet, var i London, hvor hun arbejdede sig op, og siden da har hun, hendes amerikanske mand og deres børn som nævnt boet og arbejdet mange forskellige steder i verden. Efter seks år i udlandet, vender de dog hjem til sommer, fordi Line Mørkbak har fået arbejde i den danske afdeling af det amerikanske Aperian Global, hvor hun vil fortsætte sit arbejde som interkulturel konsulent.

”Jeg tror, at man får et meget alsidigt blik både på sit eget land, på det at være dansker men også på verden af at arbejde i udlandet. Man bliver en international dansker med et andet perspektiv, og de kompetencer skal man slå på, hvis man kommer tilbage til Danmark og vil søge job.”

Jobindex opererer også i udlandet, hvor du kan søge job på de nationale sider: