Ny i job

Re­kord­man­ge vil være in­ge­ni­ø­rer i København

45 procent. Så høj er stigningen i antallet af studerende, der er blevet optaget på diplomingeniøruddannelsen på Ingeniørhøjskolen i København i forhold til sidste år. Over hele landet flokkes de unge om ingeniørstudierne.

469 nye studerende stod efter sommerferien klar til første skoledag på en af de ti diplomingeniøruddannelser på Ingeniørhøjskolen i København. Det svarer til en stigning på 45 procent eller 144 flere nye studerende i forhold til sidste år, og den kraftige stigning skyldes ifølge konstitueret rektor, Hans Schjær-Jacobsen, at Ingeniørhøjskolen følger med tiden:

”Vi foretrækker at betragte det som et resultat af vores bestræbelser på at udvikle attraktive uddannelser. Vi har lanceret en vækststrategi, som vi nu synes, vi kan se, begynder at virke. Vi har for eksempel introduceret tre nye ingeniøruddannelser, som er begyndt at trække studerende til,” siger han til Ingeniøren.

De tre nye uddannelser er Bæredygtig Energiteknik, Proces og Innovation og Sundhedsteknologi. Ifølge Ingeniøren har der på landsplan generelt været en stigning i antallet af studerende, der søger ind på diplomingeniøruddannelserne – helt nøjagtigt seks procent – men måske kan den store stigning på lige præcis Ingeniørhøjskolen i København skyldes den store fusion med DTU fra januar 2013?

”Det er gisninger, hvad præcis det skyldes, og det er meget svært at forudse, hvilken vej de studerende søger. Men det kan ikke afvises, at DTU’s navn har en god klang i de studerendes ører. Vi repræsenterer en alternativ vej ind i diplomingeniøruddannelserne, og de studerende, vi optager nu, dimitterer til sin tid med et DTU-eksamensbevis, så det kommer til at se rigtig flot ud,” siger Hans Schjær-Jacobsen til Ingeniøren.

Optag flere

I Dansk Industri glæder man sig over det store optag på ingeniøruddannelserne. Her mener man, at det er godt nyt for Danmark, fordi der er et stort behov for flere ingeniører i de danske virksomheder.

”Det store optag på de videregående uddannelser er rigtig positivt for erhvervslivet, for vi er helt afhængige af en mere veluddannet arbejdsstyrke, hvis vi skal være konkurrencedygtige i Danmark. Det er især godt nyt, at optaget på ingeniøruddannelser på universiteterne er steget med 12 procent, for virksomhederne har et stort behov for flere ingeniører,” siger Sarah Gade Hansen, der er chefkonsulent i Dansk Industri på organisationens hjemmeside.

”Vi har igennem mange år set, at de unges søgning til de videregående uddannelser langt fra var målrettet uddannelser, som virksomhederne reelt har brug for. Det har ført til mangel på kvalificeret arbejdskraft i virksomhederne, mens der har været stor arbejdsløshed blandt for eksempel arkitekter og nogle kandidater fra humaniora. Så det er positivt, at søgemønstret til universitetsuddannelserne nu er begyndt at vende,” siger Sarah Gade Hansen.

Desværre mener hun ikke, at universiteternes optagelsestal fuldt ud afspejler de unges fornuftigere søgning. Ifølge artiklen på Dansk Industris hjemmeside havde 16 procent flere søgt de tekniske uddannelser, mens humaniora havde en vækst på søgningen på 3 procent.

”Alligevel er de tekniske uddannelsers optag kun vokset med 13 procent, mens humanioras optag er vokset med 7 procent,” lyder det i artiklen.

Allerede tilbage i 2010 kunne vi her på Jobindex.dk fortælle om, at der mangler specialiserede ingeniører. Dengang sagde Tonni Christiansen, direktør for Banedivisionen i Rambøll: ”Vi har opgaver, vi må afstå fra at give bud på, og vi forventer, at vores behov for flere ingeniører inden for det her område, vil vokse frem til 2013."

En tidligere konjunkturanalyse foretaget af fagbladet Ingeniøren og Ingeniørforeningen viser i artiklen på Jobindex.dk fra 2010, at mere end hver fjerde ingeniørvirksomhed har svært ved at skaffe specialister, og når det gælder projektledere, svarer 22 procent af virksomhederne, at de har problemer med at få stillingerne besat.