Ny i jobØvrigt

Ny elek­tri­ker-ud­dan­nel­se på vej

Elektriker-uddannelsen har gennemgået en række markante ændringer for at imødekomme mange elektrikeres hverdag – som er blevet langt mere specialiseret de senere år.

I 2019 står de første færdiguddannede elektrikere fra den nye elektriker-uddannelse klar. Det er dem, der efter sommerferien her i 2015 gør deres entré på en helt ny version af elektriker-uddannelsen, som kan gøres langt mere specialiseret, end hvad man hidtil har kunnet.

Benny Yssing er leder af uddannelsesafdelingen i Dansk El-Forbund, og han har de seneste to år arbejdet på den nye elektrikeruddannelse i samarbejde med Tekniq – Installatørernes organisation.

”Vores branche bliver mere og mere specialiseret, og selv om mange af vores medlemmer arbejder i en bred elbranche, så har de flere spidskompetencer, og derfor har vi kigget på, hvordan vi kan understøtte det her rent teknisk i uddannelsen, så vi rammer de vilkår, der er i branchen,” siger Benny Yssing og fortæller, at uddannelsen, som hidtil har haft fem specialer, nu vil blive erstattet af 28 moduler, som man selv kan sætte sammen.

Der er en grunddel, som alle skal igennem, og så kan man derudover variere modulerne efter ens interesse. Minimum fire moduler skal man ifølge Benny Yssing selv sammensætte. Et helt nyt element, som er udmøntet i et modul, er i øvrigt velfærdsteknologi.

Det store billede skal med

Generelt kan man sige, at uddannelsen nu fjerner sig fra at kigge på nogle små teknologiske løsninger, til at kigge på en hel teknisk og omfattende løsning, til derefter at grave sig ned i de enkelte elementer i den tekniske løsning.

”Hvis du for eksempel har en bygning med automatiseret teknik, så får man nu indblik i hele den tekniske løsning i bygningen – hvordan er hele sikkerhedssystemet i bygningen, hvordan er varmesystemet, hvordan er den vedvarende energi med solceller. Derfra kan man så dykke ned i enkelte elementer. Men man starter med at få overblik over hele teknikken, og det er også i det, at man kommer til at tage sin svendeprøve,” siger lederen af uddannelsesafdelingen i Dansk El-Forbund.

Han synes, det har været interessant at være med i den proces, der er baggrund for, at man nu støber en helt ny uddannelse sammen:

”Det har været spændende at kigge ned i glaskuglen og så arbejde ud fra, hvad vi forudser er behovene i 2019 og fremadrettet,” siger Benny Yssing og tilføjer:

”Det er en kæmpe satsning at sige, at vi tror, at vi med den her uddannelse får de bedste færdiguddannede i fremtiden. Vi kan først se, om vi har ramt rigtigt, når de første svende kommer ud i virksomhederne.”

Forarbejdet er dog på plads: De seneste par år er der blevet holdt konferencer med elektrikere og installatører for at høre, om de også forudser samme scenarie, som Dansk El-Forbund og Tekniq har gjort - og herfra har der også lydt et behov for en ændring.

”Som alle har været enige om; Ohms lov har ikke ændret sig, men ellers er næsten alt andet anderledes i elbranchen end tidligere,” siger Benny Yssing og oplyser, at der i øjeblikket er to procents ledighed inden for faget – hvilket næsten svarer til fuld beskæftigelse.

Ifølge Benny Yssing mangler der et par hundrede lærepladser, og en af årsagerne til det, mener han, skal findes i den gamle uddannelse. Mange virksomheder har ifølge Benny Yssing ikke kunnet honorere den brede elektrikeruddannelse og kravene til, at lærlingene skulle igennem mange elementer. Det håber han ændrer sig nu, hvor den modulopbyggede uddannelse gerne skulle få elektriker-lærlingene til at designe deres uddannelse til virksomhederne ude i virkeligheden.

Læs også