KarriereØvrigt

Kom tættere på jobbet i Norge

Norges olieindustri boomer, og landet har nærmest intet mærket til finanskrisen. Derfor efterlyses blandt andet danske jurister, økonomer og ingeniører. Sidstnævnte har efterhånden fået øjnene op for mulighederne nordpå – men den norske jobfest har plads til mange flere.

”Danskere bliver vurderet vældig positivt på det norske arbejdsmarked. Mens vi har rigtig mange svenskere inden for alle fag ansat i det private erhvervsliv på et overophedet jobmarked, er interessen fra danskerne lille. Jeg ved ikke rigtig hvorfor,” siger Britt Roil, recruiting consultant i norsk Mercuri Urval, til Djøfbladet den 21. februar 2012.

Djøfs artikel er en opfordring til danskere om at prøve job-lykken nordpå. Norge er gået nærmest fri af finanskrisen og skriger på arbejdskraft. Samtidig er lønnen høj, skatten lav – og danske venner og familie forholdsvis tæt på.

Ifølge norsk Statistisk Sentralbyrå er der for eksempel 9.500 ledige jobs inden for kategorien “advokater, revisorer og andre private”. Desuden har Djøf talt med rekrutteringsfolk i Norge, som gør opmærksom på, at danskere med uddannelser inden for økonomi, HR og jura har gode chancer for job i det norske.

Bo Falkencrone, Chefkonsulent i IDA

16.000 ingeniører søges
En faggruppe, der har taget opfordringen til sig og i stigende grad vender job-blikket mod nord, er ingeniørerne. Chefkonsulent i IDA, Bo Falkencrone, fortæller, at der er gode muligheder i Norge for ingeniører generelt, men at det især er petrokemikere, rådgivere og entreprenører, der søger nordpå.

Bo Falkencrone får flere gange om ugen henvendelser fra ingeniører, der vil høre om mulighederne for at få arbejde i Norge. For få år siden var det en månedlig begivenhed.

Nye tal fra NAV (Norges arbejds- og velfærdsetat) viser ifølge ing.dk, at Norge i øjeblikket mangler 16.000 ingeniører – ikke mindst på grund af et boom i den norske olieindustri. Det gør i sig selv landet attraktivt for jobsøgende ingeniører, men et ophold i Norge har også andre fordele:

”Det er klart, at det er et attraktivt sted for arbejdsløse danske ingeniører at prøve lykken, men vores udlandssurvey fra efteråret 2011 viser, at kun 17 procent tog arbejde i Norge, fordi de var arbejdsløse. Ønsker om faglig udvikling samt personlige ambitioner og karrieremuligheder var årsagen for henholdsvis 39,6 og 37,7 procent af ingeniørerne,” siger Bo Falkencrone og uddyber:

”De ingeniører, der allerede har arbejde, er interesserede i Norge, fordi det faglige niveau er højt og lønningerne pæne – men også fordi Norge er en slags udstationering med sikkerhedsnet. Det minder om Danmark og du er ikke så langt væk hjemmefra. Vores undersøgelser viser desuden, at IDA’s medlemmer i Norge har det enten bedre eller lige så godt som herhjemme.”

Hold øje med Stavanger
Vi har på Jobindex.dk tidligere skrevet om, at Danmark i løbet af en kort årrække vil komme til at mangle arbejdskraft – ikke mindst i ingeniørbranchen; men selvom IDA’s undersøgelser viser, at blot halvdelen af de cirka 200 danske ingeniører i Norge forventer at vende hjem igen, får den norske jobfest ikke negative konsekvenser for ingeniørbemandingen herhjemme. Det vurderer formanden for ansattes råd i IDA, Ellen Fænøe, i en artikel på ing.dk den 28. januar 2012:

”Det er en 'win-win-situation', at så mange danskere søger udfordringer i Skandinavien. For den enkelte ingeniør er det et karrieremæssigt skub, den udenlandske virksomhed får den nødvendige arbejdskraft, og vender den danske ingeniør tilbage til Danmark, kan det danske arbejdsmarked nyde godt af de udenlandske erfaringer.”

Så er det på plads, at såvel Norge som Danmark – og de jobsøgende ikke mindst – kan nyde godt af jobfesten nordpå. Er du ingeniør og interesseret i Norge, er IDA behjælpelig med information og erfaringer – desuden er informationsmøder om Norge i støbeskeen.

Djøf anbefaler blandt andet interesserede at tage kontakt til norske rekrutteringsfirmaer og vikarbureauer, holde øje med store virksomheder som for eksempel Telenor, Posten, Statoil og Aker Solutions, samt holde øje med netavisen Dagens Næringsliv (dn.no).

Endelig skulle byen Stavanger være en god mulighed for jobsøgende generelt, da byens Offshore-branche med sine høje lønninger ifølge Djoef.dk ’støvsuger byen for højtuddannet arbejdskraft fra alle andre sektorer’.

jobbsafari.no kan jobsøgende desuden se en oversigt over aktuelle ledige stillinger i Norge.

Læs også