KarriereØvrigt

Job i Sverige mere at­trak­tivt end du måske tror

Der er mangel på sygeplejersker og folk inden for it og byggeri i Sverige, og derfor kan det være interessant at kigge over sundet efter arbejde. Også lønmæssigt kan det svenske arbejdsmarked være interessant, selv om det ikke ser sådan ud ved første øjekast.

Der er mangel på sygeplejersker i store dele af Sverige, og også inden for it-sektoren og byggeriet melder man om mangel på arbejdskraft, ifølge informationstjenesten Öresunddirekt. Derfor giver det god mening at se på jobopslagene på for eksempel Jobbsafari.se, der er den svenske udgave af Jobindex.dk. Men måske bliver den første begejstring for den svenske mangel på arbejdskraft afløst af kendskabet til de lavere svenske lønninger.

”Bruttolønnen er omkring 30-40 procent lavere i Sverige, og så tænker man måske som dansker, at det ikke er interessant. Men det er det alligevel, for der er stor forskel på skatteforholdene i Danmark og Sverige,” siger svenske Christer Olsson, der er informatør ved Öresunddirekt.

I Danmark betaler vi 36 procent i skat og 8 procent i arbejdsmarkedsbidrag, hvorimod man i Sverige ifølge Christer Olsson betaler omkring 25 procent i skat – uanset hvad man tjener – hvis man bor i Danmark og arbejder i Sverige.

Man kan dog ikke få fradrag på skatten på de 25 procent – som kaldes SINKskat – og derfor skal man overveje, om man hellere vil være almindelig skattepligtig i Sverige. Ifølge Christer Olsson er der god hjælp at hente, hvis man henvender sig hos Öresunddirekt for at finde ud af, hvad der passer bedst til en – som regel vil det være en fordel med SINK-skatten.

”Desuden betaler arbejdsgiveren næsten 32 procent i sociale udgifter, hvoraf 18 procent for eksempel går til din pension,” siger Christer Olsson og tilføjer, at der også bliver indbetalt til en ordning, hvor man kan blive hjemme fra sit arbejde i 120 dage, hvis ens barn går hen og bliver alvorligt sygt

Sprog ingen hindring
Udover at kigge på lønforholdene i sidste ende, mener Christer Olsson også, at man som dansker bør tænke på, at man er socialt sikret i Sverige, så man kan få sygedagpenge og barsel fra Sverige – og så skal man melde sig ind i en svensk a-kasse. Han mener bestemt, at det kan betale sig for danskerne at kigge efter jobs i Sverige, og det skal ikke være nogen hindring, at man ikke taler det svenske sprog.

”De fleste svenskere, der arbejder i Danmark, kan heller ikke dansk, og det fungerer fint. Sprogene er så tæt på hinanden, så det ikke er noget problem. Jeg ved, at mange af de danske sygeplejersker, der er startet med at arbejde i Sverige, har fået en kort introduktion af de svenske ord inden for sundhedsvæsenet – men det er heller ikke noget stort problem for dem.”

Når du har fundet det job, du vil have i Sverige, skal du ifølge Öresunddirekt, registreres hos det svenske skattevæsen ”Skatteverket”. Du behøver ikke at have et svensk cpr-nummer for at arbejde i Sverige, men du skal derimod have et ”samordningsnummer”. Helt konkret får du samordningsnummeret ved at ansøge om svensk beskatning hos Skatteverket med en blanket, der hedder SKV 4350 – eller ”Ansökan om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta”.

Bliv forsikret fra første dag
Allerede fra din første arbejdsdag i Sverige skal du som nævnt melde din ind i en svensk a-kasse. Hvis du er arbejdsløshedsforsikret i det forkerte land, bliver du nemlig betragtet som uforsikret. Du kan eventuelt kontakte din danske a-kasse og/eller fagforening for at få mere at vide om, hvordan du finder den svenske pendant. Derudover skal du registreres hos den svenske myndighed Försäkringskassen, hvilket betyder, at du er socialt sikret i Sverige og altså har ret til sociale ydelser fra dit arbejdsland. Du skal også have en svensk bankkonto, hvor du kan få sat din løn ind.

Vær opmærksom på, at hvis du har et bijob i Danmark samtidig med, at du arbejder i Sverige, kan det indebære, at du skal betale fuld dansk skat – og fuld svensk skat.

Du kan læse mere om at bo i Danmark og arbejde i Sverige på:
www.oresunddirekt.dk
www.skat.dk
http://ec.europa.eu

Læs også