KarriereØvrigt

Ingen går fri

Digitalisering og ny teknologi vil fremadrettet trække gulvtæppet væk under dine jobmuligheder. Bliv guidet til, hvordan du kan bevare din konkurrenceevne.

Vi ser det ske for øjnene af os: AirBnB, der er blevet en alvorlig trussel for hoteller verden over – Uber, der truer taxibranchen. Robotter, der er i stand til at varetage flere og flere arbejdsopgaver. De nye teknologiske muligheder, der får fundamentet til at smuldre under veletablerede virksomheder, kaldes disruption – og den vil i løbet af bare de næste fem år accelerere.

Det mener civilingeniør Tune Hein, der er medforfatter til den nye bog Disruption. I den proces vil ingen gå fri:

”Alle bliver ramt på et eller andet tidspunkt, men det vil selvfølgelig være i forskellige bølger. Nogle sektorer er allerede ramt – for eksempel taxibranchen og mediebranchen. Den offentlige sektor herhjemme vil formentlig være den, som vil blive ramt sidst, men ansatte dér vil blive ramt,” siger Tune Hein, der mener, at man derfor skal gøre sig klar til at kæmpe for sit fremtidige job ved at bevare sin konkurrenceevne.

”Meget af det handler om at bygge videre på sin faglighed, så den bliver sporet ind på den nye verden og komme til at rime på den disruption, vi oplever,” siger Tune Hein, der har skrevet bogen om disruption sammen med Thomas Honoré, CEO i Columbus.

Guide til at bevare din konkurrenceevne

1. Invester i dig selv

Man skal tage ansvar for sin egen udvikling. Det kan være via betaling til efteruddannelse, men det kan også være, at man i sine lønforhandlinger sætter uddannelse over lønstigning. Det kan også være overarbejde for at sætte sig ind i et nyt område. Man er nødt til på den måde at investere i sig selv.

2. Opdater

Husk at opdatere dit CV, så det hele tiden er up-to-date. Stil dig selv spørgsmålet: Hvad skulle der stå på det her CV for, at jeg kunne lande mit drømmejob? Byg dit CV op efter det.

3. Hop med på vognen

Følg med i det nyeste inden for din branche og hop med på den vogn. Sørg for at komme med på de projekter, som er med til at drive udviklingen i din virksomhed.

4. Netværk – især med unge

Du kan kun blive klogere af at netværke – særligt med unge. Det kan du gøre via din arbejdsplads eller for eksempel din fagforening. Se op til de unge – de har mange gange nøglen til fremtiden. Sug også til dig fra iværksættere, som ligger inde med nye idéer og er særdeles forandringsparate. Det er mere værd end en MBA at lære fra iværksættere.

5. Lær af nettet

Hvis du ikke har råd til at tage til USA eller et andet sted for at tage et kursus, så husk på, at alt du har brug for findes på nettet. Flyt den tid, du bruger på Facebook over til at følge faglige netfora, så du på den måde skærper din profil. Det er bare at gå i gang. Kig også på Coursera.org, YouTube og Tedtalks.

Kilde: Tune Hein, forfatter til bogen Disruption.

Bliv en del af løsningen

Ifølge Tune Hein befinder ni ud af 10 af os i den kategori, som tænker ”uh nej” om den frembuldrende nye teknologi, der ændrer så meget.

”Der er også god grund til at tænke ”uh nej”, for det er en kæmpe trussel mod os gamle, etablerede. Dem, der har fået deres første device i vuggestuen tænker måske anderledes, men alle os andre skal spænde hjelmen,” siger Tune Hein og tilføjer, at der er tre scenarier for dig i den disruptive verden:

  1. Din virksomhed kan blive disrupted og dø langsomt – og så kan du måske ikke finde dig et nyt arbejde.
  2. Du kan være usandsynligt heldig, at din virksomhed går fri – og så kan du roligt sidde og putte dig.
  3. Du bliver en af dem, der er en del af løsningen – i stedet for en del af problemet.

”Hvis du kan blive en af dem i det tredje scenarie, så vil du kunne finde vej i den her disruption, og så vil du selvfølgelig stå langt stærkere. Så vil du være en af dem, der vil blive rift om på arbejdsmarkedet,” siger Tune Hein.

Hvad med dig? Har du en plads på fremtidens arbejdsmarked?