Øvrigt

Hasta la vista, baby - ro­bot­ter­ne kommer og nakker dit job

Her for nylig genså jeg et par af de gamle Terminator-film.Jeg trak lidt på smilebåndet ved gensynet med Arnold og de – set med moderne øjne – halvkiksede animationer og ikke mindst filmenes grundlæggende tema: Menneskets kamp mod maskinerne.

Maskinerne – de farlige og altødelæggende, som vil overtage jorden og kontrollen med menneskene. Underholdende fremtidsfilm, men når jeg tænker nærmere efter, var de måske alligevel ikke så langt fra virkeligheden.

Ikke at jeg tror på, at jorden en dag bliver underlagt et omsiggribende intelligent computersystem, men jeg er overbevist om, at kunstigt intelligente robotter inden længe vil være at finde rundt om i de danske virksomheder.

Og det skal vi glæde os til.

De er her allerede

Set i et historisk perspektiv har automatiseringen af ellers menneskeudførte arbejdsopgaver og processer sit udspring i den industrielle revolution, hvor det traditionelle manuelle arbejde blev erstattet af den maskinbaserede fremstillingsindustri.

Lige siden er mange af de såkaldte bluecollar-job blevet automatiseret og udført af maskiner eller robotbaseret teknologi.

Siden er en del servicejob blevet udsat for det samme, og også mange it-processer rundt om i virksomhederne er for længst blevet automatiseret.

Men hvad nu, hvis vi gik et skridt videre?

Forestil dig, at du erstatter en stor del af din it-stab med kunstigt intelligente robotter, der varetager de mest basale opgaver i it-funktionen – eksempelvis helpdesken.

Det kan være håndtering af daglige henvendelser om passwords eller implementering af nye patches.

Mød Amelia

Et eksempel på en kunstigt intelligent robot er Amelia, som er udviklet af det amerikanske firma IPsoft.

Amelia er en kognitiv robot, hvis 'intelligenssystem' er udformet på baggrund af den menneskelige hjerne. Hun fungerer således, at hun fodres med informationer, som hun så analyserer og efterfølgende kan danne sine svar på baggrund af.

Forestil dig, at du lader en robot som Amelia erstatte første niveau i supporten i stort set ethvert shared service center.

Inden du sætter Amelia på arbejde, har du givet hende ikke alle, men størstedelen af de informationer der er nødvendige. Når en kunde kontakter Amelia, vil hun i starten være nødsaget til at sende nogle forespørgsler videre til næste niveau, men hun lytter med og opkvalificerer sig, så hun efter tre måneder kan håndtere to tredjedele af henvendelserne.

Amelia forstår op til 20 forskellige sprog og kan afkode følelser og humørsvingninger baseret på de samtaler, hun har.

Frigiv tid til de værdiskabende opgaver

Ikke nok med, at automatisering af udvalgte it-services kan give besparelser på op til 35 procent.

Det frigiver – og det er måske nok det vigtigste – tid til, at de menneskelige ingeniører og it-specialister (altså dem af kød og blod) kan fordybe sig i det virkeligt værdiskabende arbejde, der ikke lige med det samme vil ville blive overtaget af vores kunstigt intelligente kolleger.

Der findes således stadig masser af (menneskelige) egenskaber, som i vores generation nok ikke vil kunne standardiseres eller omdannes til algoritmer.

Det gælder for eksempel kreativitet og det at løse et ukendt problem. Det kan en maskine endnu ikke.

Den kan heller ikke lede, motivere, tænke lateralt, argumentere på abstrakte niveauer eller føle empati eller intuition.

Det kan vi mennesker til gengæld. Så jeg er ikke bange for, at kunstigt intelligente robotter vil overflødiggøre mennesker eller vores job – vi skal bare til at lave det, som er menneskeligt.

Nogle mener, prognoserne er dystre

Således skrev James Irvine og Sandra Schwarzbach i en artikel i 2011, at robotter og automatisering inden 2040 vil overtage en tredjedel af alle servicejob.

Det er nok ikke helt ved siden af, når det gælder visse typer af servicejob, men der vil komme nye opgaver til, som det er vigtigt at frigive tid til at udføre – opgaver, som giver reel værdi, både til kunderne og til bundlinjen.

Jeg glæder mig til fremtiden og til at se, hvilken værdi de kunstigt intelligente robotter vil tilføre vores virksomheder, og hvordan robotterne kan bidrage til den vækst, vi som samfund er så afhængig af. Så jeg byder robotterne velkomne.

Gør du?

Læs også