JobsøgningØvrigt

Hver sjette har arbejdet som vikar

En landsækkende måling viser, at en ud af seks danskere har prøvet at arbejde som vikar gennem et vikarbureau. Det er specielt unge under 35 år, som har brugt vikarbureauerne til at komme i arbejde.

”Den høje interesse for vikararbejde skyldes dels, at tre ud af fire har forstået, at vikararbejde kan være et godt springbræt til fast beskæftigelse. Men det skyldes også, at vikarbranchen selv har gjort en stor indsats for at skabe trygge og attraktive rammer om at arbejde som vikar. Vikararbejde er blevet den mest velordnede måde at arbejde fleksibelt på i sammenligning med andre typer fleksible ansættelser,” siger Jakob Tietge, der er chefkonsulent hos Dansk Erhverv, der har fået lavet undersøgelsen af vikararbejde i Danmark.

Han udtaler sig i en artikel på Dansk Erhvervs hjemmeside om undersøgelsen, der er foretaget af Capacent, og som viser, at en ud af seks danskere har arbejdet som vikar gennem et vikarbureau. Han fortæller, at opsvinget mellem 2005 og 2008 blev et gennembrud for vikarbranchen i Danmark. Siden da har tingene dog ændret sig drastisk.

I sommer kom Vikarbranchen, der er en brancheforening under Dansk Industri, med en rapport, der tager udgangspunkt i den økonomiske krise. Et øjebliksbillede på branchen tegner et dystert billede:

”Branchens økonomiske sundhed er lav. Mange bureauer har direkte kurs mod konkurs med negativ egenkapital og for nogens vedkommende ingen eller kun meget lave vækstforventninger. Konkurrencen mellem bureauerne bliver derfor særdeles hård og fokuseret på pris, og dette vil afspejles i økonomien hos både store og mindre bureauer,” lyder det i rapporten.

Men der meldes også om positive tegn – især hos de mellemstore bureauer, hvor man forventer, at den stille tid under krisen er blevet brugt til at strømline forretningen, til der kommer rigtig gang i økonomien igen.

Fald i vikarbureauer
Lige nu er én procent af den danske arbejdskraft ansat som vikar, og antallet af bureauer at gå til for både de kommende vikarer og virksomhederne er det seneste år faldet – som følge af krisen. I 2008 var der 1.340 vikarbureauer – og i 2009 var det tal 1.280, og man forventer, at tallet falder endnu mere her i 2010. Det er de store virksomheder, der bruger flest vikarer, og en rundspørge blandt Dansk Industris medlemmer viser, at den typiske grund til at bruge vikarer er øget fleksibilitet. 50 procent af medlemmerne angiver det som den primære grund til at hyre vikarer, omkring 30 procent benytter vikarer til at dække sig ind ved sygdom eller anden fravær af det faste personale – og kun 10 procent af virksomhederne angiver tilførsel af særlige kompetencer som den primære grund til at hyre vikarer til virksomheden.

”Dette efterlader branchen med en stor udfordring i at synliggøre den gavnlige effekt interim management kan have på værdiskabelsen i en virksomhed i forbindelse med kortere eller længerevarende projekter, omstruktureringer og udskiftning i lederkredsen,” lyder det i rapporten.

Vikarer bider sig fast
Mange forskellige brancher bruger i dag vikarer, men nogle brancher er storforbrugere i forhold til andre. Sundhedssektoren er en af de brancher, der oftest tilkalder en vikar – her udgjorde andelen af vikarer 26 procent i 2009. Inden for administration var procentsatsen 16 procent – og inden for produktion/industri og byggeri var andelen 30 procent i 2009.

”Blandt DI’s egne medlemmer ser tingene lidt anderledes ud, idet det især er fødevare- og service virksomheder, der benytter sig af vikarer. Således bruger næsten 60 procent af fødevarevirksomhederne i DI’s medlemskreds vikarer til at sikre fleksibilitet i forbindelse med afskedigelser og ansættelser eller som erstatning for syge eller fraværende medarbejdere, mens godt halvdelen af virksomhederne i energibranchen og i serviceindustrien bruger vikarer,” lyder det i rapporten.

Rapporten konkluderer, at det er overraskende, at der ikke er sket et større fald i forbruget af vikarer inden for lavlønsområderne inden for produktion, industri og byggeri – da især byggeriet og produktionsvirksomhederne jo især har været hårdt ramt af den økonomiske krise – og vurderes til at have mistet op mod 200.000 job i det private erhvervsliv – primært inden for de sektorer.

Læs også