Karriere

Højtud­dan­ne­de vil være iværk­sæt­te­re

Flere og flere højtuddannede vælger at blive iværksættere. Omvendt er der kun få af den gamle type iværksætter, der uden uddannelse får en genial idé og bliver multimillionær.

Vi tror, vi kender den normale iværksætter. Den type, der uden særlige kundskaber har startet sin virksomhed i en kold kælder og som nu har skabt en millionforretning. Typen findes selvfølgelig, men det er langt fra prototypen på en iværksætter.

Det er derimod personer med lange uddannelser fra landets universiteter, som er de mest flittige til at få et cvr-nummer, og der bliver stadigt flere af dem.

Det viser en analyse udarbejdet af Danmarks Jurist og Økonomforbund – DJØF og AE-rådet – blandt 18.000 personer, som de senere år er blevet selvstændige. De højtuddannede er klart overrepræsenterede med hele 49 procent. De ufaglærte er derimod den gruppe, som relativt set leverer færrest nye iværksættere.

Ung generation mere modtagelig

Professor John Parn Ulhøi fra Aarhus Universitet har stået bag flere undersøgelser om iværksætteri, og ifølge ham er de unge generationer med lange uddannelser de senere år blevet langt mere modtagelige over for tanken om at blive selvstændige end de lidt ældre og veletablerede.

”Det skyldes flere ting, men i en periode har det ganske enkelt været vanskeligt for en del højtuddannede at finde et arbejde. Men kravene til at udarbejde forretningsplaner, budgetter og meget andet er også stigende, hvis man skal låne penge til en ny virksomhed, og den slags er unge med især en samfundsvidenskabelig uddannelse jo netop uddannet til. Vi udruster dem med brugbare analyseredskaber til netop den slags,” siger han til Berlingske Business.

Han mener i øvrigt, at kravene til selvstændige også helt generelt er stigende, fordi mere simple og enkle produkter ofte bliver fremstillet i andre lande med lave lønninger. Ifølge professoren er der en tendens til, at flere højtuddannede med forskellig baggrund bliver selvstændige sammen – det gælder for eksempel læger, ingeniører og økonomer.

Ifølge undersøgelsen er det særligt i København og på resten af Sjælland, at iværksætterne bor.

Højtuddannede klarer sig bedre

Undersøgelsen viser desuden, at personer med en lang videregående uddannelse også har den største chance for at overleve med virksomheden – fra 2008 til 2011 var der en overrepræsentation på 38 procent i forhold til gennemsnittet af de højtuddannede.

”Verden i dag er blevet et sted, hvor du skal være bedre end de andre, hvis du vil drive virksomhed. For at blive det har du behov for uddannelse og viden. Så derfor overrasker det mig heller ikke, at undersøgelsen viser dette. De tider, hvor man startede en virksomhed på sit glatte ansigt og uden uddannelse i bagagen, tror jeg, er ved at være forbi,” siger Christian Walther, formand for Dansk Iværksætter Forening på Djøf’s hjemmeside i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen.

Som ledig har man i nogle kommuner mulighed for at få et rentefrit lån på op til 50.000 kroner til start af egen virksomhed – som vi har beskrevet her på Jobindex.dk i artiklen Arbejdsløs: få et rentefrit lån til start af virksomhed.

Helt konkret er det muligt for modtagere af sygedagpenge, kontanthjælp og førtidspension at låne op til 50.000 kroner uden at skulle betale rente – hvis de har en god idé og bor i enten Aarhus, København, Hvidovre eller Køge Kommune. I Aarhus, hvor de såkaldte mikrolån startede i 2007 som et pilotprojekt har man været glade for resultaterne. Virksomhedskonsulent Steen Rehoff Larsen har tidligere udtalt til Ugebrevet A4:

”Vi synes selv, at resultaterne har været rigtig gode – både økonomisk og menneskeligt. Mikrolån handler om at give borgerne ressourcer. Formålet er, at dem på overførselsindkomst kan blive selvforsørgende,” siger han.

Lånet på de 50.000 kroner er som nævnt rentefri, og det betyder, at man kun skal betale det beløb tilbage – og at det altså er en helt anden type lån, end man ville kunne optage i en bank.