Førtidspensionister vil være mere aktive


Førtidspensionister vil være mere aktive

Af Ulla Oppermann Blankholm

Hver fjerde førtidspensionist vil gerne deltage i frivilligt arbejde, kurser eller andre aktiviteter i deres nærområde – hvis nogen altså hjælper dem i gang. Det viser en ny undersøgelse, som Social Forsknings Instituttet har foretaget for Pensionsstyrelsen.

Hver fjerde førtidspensionist – svarende til cirka 37.000 personer i den samlede befolkning af førtidspensionister – kunne godt tænke sig at have flere faste aktiviteter i hverdagen. Det viser en ny rapport fra Social Forsknings Instituttet.

”Vi finder, at blandt dem, som ikke har nogen faste interesser, men som gerne vil have flere faste aktiviteter i hverdagen, er interessen størst for frivilligt arbejde og undervisning. Interessen er mindst for sociale aktiviteter over internettet og revalidering,” lyder det i rapporten.

Undersøgelsen er baseret på spørgeskemainterview med 1.753 førtidspensionister mellem 20 og 59 år i sommeren 2010, og formålet har været at kortlægge førtidspensionisters livsvilkår og hverdag med fokus på deres forankring i lokalsamfundet - og identificere en potentiel målgruppe blandt førtidspensionisterne, der er interesseret i en mere aktiv tilværelse.

”Spørgsmålet er så, hvordan man kan få førtidspensionisterne til at komme i gang med aktiviteter. Besvarelserne tyder på, at førtidspensionisterne primært savner et skub til at komme i gang med aktiviteter og nogen at ”følges med” til aktiviteterne. En kontaktpersonordning som kan være med til at skubbe på og være inspirerende i forhold til at få førtidspensionisterne til at komme i gang med aktiviteter og opsøge socialt samvær, er derfor en relevant mulighed,” står der i rapporten.

Ven til at skubbe bagpå
Flere af de førtidspensionister, der har deltaget i undersøgelsen, fortæller i dybdegående interviews, at de er kommet i gang med deres aktiviteter, fordi en ven har taget dem med, eller fordi nogen har skubbet på for at få dem i gang med aktiviteterne.

Ifølge undersøgelsen synes det at være socialt udsat ikke at have nogen negativ indflydelse på førtidspensionisternes ønske om at komme i gang med aktiviteter.

”Vores undersøgelse viser – måske overraskende – at også mange af de førtidspensionister, der har det svært i hverdagen, faktisk gerne vil i gang med nogle aktiviteter, hvis nogen hjælper dem lidt på vej,” har forsker Joannes Jacobsen, der står bag rapporten, sagt i en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen.

De socialt udsatte førtidspensionister dækker over en relativt stor gruppe af førtidspensionister, som har større problemer i hverdagen og generelt har dårligere livsvilkår end andre førtidspensionister. Den udsatte gruppe udgør cirka 20 procent af de interviewede og har generelt større problemer med social eksklusion, økonomi, sociale relationer, faglige aktiviteter, fritidsaktiviteter og helbred.

”Dette afspejler sig også i, at de i højere grad end andre førtidspensionister for eksempel har dårligere selvtillid, føler sig isoleret, er utrygge, når de er sammen med andre, og ikke føler, at de har mulighed for at påvirke deres eget liv,” står der i rapporten.

Inden for rækkevidde
De politiske partier bag satspuljeforliget har afsat midler over en 4-årig periode til at fremme lokal integration af førtidspensionister, og hensigten er at skabe grobund for en mere aktiv tilværelse som førtidspensionist og øge førtidspensionisternes livskvalitet og sociale kompetencer. Det er på den baggrund, at Pensionsstyrelsen har sat undersøgelsen i gang. Til sidst i rapporten konkluderes det, at:

”Det er meget interessant, at den udsatte gruppe ikke synes at være længere uden for rækkevidde med hensyn til forslag om at øge deres sociale inklusion end de stærkere grupper af førtidspensionister.” Læs eventuelt hele rapporten her.