Øvrigt

Første fol­ke­sko­le udleverer iPad2 til eleverne

På Bredstrup-Pjedsted Fællesskole i Fredericia giver man som den første folkeskole i landet en iPad2 til alle elever i de kommende 5. og 6. klasser. Skolebøgerne bliver derefter droppet.

Efter sommerferien kan eleverne i 5. og 6. klasserne på Bredstrup-Pjedsted Fællesskole putte en iPad2 i skoletasken i stedet for en lang række bøger til de forskellige fag. Ved skolestart får de nemlig udleveret iPad2’en, som de kan bruge 24 timer i døgnet, og de modtager ikke en eneste bog.

”Vi vil gerne koble os på den naturlige interesse og motivation, som eleverne allerede har for smartphones og andre elektronisk ting. Det er grundlaget for, at vi udleverer iPads til dem,” siger Søren Storm, der er viceskoleleder og it-ansvarlig på skolen.

Brugen af iPad2 er et pilotprojekt, der løber over tre år, og indtil nu viser både elever og lærere ifølge viceskolelederen stor interesse for projektet.

”I første omgang er vores forventninger, at eleverne og lærerne kobler sig på, og så er vores mål at gøre iPad’en anvendelig. Det skal gøre en forskel, at vi bruger den i stedet for bøgerne – ellers er der ingen grund til at have den,” siger Søren Storm.

Pengene til iPadene er fundet gennem de undervisningsmidler, der ellers skulle være gået til fagbøger, hæfter og kopipapir til de to årgange.

”Det hele er dækket ind, og vi får ikke noget tilskud til købet af iPad’ene. Det har også været en betingelse fra starten.”

Søren Storm

Værdifulde funktioner
Eleverne skal lære at præsentere ting på iPad’en, så det ser godt ud, og på Bredstrup-Pjedsted Fællesskole mener man, at iPad’en desuden har en lang række pædagogiske fordele, som kan udnyttes i undervisningen – både af de stærke og mere svage elever. For eksempel kan iPad’en læse tekst højt, hvilket kan komme de elever til gode, som ikke er så gode til at læse.

”Det er nemt at sende materiale direkte ud til klassen, og lærerne kan desuden nemt selv sammensætte deres bøger på den måde, de gerne vil have dem – og sende dem af sted.”

Søren Storm er spændt på, hvad det tre-årige projekt munder ud i, og han håber meget, at det ikke bliver en enlig svale.

”Jeg håber, at iPad’en bliver godt integreret, og at det bliver en del af vores image, at vi er med helt fremme undervisningsmæssigt i forhold til det her.”

Skolen har kontakt med Apple, som er i gang med at finde en anden klasse i verden, som også kun bruger en iPad i undervisningen, og viceskolelederen finder det interessant, at projektet får en international dimension på den måde.

På forkant med fremtiden
Han griner, når han bliver spurgt om, hvordan skolens undervisningsmidler ser ud om 10 år – for spørgsmålet synes umuligt at besvare:

”For fem år tilbage var der jo ingen, der havde en smartphone. Det skifter så hurtigt. Jeg tror, at den bærbare computer vil være væk om fem år, fordi den er for dyr, tung og uhandy. Nogle siger, at telefonen er på vej tilbage, men jeg tror også, det er nødvendigt at bruge en iPad,” siger Søren Storm, der er stolt over, at skolen er koblet på projektet.

Han mener, at skolen, uanset hvad fremtiden byder på, vil have en vigtig basisviden og dermed være længere fremme end mange andre.

På et møde den 12. maj fik elever og forældre til de kommende 5. og 6. klasser information om iPad’en, og der blev taget godt imod idéen. Eleverne fik lov til at lade fingrene trykke sig ind i iPad’ens univers, og forventningernes glæde var stor.

Bredstrup-Pjedsted Fællesskole har fra næste skoleår cirka 210 elever fordelt på elleve klasser fra 0. til og med 6. klasse.