Øvrigt

Flere mænd vil være SOSU’er

Andelen af mænd inden for SOSU-området er steget fra 7,3 procent i 2010 til 8,1 procent her i 2014. En social- og sundhedshjælper mener, at de nuværende SOSU-mænd skal være gode ambassadører for faget for at tiltrække flere mænd.

”Vi SOSU-mænd skal være ambassadører for vores job. Det kræver lidt rygrad, når andre præsenterer sig som tømrer eller Falckmand. Men der er utroligt mange udviklingsmuligheder i vores fag. Jeg er blevet tillidsrepræsentant, og jeg vil læse videre til SOSU-assistent. Jeg fortæller gerne om mit arbejde til andre mænd,” siger Erik Jul Nielsen, der er social- og sundhedshjælper på Plejecenter Kastaniehaven i Give – til FOA-Bladet.

Han mener sagtens, at man kan være en rigtig mand og samtidig være omsorgsfuld, og tilsyneladende er flere og flere mænd enige med ham i det. SOSU-området oplever nemlig lige nu, at flere mænd træder ind over dørtærsklen til plejehjem og andre arbejdspladser med SOSU’er. I 2010 var der ifølge FOA-Bladet 7.839 SOSU-mænd, og i 2014 var det tal steget til 8.022 – det svarer til en stigning i mændenes andel fra 7,3 procent til 8,1 procent ifølge Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Tvivl om tendensen er varig

Kenn Warming, der er specialkonsulent i ligebehandlingsafdelingen på Institut for Menneskerettigheder ved ikke, om man kan tale om en varig tendens.

”En del af stigningen kan skyldes krisen, som gør det sværere for mænd at få arbejde i typiske mandefag. Måske søger nogle tilbage, når der kommer mere gang i byggeriet, hvis vi ikke kan overbevise dem om at blive,” siger Kenn Warming til FOA-Bladet, hvor han oplyser, at han har lavet flere undersøgelser, der viser, at flere mænd forlader faget igen – og at det især skyldes travlhed, manglende mulighed for at yde tilstrækkelig omsorg og det sociale arbejdsmiljø.

Som han siger, så føler mændene sig stærkt polariserede på kvindearbejdspladserne – og at nogle elsker det, mens andre hader det.

Positivt med mænd i traditionelle kvindefag

På KL.dk – Kommunernes Landsforenings hjemmeside – kunne man sidste år læse, at hvis man kiggede på de nye elever på SOSU-uddannelserne i 2001, så var kun fem procent mænd – mens det tal i 2011 var næsten tredoblet.

Kønsforsker Kenneth Reinicke mener, at det er positivt, at mændene i højere grad finder ind i de klassiske kvindefag.

”Det er også et udslag af, at samfundet nærmest har stået og råbt og skreget på mænd i nogle bestemte fag som for eksempel pædagog, hvor alle gerne vil have flere mænd ind. Og så tyder det på, at mænd er gået på kompromis med nogle af de klassiske forestillinger om, hvad de skal arbejde med, og hvilke roller de skal udfylde,” siger Kenneth Reinicke på KL.dk.

Ifølge KL var det specielt i 2009, at der begyndte at komme mange nye mænd ind som SOSU-elever, hvilket tidsmæssigt hænger sammen med, at krisen for alvor ramte det private arbejdsmarked, og den har altså også spillet ind på uddannelsesfronten lige som på arbejdsmarkedet.

I Nykøbing Falster oplever vicedirektør Hanne Stilling, at netop den økonomiske krise gav et afgørende skub i antallet af mandlige SOSU-elever. Hun siger til KL.dk:

”Da det blev sværere at få job i det private erhvervsliv, var der nogle mænd, som fik øjnene op for SOSU-uddannelserne. Vi har fået en del mænd ind, som har en håndværker- eller industribaggrund. Men jeg synes ikke, at man kan tale om, at det er en bestemt type mænd, som søger ind. Billedet er meget blandet.”

Hun mener, at jo mere blandet fordelingen er på uddannelsen – og her taler hun ikke blot om køn, men også om alder og etnicitet - jo mere positivt og sundt bliver det for uddannelsen.