Karriere

Flere kvinder indtager chef­poster­ne i det of­fent­li­ge

Ifølge en undersøgelse fra Danmarks Jurist- og Økonom Forbund – Djøf – er andelen af kvindelige chefer i landets kommuner og regioner steget fra 32 procent i 2007 til 43 procent i 2013. Tendensen er den samme på de statslige arbejdspladser, men halter i de private virksomheder.

De seneste år har kvinderne indtaget stadig flere af chefposterne i det offentlige. Det ser man tydeligt, hvis man kigger på en undersøgelse fra Djøf.

Andelen af kvindelige chefer i landets kommuner og regioner er nemlig steget fra 32 procent i 2007 til 43 procent i 2013, og tendensen er den samme i staten, hvor andelen af kvindelige chefer er steget fra 33 til 41 procent i samme periode. Det skrev Ritzau den 30. maj 2013.

Anderledes ser det dog ud i de private virksomheder, hvor antallet af kvindelige Djøf-chefer er steget fra 28 til 33 procent i samme periode. Formanden for Djøf, Lisa Herold Ferbing glæder sig over udviklingen på det offentlige arbejdsmarked, men har svært ved at forstå, det går så langsomt i de private virksomheder.

”Det undrer mig, at det går så langsomt i de private virksomheder, for vi ved jo, at der er flere og flere kvinder, der gerne vil have chefjobbene,” siger Lisa Herold Ferbing til Ritzau.

To tredjedele i det offentlige er kvinder

Tilbage i 2010 udkom en undersøgelse, som SFI – Det nationale Forskningscenter for Velfærd – lavede for Lønkommissionen. I en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af undersøgelsen fremgik det, at der cirka er 800.000 ansatte i den offentlige sektor, og at over to tredjedele af dem er kvinder.

”De fleste er koncentreret i store kvindeområder som fx sosu-personale, pædagogisk personale og inden for kontor og it. Disse områder udgør tilsammen mere end halvdelen af de offentligt ansatte. To områder er domineret af mænd, nemlig politi og fængselspersonale samt ansatte i forsvaret, og de udgør til sammenligning cirka fire procent af de offentligt ansatte.”

Man kan derudover læse, at mænd – lige som det trods stigningerne stadig er tilfældet i dag - tydeligt er overrepræsenteret i lederstillingerne. Især blandt ledere på højt niveau er der tale om store kønsforskelle – 36 procent er kvinder og 64 procent mænd. Blandt de menige medarbejdere er 74 procent kvinder og 26 procent mænd.

Færre lederstillinger inden for de kvinde-dominerede områder

Ifølge undersøgelsen er en af forklaringerne på den skæve kønsfordeling, hvor der jo altså henvises til de tre år gamle tal, at der er stor forskel på, hvor mange lederstillinger, der overhovedet eksisterer inden for de forskellige jobområder. Der er langt færre lederstillinger inden for kvinde-områderne end på nogle af de kønsblandede eller mandedominerede områder som for eksempel politi eller læger.

”Der er også generelt forskel på, hvad kvinder og mænd forbinder med det at være leder. Kvinder er typisk mere kritiske overfor vilkårene ved et lederjob, end mænd er,” sagde Mikkel Bo Madsen, der var med til at lave undersøgelsen - i forbindelse med offentliggørelsen.

Nu er det de private virksomheders tur

Ifølge Ritzau har ligestillingsminister Manu Sareen med den nye ligestillingslov pålagt de 1.100 største private virksomheder at udarbejde måltal og handleplaner for, hvordan kønnene bliver mere ligeligt fordelt i virksomhedsledelsen.

I forbindelse med ændringen af loven, sagde Manu Sareen på Ministeriet for Ligestilling og Kirke’s hjemmeside:

”Danmark har nogle af verdens bedst uddannede kvinder. Men alt for få af dem ender med at bruge deres gode uddannelse i en ledende stilling både på topchefniveau og i bestyrelser. Det gør vi nu noget ved. Jeg er meget glad og stolt over, at vi i dag har taget et meget vigtigt skridt for ligestillingen i Danmark. Vi har i mange år talt og talt om, hvordan vi kan få flere kvinder i toppen. I dag sætter vi endelig handling bag ordene med en ny model, der vil medvirke til, at der kommer flere kvinder i både ledelsen og bestyrelser. Det er en stor dag for ligestillingen.”