Karriere

Få den bedste karriere

For at få den bedste karriere, må du vide, hvordan den ser ud for dig – og derefter hvordan du kommer derhen. Lyt til dig selv og lær af de bedste.
Jobindex brevkursus - lektion 2

Den allerbedste karriere for dig fremkommer ved ihærdig research, ved at du prøver dig selv af og lærer dig selv godt og grundigt at kende. Kirsten M. Poulsen er konsulent i sit eget selskab KMP+ og medforfatter til bogen Karriere Kompasset, og hun mener, at man skal være klar over, at den eneste, der kan sige, om man har en god karriere; er en selv. Når det er slået fast, så mener hun, at man kan lære sig selv at kende ved at lære af de bedste.

”Man kan jo ikke vide alting selv, og derfor er det ganske væsentligt, at man kigger på de mennesker, der er omkring en og finder ud af, hvem man vil lære af. Observer dem og find ud af, hvordan de har gjort karriere,” siger Kirsten M. Poulsen, der råder til, at man bruger de rollemodeller, man har i sin umiddelbare nærhed – men også søger bredere ud.

Hvis man for eksempel er opvokset i et lille samfund, kan man være fuldstændig afskåret fra at se, hvordan folk gør karriere i storbyerne, og derfor skal man opsøge folk med helt andre karrierer i andre dele af landet.

”Man skal turde prøve sig selv af, og samtidig lade sig inspirere ud over sin nærmeste omgangskreds,” siger konsulenten.

Livslang karriere
Kirsten M. Poulsen mener, at man definerer karriere som noget, der varer hele livet og dækker alle karriereskift og altså ikke kun dækker over ens tid i et bestemt fag. Ud over at man kan tale med sine nærmeste venner og familie og søge bredere ud for at opnå større indsigt om ens muligheder, kan man også bruge en mentor i sin søgning efter at få den bedste karriere.

”Det er fint at bruge kollegaer og familie, men man skal være klar over, at de alle sammen har en aktie i, hvem du er som person. Hvis far er læge, vil han måske også gerne have, at du bliver læge. Hvis du taler med en veninde om, hvorvidt du skal tage det topjob, du er blevet tilbudt, kan det være, hun ikke vil have, at du karrieremæssigt bliver større end hende – eller frygter, at du ikke kan bruge så meget tid sammen med hende, hvis du tager jobbet. Derfor kan det være godt at finde en neutral sparringspartner, for eksempel i en mentor” siger Kirsten M. Poulsen.

Få et godt brand
Ud over at tale med andre, skal der også en indre interviewer på banen, som spørger; hvad er vigtigt for mig i livet? Hvor vigtigt er mit netværk? Hvor vigtigt er det for mig at være dygtig til mit fag og hvor er det, jeg brænder for at gøre en forskel? Der er mange ting at overveje, før man kan finde ud af, hvilken karrierevej man vil gå.

”Hvordan vil jeg for eksempel have det med at arbejde rigtig mange timer i et advokatfirma og at skulle registrere alle mine timer? Hvordan vil jeg have det med at arbejde i en meget frit struktureret virksomhed, hvor jeg selv må udvikle løsningerne og etablere retningslinjerne?” spørger Kirsten M. Poulsen.

Du kan også overveje, om du bedst arbejder alene eller sammen med andre mennesker, og hvis du går med tanker om at blive selvstændig; om sikkerhed i form af en månedlig løncheck er vigtig for dig. Ofte mener konsulenten, at mange reelt først finder ud af, hvad deres job går ud på, når de er færdiguddannede og træder ind ad døren til deres første job. Derfor er det som nævnt en god idé at researche sig frem til og snakke med de mennesker, som har det job, du kunne tænke dig. Det gælder også, hvis du går med overvejelser om at skifte job eller branche.

”Derudover er det vigtigt for ens karriere at skabe sig et godt omdømme. Den gode karriere får du kun, hvis du er i stand til at markedsføre dig selv. Du skal vide, hvad du kan – og du skal kunne fortælle det til andre,” siger Kirsten M. Poulsen og råder til, at man hvert andet år opdaterer sit cv med de nye erfaringer og kompetencer, man har fået, så man hele tiden ved, hvad man kan – og hvad man kan tilbyde.

Få den bedste karriere:

  • Det er kun dig, der ved, når du har en succesfuld karriere.
  • Lær dig selv godt at kende, så du ved, hvor du karrieremæssigt vil hen.
  • Lær af de mennesker omkring dig – og opsøg desuden folk med andre karrierer i andre dele af landet.
  • Få en mentor, fordi det kan være en neutral sparringspartner for dig.
  • Sørg for at få et godt omdømme – og vær hele tiden opmærksom på, hvad det er, du kan.

Bliv klogere her:

  • ”Mit bedste karriereråd – 85 topfolk afslører opskriften på succes” af Maria Holkenfeldt Behrendt.
  • ”Karriereudvikling” af Henrik Holt Larsen.
  • ”Mentor+Guiden” af Kirsten M. Poulsen.