CV

Ekspert: Drop dit li­ge­gyl­di­ge CV-fyld

Skal du have dine sprogkundskaber, IT-kompetencer, udlandsophold og civilstand med på CV’et? Eller er det ligegyldig information, som blot irriterer arbejdsgiveren og sikrer din ansøgning en plads i nej-bunken?

Dit CV skal give din kommende arbejdsgiver et hurtigt og præcist overblik over dine kompetencer. Men det er ikke ualmindeligt, at ansøgeren roder sig ud på et sidespor, tager for mange ting med eller går dybt ned i detaljer, der måske ikke er relevante.

Bitten Eskesen er konsulent ved Magistrenes A-kasse. Hun rådgiver medlemmerne om CV-skrivning og understreger, at ansøgere kun har 10-40 sekunder til at fange læserens opmærksomhed.

”Dit CV skal være skarpt og fange på et halvt øjekast. Mange CV’er bliver for tunge, hvis du tager alt med, og det absolut vigtigste er dine kompetencer. Jordomrejser og andet må komme senere. Det fanger ikke i første hug, men kan give lidt krydderi, hvis alt andet er på plads,” siger hun.

Udadvendt globetrotter med middelmådige norskkundskaber

En klassiker er lange beskrivelser af sprogkundskaber, men det, at du kan tale og forstå dansk, svensk og norsk samt mestrer spansk og tysk på begynderniveau, er ikke nødvendigvis linjerne værd.

”Jeg ser den slags indimellem, men sprog skal kun med, hvis det er relevant for jobbet, eller hvis du har meget stærke kompetencer i fx fransk eller spansk. Har du blot haft det i gymnasiet for 6 år siden, er det nok ikke værd at nævne,” forklarer Bitten Eskesen.

Taler du derimod fx flydende swahili, har du sandsynligvis brugt længere tid væk fra Danmark, og udlandsophold er også med i mange CV’er. Her er der dog stor forskel på, om du har gået to år på Harvard eller backpacket seks måneder gennem Indien, men MA-konsulenten mener, at begge kan have berettigelse.

”Det siger noget om din personlighed, at du har vovet dig ud over rejsebureauernes faste ruter. Længere rejser viser, at du tør udfordre dig selv, og de bør derfor med på CV’et, hvis de ikke fylder for mange linjer eller ligger for langt tilbage i tiden,” siger hun.

Skakspillende kitesurfing-entusiast med 4 børn

Ligesom oplevelserne i Indien var med til at forme dig som menneske, så er din familie også en vigtig del af dig, og nogle ansøgere gør en del ud af at fortælle om deres partner og børn.

”For nogen betyder det rigtig meget at få med, men vi anbefaler at begrænse det og ikke gå ned i, om børnene hedder Petra og Sofus, og hvilken skole de går på. Det kan dog være godt kort at nævne civilstatus og børn, da virksomheder jo ansætter hele mennesker, men man skal vægte sit afsenderbehov med modtagerens behov,” siger Bitten.

Hun mener desuden, at det samme gælder for interesser og hobbies. Her kan du sagtens tage et par stykker med, hvis de siger noget om dig som person, men igen bør du overveje, om din passion for kinaskak absolut skal med, eller om det fx er nok at nævne, at du er tidligere OL-sølvvinder i finnjolle.

Computervant Word-haj med 3-timers kursus i projektledelse

Hvad angår de reelle kompetencer, kan du også komme til at tage for meget med. Blandt andet er der ansøgere, der laver lange lister med kurser, IT-kompetencer, studiejob og tillidsposter, uden at det nødvendigvis gør andet for dit CV end at optage plads.

”Hvad angår IT, så tager vi efterhånden for givet, at man kan betjene Word, Excel, internettet osv. Men har du kendskab til særlige systemer eller programmeringssprog, og er det relevant for jobbet, så på med det – selv hvis listen bliver lang,” siger Bitten Eskesen.

Det samme gælder for kurser, hvor nogle ansøgere fylder flere sider med dem, men glemmer at kigge på, hvor relevante de er for det enkelte job. Samtidig kan du jo have taget adskillige korte kurser, som du ofte med fordel kan samle til et punkt på CV’et og kalde fx ”Diverse kurser: Projektledelse, CMS, PowerPoint-præsentation med flere”.

Forhenværende flaskedreng med Biografklub Danmark-medlemskab

Med hensyn til studiejob understreger Bitten Eskesen, at det er vigtigt at være kritisk og begrave fortiden, hvis den ligger langt tilbage.

”Studiejob er naturligvis superrelevante for nyuddannede – også selvom de ikke er fagligt relevante. De viser, at du kan gebærde dig på arbejdsmarkedet, har vilje til at tage et arbejde og har en god indstilling,” siger hun.

Selv har Bitten Eskesen været på arbejdsmarkedet i 15 år, og hun har ikke længere sine studiejob med på CV’et, men hun understreger, at det ikke er en eksakt videnskab, og der kan være et meget relevant studiejob, som man gerne vil have virksomheden ser.

Bestyrelsesposter og andre tillidsposter mener hun også skal på, men nogle vejer tungere end andre, og hun anbefaler, at man sorterer og luger ud i dem, hvis man har mange.

”Hvis en af posterne er som bestyrelsesmedlem i den lokale bueskydningsforening, så kan du måske tage andre mere relevante med, og du skal kun skrive det på CV’et, hvis du er aktivt medlem og har en konkret funktion – ikke hvis du bare betaler dit kontingent,” slutter hun.

Læs også